Otvoreno pismo hrvatskog branitelja

673 0

Dobili smo nekoliko pisama revoltiranih i nezadovoljnih hrvatskih branitelja koje ćemo objaviti u narednom periodu. Nezadovoljni su svojim i statusom mnogih hrvatskih branitelja. Smatraju da su zakinuti u svojim pravima, a da u isto vrijeme

braniteljska prava koriste i oni koji to nisu. Prvo objavljujemo otvoreno pismo javnosti, Vladi i predsjedniku države Zvonka Čuline. Iako je ono pisano prošle godine uoči parlamentarnih objavljujemo ga jer je i dalje aktualno. Upozoravamo čitatelje da se u pismo spominje ministar unutarnjih poslova i da se radi o bivšem ministru Karamarku.

 

Kao hrvatski branitelj smatram da sam zakinut odlukom pokojnog Predsjednika F.Tuđmana br.01-04-97-472/2-B82 od 19.05.1997.godine, jer ono što je meni tj. nama braniteljima trebalo pripasti dobili su drugi koji to nisu zaslužili.

 

Poštovani,

 

Revoltiran sam po najviše kao građanin ove nam lijepe Hrvatske države i kao hrvatski branitelj koju sam stvarao sa istinskim herojima ostalim hrvatskim braniteljima, a ne neki pojedinci iz djelokruga političara koji su dobili velike činove ( čast izuzetcima ), a koje im je dodijelio prvi Hrvatski Predsjednik dr. Franjo Tuđman, i oni su na spisku branitelja od 500.000, a radi se o slijedećim osobama: krenuti ću od Vašeg do nedavno prvog šefa bivšeg Predsjednika RH gos. Stjepana Mesića koji ima čin: pričuvnog general bojnika HV-e, zatim, Jadranka Kosor je prije 14 godina dobila pričuvni čin brigadirke, Ivo Sanader čin pričuvnog pukovnika HV-e, i ako je u ratu proveo samo jedan dan i to ne u direktnoj borbi već pripadnik neke radničke ariljerijske. brigade te postoji jedna jedina njegova fotografija u odori snimljena: 03.12.1991.godine u Stobreču prilikom postrojavanja,zatim, u ožujku 1993.godine dodijeljena je masa takvih činova, a među ostalim su: Josip Manolić i Gojko Sušak, dobili su čin pričuvnog general pukovnika, Josip Boljkovac, Šime Đodan, Franjo Gregorić, Ivan Jarnjak, Živko Juzbašić, su dobili čin pričuvnog general bojnika, zatim, dr. Žarko Domljan, Stjepan Mesić, Hrvoje Šarinić, Vladimir Šeks su dobili čin pričuvnog general bojnika upravne struke, zatim, Luka Bebić, Slavko Degoricija, Jure Radić, su dobili čin pričuvnog brigadira, zatim, Ivan Aralica, Dalibor Brozović, Marijan Hanžeković, Stjepan Herceg, Perica Jurić, Ivan Milas, Zdravko Mustač, Milan Ramljak, Davorin Rudolf, Nikica Valentić, Mladen Vedriš, Antun Vrdoljak, Vice Vukojević su dobili čin pričuvnog brigadira upravne struke, zatim, Mate Granić, Andrija Hebrang, Juraj Njavro, Zdenko Škrabalo, Šime Vučkov, su dobili čin pričuvnog brigadira zdravstvene struke. Za naglasiti je da su neki od navedenih iz svog kratkog ratnog puta stekli osjetnu materijalnu korist.

Znam da ja kao branitelj sa statusom HRVI-a nisam dobio od državnih institucija ništa i ako sam u Domovinskom ratu učestvovao, a ponajviše u direktnoj borbi od 17.01.1991.godine do 30.05.1996.godine, to je velika sramota da svi gore navedeni popunjavaju registar hrvatskih branitelja od 500,000. ( Rusija u vrijeme Oktobarske revolucije nije imala toliko vojnika kao mala Hrvatska ). Želim napomenuti osobu Hrvoja Hitreca koji je bio na istom mjestu kao i Vidošević ali nije dobio nikakav čin jer vjerojatno Tuđmanu nije bio podoban. Da dalje ne navodim to znači da je bilo još osoba koji su dobili počasne činove a između ostalih tu se ubraja Zdravko Tomac i dr.Također ima onih osoba koji su dobili činove iz športa, glazbe itd.

Moj zaključak na osnovu gore iznesenoga: Ja kao hrvatski branitelj smatram da sam zakinut takvom odlukom pokojnog Predsjednika F. Tuđmana br.01-04-97-472/2-B82 od 19.05.1997. godine,jer ono što je meni tj. nama braniteljima trebalo pripasti dobili su drugi koji nisu zaslužili.

Naime, gosp. Predsjedniče RH Josipoviću, ja Vas molim što prije oduzmite časničke činove koje je podijelio pokojni dr. Franjo Tuđman stranačkim kolegama,jer su sramota za našu policiju, vojsku i državu.

Gospodine Ministre unutarnjih poslova (odnosi se na bivšeg ministra Karamarka op. ur), stara poslovica kaže: prvo očistite smeće ispred svoga praga pa onda idi kod susjeda. Naime, kako se vidi u javnosti da Vi postupate sukladno Zakonu i tako treba da bude, ali uzmite činjenicu da Vaši policijski službenici danas za malu pogrešku dobivaju otkaze u policiji, a radi se o slijedećem banalnom primjeru: za npr. 300 kuna koji je navodno uzeo policajac prilikom obnašanja službe od osobe u prometu za prometni prekršaj, jer mu je policajac oprostio veći prometni prekršaj, a taj policajac odlazi na stegovni postupak, samo zato što ste Vi uključili svoje agente (tužibabe) da ciljano očistite one policajce koji nisu podobni u policiji, a Ivo Sanader i slični njemu uzimaju milijune kuna od nas građana, a njima se sudi, sve ok, ali i dalje dobivaju plaću u istom iznosu kao što je primao dok je radio u konkretnom slučaju u Saboru gosp. Sanader, a dok policajcu se plaća smanjuje na 70 %, ali za manji prekršaj, pa se pitam, gdje je tu jednakost među ljudima.

Nadalje, ja želim da se postupa Zakonski i da Zakon bude jednak prema svima, a posebno što se tiče kaznenih djela mita i korupcije.

Nadam se da od strane Vas Ministre i MUP-a na kojem ste Vi još uvijek na čelu, neću zbog ovoga pisma, ja i moja obitelj ispaštati i imati većih problema jer smatram da sam Zakonski postupio kao građanin ove naše lijepe Hrvatske države i da smo svi jednaki što se tiče Zakona.

 

Napomena:

 

Na ovo sam se odlučio jer me peče savjest i znam da sam do 2001. god časno i pošteno obnašao svoju dužnost policijskog službenika i da mi nitko nije mogao ponuditi mito, jer sam radio sukladno Zakonu. Navedene 2001. godine od strane MUP-a odlazim na raspolaganje a u to vrijeme na vlasti je bio SDP sa koalicijskim partnerima, gdje sam na raspolaganju bio do srpnja 2007.godine, kada odlazim u mirovinu.

Related Post