Dr. RADOMIR DUMIČIĆ: Koliko me poznajete?

1164 0

U susret s riječju, slikom i glazbom uvela je 22. svibnja Hrvatska pjevačka skupina „Slavča“ skladbom „Volim more“ čiji je autor stihova dr. Dumičić, glazbu potpisuje prof. Renata Grgić, voditeljica PS „Lira“, aranžman Ivan Lekić,

alfa i omega KUD-a „Tamburica“ Staro Petrovo Selo. I glavni je akter večeri, pozdrav mnoštvu okupljenih Novogradiščana, uputio stihovima zahvaljujući svima na odazivu i potpori kako izložbi tako i njegovom djelovanju, kojim je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom i inom životu Nove Gradiške.

Inicijatorica ovog kulturnog susreta s dr. Dumičićem bila je magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika, koja je izložbu i otvorila. Realizaciju su spremno prihvatili Turistička zajednica grada, kao i Gradski muzej Nova Gradiška, a kustos Galerije Muzeja Miroslav Pišonić i potpisuje postav izložbe.

Prezentirano je doktorovih 58 knjiga, objavljenih i neobjavljenih. Među njima je 40 zbirki pjesama od kojih je 5 objavljenih : „Dok ponoć sniva“ (2002.), „Dozovi me jekom“ (2003), „Noć punog mjeseca“ ( 2005.), „U zagrljaju vremena“ (2008.) i „Kad šutnja progovori“ (2010.) Posebno vrijedno je i 18. unikatno glazbeno-povijesnih knjiga, koje se ne bi stidjele ni američkog tržišta, pa onda tu su i „Povijest 20. stoljeća, „Oscari“ i najnovija „Neobrisane suze prošlosti“ u kojoj je opisao svoj život povezan s drugim ljudima i događajim iste godine u kojoj opisuje i svoj život.

Autor piše od malih nogu, a objavljivati je počeo 1995. godine, dok je 2002. zaplovio i slikarskim vodama. Glazba je njegova prva ljubav, pa je njome bila i zaokružena cjelovita priča ove kulturne večeri. Izloženo je 11 slika, među kojima je i autorov autoportret.

Stihove je uz dr. Dumičića interpretirala prof. Nada Šerić.

Dr. Dumičić zahvalio se svima koji su pomogli realizirati ovu večer, a posebno Ljiljani Lukačević, jer, kako je rekao, ona je prepoznala njegov trud. Zahvalio je i svima koji su ga podržavali kada je gubio vjeru i snagu i govorili mu da treba ići dalje, koji su imali strpljenja i razumijevanja. – Okidač za moje pisanje bio je Felix Valentić. Vidio je moju prvu zbirku i nagovorio me da nastavim pisati – istaknuo je, među ostalim.

U ime grada i gradonačelnika, nazočnog ovom iznimnom sretu, ali i osobno, toplim, prijateljskim riječima autoru se obratila i magistra Ljiljana Lukačević. Uz zahvalu svima koji su sudjelovali u oživotvorenju kulturne večeri s dr. Dumičićem istaknula je – Ovaj čovjek mi je ukazao osobitu čast i ovaj događaj je jedan od mojih odsanjanih snova. Mene je život na početku mog profesionalnog puta spojio s doktorom. Upoznala sam ga kao liječnika, koji cijeli život tu liječniku titulu nosi tako skromno, dostojanstveno i nenametljivo i rijedak je primjer ljudi koji to znaju raditi na taj način. Ostati mali ljudi, a svjim djelom biti veliki. Doktore hvala vam na tome! Mnoge generacije ste učili kako se to radi i ja sam sretna što sam imala priliku to učiti od vas. U tim susretima je uvijek skromno nosio knjige. Samozatajno je čuvao riječi, samo ponekad je meni znao dati da nešto pročitam. Čovjek je, koji nikada nije opterećen onim materijalnim, beskrajno produhovljen, specifičnog načina života i rada.

Sigurna sam da osjetite i večeras da vas volimo i poštujemo. Meni je osobno čast živjeti i raditi u vrijeme u kojem vi radite i živite u ovoj našoj Novoj Gradiški – istaknula je, magistra Lukačević zahvaljujući i doktorovoj supruzi Vesni, koja mu je najvjerniji suputnik i potpora u svemu što radi i stvara.

Dr. Radomir Dumičić u svojoj biografiji ispričanoj ponovno na jedinstven način, skromno govori i o drugim hobijima, samo ih nabrajajući – piše aforizme, sakuplja kaktuse (400 vrsta), na HRNG vodio je glazbeno-govornu emisiju „Sjećanja“ 20. godina (985 emisija), vodio glazbenu emisiju „Podnevni koncert“ do 1999. ( sedam godina), član je KLD-a „Rešetari“, Udruge stvaratelja u kulturi „Vladimir Nikolić“ Nova Gradiška, ostvario je tri samostalne izložbe slika, sudjelovao na brojnim humanitarnim likovnim kolonijama, kao i grupnim izložbama. Član je i Oldtimer cluba „Classic 99“ NG ( posjeduje Peugeot 404 iz 1971. godine), filmofil, audiofil s bogatom fonotekom, rekreativno igra nogomet.

Svakako valja napomenuti kako je dr. Dumičić tijekom Domovinskog rata bio, kako kaže, tamo gdje mu je i bilo mjesto s Hipokratovom zakletvom kao zvijezdom vodiljom i pomagao svima.

Susret s rječju, slikom i glazbom završila je HPS „Slavča“ skladbom „Na te mislim“.

Iskreno zahvaljujemo dr. Dumičiću u ime svih njegovih poštovatelja, kako na izložbi, tako i na svim susretima s njim kao s liječnikom, umjetnikom, ali prije svega kao čovjekom.

U programu UNITAS WEB RADIJA NOVA GRADIŠKA od 17 sati emitiramo reportažni prilog s ovog iznimnog susreta i podsjećamo da je izložba „Koliko me poznajete?“ otvorena do 5. lipnja.

 

 

Related Post

POLICAJAC ROMANOPISAC

Autor - 16/04/2015 0
SLAVONSKI BROD, 16. travanj 2015. – Policijski službenik Policijske uprave brodsko-posavske Franjo Galić, napisao je svoj novi roman pod nazivom…