OTVOREN “SVETI RAFAEL” – Bolnica će liječiti i oboljele od PTSP-a

856 0

M. Radošević/GS

Gradnju i opremanje prve katoličke bolnice vrijedne 100 milijuna kuna osigurao je red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Italiji

STRMAC 2. kolovoz 2011. – Psihijatrijska bolnica “Sveti Rafael” na Strmcu danas otvara vrata svojim prvim pacijentima. “Za to su osigurani svi potrebni

preduvjeti – dovoljan broj medicinskog osoblja, prateće službe, tehnika. Uposleno je 25 medicinskih sestara i njegovateljica, tri liječnika, dva službenika, kuhari”, nabrojio je dr. Josip Mičija, vršitelj dužnosti ravnatelja prve privatne bolnice u Hrvatskoj, koju je sagradila i opremila Katolička crkva, a u svibnju ove godine otvorila premijerka Jadranka Kosor.

Prema njegovim riječima, za danas je najavljeno osam pacijenata koji će biti primljeni s uputnicama HZZO-a. “Dio ih se, prema preporuci specijalista, premješta iz drugih bolnica za akutno liječenje, a neki dolaze s uputnicom obiteljskog liječnika, također uz preporuku specijalista”, pojašnjava ravnatelj. Napominje kako bolnica počinje raditi s dvije djelatnosti, službom za kronične duševne bolesti te prijamom pacijenata za palijativnu skrb, za što je, od ukupno 143 ležaja, predviđeno 40 postelja. Zasad, kaže, raspolažu s dva psihijatra i jednim internistom, a u tijeku je natječaj za još dva psihijatra, kojih je inače na tržištu malo. “U konačnici sedam liječnika participirat će u radu bolnice, a dok se kadrovski u cijelosti ne ekipiramo, angažirat ćemo liječnike, vanjske suradnike iz novogradiške, brodske i svih slavonskih bolnica, što je naše gravitirajuće područje”, dodaje dr. Mičija (sl. dolje).

Nova psihijatrijska bolnica novom će “mrežom” bolesničkih kreveta zasigurno značajno poboljšati situaciju do sada nedostatnih smještajnih kapaciteta za liječenje duševnih bolesnika istočno od Popovače. Osim shizofrenije i raznih ovisnosti, bolnica bi na Strmcu u budućnosti trebala liječiti i oboljele od Alzheimera, PTSP-a, a prema nekim najavama mogla bi postati i centar za liječenje poremećaja prehrane – anoreksije i bulimije, sve učestalijih teško izlječivih bolesti mladih. Uz medicinsko osoblje (u konačnici planirano 150), bolnica “Sveti Rafael” planira uposliti i pedesetak nemedicinskog osoblja, koje će svoje plaće zarađivati vanjskim servisima (usluge pranja rublja, kuhanja, knjigovodstva).

 

Vrijednost projekta 100 mil. kuna Na mjestu nekadašnjeg lječilišta za plućne bolesnike u Strmcu, gradnju i opremanje prve katoličke bolnice vrijedne 100 milijuna kuna osigurao je red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Italiji (do sada su diljem svijeta otvorili više od 300 medicinsko-zdravstvenih ustanova), vrativši se nakon 60 godina u Hrvatsku. Bolnica se proteže na približno sedam tisuća četvornih metara i okružena je netaknutom prirodom.

Related Post

SVI NA STRMAC

Autor - 19/06/2012 0
STRMAC, 19. lipanj 2012. – Zbog nedostatka vode u Bačici, po svemu sudeći, gradski bazeni će ovoga ljeta ostati na…