Foto reportaža: PETI SUSRET PJEVAČKIH SKUPINA „NA TE MISLIM“

1055 0

Autor poumar S.B.

NOVA GRADIŠKA 15. studeni 2010. – Brojni poklonici glazbe, starogradskih, gotovo zaboravljenih pjesama, dalmatinskih, slavonskih, ali i popularnih, svjetovnih skladbi, ove subote imali su prigodu uživati u zaista, prekrasnoj glazbenoj večeri, koju su im podarili članovi Hrvatske pjevačke skupine „Slavča“ i

njihovi gosti. U novogradiškom Domu kulture okupili su se na Susretu pjevačkih skupina „Na te mislim“ koji članovi „Slavče“ organiziraju petu godinu za redom, kako bi oživjeli ukupnu građansku kulturnu baštinu i sačuvali od zaborava sve one pjesme koje smo nekad pjevali, a koje su sastavni dio našeg identiteta. U goste su im stigli članovi kulturno umjetničkih društava „Vladimir Nazor“ iz Sombora, „Zlatno klasje“ Oprisavci, „Kralj Tomislav“ iz Biograda na Moru, „Drežnik“ iz Drežnika, „Sklad“ iz Đakova te klapa „Furešti“ iz Karlovca i Novogradiščanima podarili večer prepunu glazbenih užitaka i dobrih vibracija. Članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Vladimir Nazor“ iz Sombora predstavili su se sa uvijek rado slušanim, starogradskim pjesmama koje, kako nam rekoše, žele očuvati od zaborava, a gostovanje u Novoj Gradiški iskoristili su i za zahvalu članovima Književno likovnog društva Rešetari i njihovu predsjedniku Ivanu De Villa s kojima ostvaruju dugogodišnju, plodonosnu suradnju.

Muška pjevačka skupina KUD-a „Drežnik“ uz pratnju malih tamburaša predstavila se starim, slavonskim pjesmama i napjevima, dok su dalmatinski „štih“ glazbenoj večeri podarile članice Kulturno umjetničkog društva „Kralj Tomislav“ iz Biograda na Moru. Iz slikovitog, ušorenog sela Oprisavaca stigle su članice Kulturno umjetničkog društva „Zlatno klasje“ Oprisavci i sve nazočne oduševile izvedbom izvornih, slavonskih skladbi. Kulturno umjetničko društvo „Sklad“ Đakovo bilo je „zaduženo“ za plesni dio večeri te se predstavilo starogradskim plesovima uz pratnju Puhačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Đakovo“.  

Iznenađenje večeri bili su članovi Klape „Furešti“ iz Karlovca, skupine mladih zaljubljenika u glazbu, koji svojim nastupom i vokalnim sposobnostima plijene pažnju publike i na svim županijskim i državnim smotrama redovito dobivaju najbolje ocjene stručnih žirija. Ne smijemo, nikako zaboraviti i domaćine, članove Hrvatske pjevačke skupine „Slavča“ koji su i na ovoj glazbenoj večeri pokazali da i nadalje ostaju neumorni entuzijasti koji su svoj život oplemenili dojmljivim umijećem – pjevanjem. Peti susret pjevačkih skupina „Na te mislim“ otvorila je dogradonačelnica Grada Nova Gradiška doktorica Ljepša Rakas Vujičić poželjevši svim izvođačima i organizatorima još puno uspješnih, plodonosnih godina rada i postojanja te istaknula da je ovaj događaj samo dio brojnih sadržaja koji će se organizirati uz rođendan Grada Nova Gradiška. Koncert je bio prigoda i za dodjelu priznanja zaslužnim članicama „Slavče“, stoga su priznanja za deset godina rada i pjevanja dobile Marina Jakobović i Nevenka Milinčević, a zahvala je upućena i našem sugrađaninu Marku Lončaru i stručnom učitelju u Industrijsko obrtničkoj školi Branku Kovačiću.  

Koncert je bio humanitarne naravi, a sredstva prikupljena na koncertu, namijenjena su liječenju 13-to godišnjeg dječaka Matea Kneževića. I ove subotnje večeri pokazalo se, da usprkos teškim vremenima i recesiji, Novogradiščani imaju dušu i veliko srce, stoga je prikupljeno 3.950 kuna koje su uručene majci malog Matea. Na kraju koncerta u ime organizatora, Hrvatske pjevačke skupine „Slavča“ svima nazočnima zahvalila se predsjednica društva Marija Kičić te ih pozvala da se ponovno nađu na Šestim susretima pjevačkih skupina. Suorganizatori susreta bili su Grad Nova Gradiška, Turistička zajednica Grada, Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković i Književno likovno društvo Rešetari. Voditeljica programa bila je Sanja Bukvić.  

 

Related Post

NOVOGRADIŠKE KAZALIŠNE DASKE

Autor - 24/11/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 24. studeni 2015. – Sinoć je Domu kulture izvedena kazališna predstava “Ritina škola” kazališta Planet art iz Zagreba,…