OSOBE GODINE: Načelnice Androić Brajčić i Križ Šelendić primile Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj

1273 0

Zagreb, 18. prosinca 2019. – „Izuzetna mi je čast primiti ovu nagradu, posebno sam počašćena time što ona dolazi od struke, a još me više veseli što je ovo i odavanje priznanja svemu onome što radimo u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Zahvaljujem što ste prepoznali naš dosadašnji rad na promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. S tim nastavljamo i u razdoblju pred nama, i to posebice s energetskom obnovom zgrada, no u novom ćemo financijskom razdoblju razvijati i provedive mjere za poboljšanje izgrađenog okoliša u kojem živimo i vjerujem da ćemo u tome biti jednako uspješni“, istaknula je Ines Androić Brajčić, načelnica Sektora za programe Europske unije, međunarodne i EU poslove u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja prilikom preuzimanja Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji osoba godine.
Zahvaljujući na dodijeljenoj nagradi Androić Brajčić je naglasila kako Ministarstvo namjerava zelenom infrastrukturom i kružnim gospodarenjem prostorom i zgradama direktno utjecati na održivi i zeleni razvoj urbanih područja. Budući da je Europska komisija protekli tjedan predstavila Europski zeleni plan, tzv. Green Deal, kojim se želi postići da Europa do 2050. bude prvi klimatsko neutralan kontinent te istodobno osnažiti gospodarstvo i poboljšati zdravlje i kvalitetu života europskih građana, vjerujemo da će i projekti zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama moći biti sufinancirani bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.


Naime, Paralelno s pripremama za novi poziv energetske obnove višestambenih zgrada, čija je objava planirana krajem siječnja 2020. godine, Ministarstvo u suradnji sa Arhitektonskim fakultetom intenzivno radi na izradi dvaju novih Programa za razdoblje 2021. do 2030. godine i to na Programu razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima i Programu razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama.
Jednako tako, kao preduvjet izradi ovih dvaju Programa, definicija zelene infrastrukture uvedena je u Zakon o prostornom uređenju, u načelima prostornog uređenja naglašena je važnost kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, a najnovijim izmjenama Zakona o gradnji definirana je obveza donošenja ova dva Programa od strane Vlade RH.
Natječaj za Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj raspisale su drugu godinu zaredom tri strukovne udruge, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava te Hrvatska udruga energetskih certifikatora, okupljene u kampanju OBNOVIMO HRVATSKU. Cilj je ovih nagrada podizanje ugleda struke u široj i stručnoj javnosti, promicanje izvrsnosti, stalno unapređenje načela dobrog poslovanja i cirkularnog gospodarstva, a sve kako bi očuvali okoliš i podigli kvalitetu života ljudi.

Jedna od šest kategorija nagrada jest i nagrada za osobu godine OSOBA GODINE kojom se želi odati priznanje posebno istaknutim osobama koje su se posebno istaknule u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja, a uz Androić Brajčić, ta je nagrada dodijeljena i Ireni Križ Šelendić, načelnici Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu i zgrade gotovo nulte energije, također u Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

 

Related Post