Osnovnoškolci u Spomen sobi

539 0

NOVA GRADIŠKA 7. listopada 2011. – Spomen soba slavne 121. brigade ugostila je ujtro, ususret Dana neovisnosti, učenike Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ zajedno s njihovim nastavnicima. Poručnik redovnog sastava hrvatske vojske za vrijeme

domovinskog rata Arsen Granda, voditelj spomen sobe, sa veseljem i zadovoljstvom primio je osnovnoškolce koji su sa velikim interesom u tri skupine posjetili spomen sobu, jedinstveno mjesto gdje se mogu vidjeti sve epohe Domovinskog rata na našim prostorima predočene brojnim predmetima iz toga perioda hrvatske povijesti kao što su oružje, odore, odličja, novinski članici kao i autentičnim fotografijama branitelja od koji na žalost mnogi više nisu s nama.

 

“Upravo najveće zadovoljstvo su nam ova djeca kada dođu iz škole jer tek tada vidimo da ispunjavamo svoju zadaću prema svojimja mrtvim prijateljima i ne dozvoljavamo da njihovo herojstvo padne u zaborav kao i njihova žretva i žrtva svih ostalih koji su u bilo kojem trenutku stali u obranu domovine”.

 

Učenike su također primili i pozdravili Marija Španović-Vidaković, članica kluba žena veteranki pri Udruzi veterana Domovinskog rata i Jozo Bungić, satnik u redovom sastavu hrvtske vojske u Domovinskom rtu i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Nova Gradiška.

Nastavnici Mirjana Putrić i Nada i Branko Gajski poveli su 60-ak učenika u razgledanje povijesti koja im nije slikovito predočena gradivom iz udžbenika povijesti koji se mijenjaju iz godine u godinu kao i dijelovi samog gradiva i činjenice s kojima bi svi, a pogotovo mladi trebali biti upoznati jer kako glasi ona antička „Povijest je učiteljica života“ i da bi bili mudriji i da bi mudro postupali u budućnosti nužno je što više poznavati povijest, pogotovo vlastitog naroda, nacije i države. No, upravo gledajući u istu tu povijest i promatrajući sadašnjost proisteklu iz iste neke stvari su se promijenile, a mnoge i nisu. Kao i uvijek, vrijeme će pokazati da li smo pametniji, zreliji i da li smo nešto naučili iz vlastite povijesti da se više nikada kao narod ne dovedemo u situaciju da moramo ratovati s nekim i da, kako Granda kaže, slobodu i neovisnost moramo platiti u krvlju.

„Mladima bih poručio da treba čuvati ovo što je stvoreno. Da poštuju tu žrtvu koja je data za današnju slobodu. Neka njeguju spomen i neka ne mrze ali nikada ne zaborave žrtvu i na koji način je ova država stvorena“. – ističe Arsen Granda.

 

Čestitamo Dan neovisnosti!

Uskoro i VIDEO PRILOG!

Related Post

RAZRJEŠENJE I IMENOVANJE

Autor - 06/08/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 6. kolovoz 2012. – Nakon parlamentarnih izbora i promjene vlasti jedna od očekivanih kadrovskih promjena dogodila se u…

UDRUGA VOLONTERA

Autor - 22/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 22. veljače 2012. – Na izvještajnoj i izbornoj skupštini Udruge volontera Dr. Vesna Oršulić ponovo je izabrana za…