POČAST ŽRTVI VUKOVARA

643 0

NOVA GRADIŠKA, 18. studeni 2015. – Članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja grada Nova Gradiška, cvijećem, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom odali su i ovoga 18. studenoga kod novogradiškog

Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima, počast žrtvi grada-heroja, Vukovara i svim poginulim hrvatskim braniteljima u domovinskom ratu. Pridružile su im se ove godine i predstavnice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz domovinskog rata grada NG, koje nisu mogle biti u Koloni sjećanja.

 

-Mi koji ne sudjelujemo u Koloni sjećanja zbog svojih godina i raznih zdravstvenih problema, svake godine u znak solidarnosti i suosjećnja s Vukovarcima, s hrvatskim žrtvama Vukovara, svima onima koji su poginuli u obrani naše države, naše domovine,  polažemo cvijeće, palimo svijeće i molimo se za njihove duše ovdje u NG. Oni su najviše doprinijeli za obranu i oslobađanje naše hrvatske domovine. Svi oni koji su poginuli dali su svoj doprinos, ali Vukovarci najviše i njima se svi trebamo pokloniti jer njihov doprinos je ispred svih – rekao nam je prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada NG.

-Na ovaj dan sjetim se trenutka kada smo ’91. s nevjericom čuli strašne vijesti o padu Vukovara, ubojstvima,  ali sjećanje me vraća i  u ’98.  kada su se, nakon tih ubojstava, koja su se tamo dogodila, obavljale ekshumacije na groblju. Bijeli križevi na Memorijalnom groblju jesu opomena, ali mene sjećaju na svako ekshumirano tijelo i suosjećam s obiteljima koje su isčekivale ekshumacije svojih najmilijih. Bez obzira na sedam godina isčekivanja i nade da su ipak negdje još živi i na svu bol kada su posmrtni ostaci njihovih najbližih pronađeni, ipak su bili prisutni, na neki način, i osjećaji olakšanja da će ih dostojanstveno moći sahraniti, donijeti im cvijeće, upaliti svijeće, pomoliti se, znati gdje im je ovozemaljsko vječno počivalište. Mi smo organizirano svake godine, od kada je krenula, sudjelovale u  Koloni sjećanja u Vukovaru, no zadnje dvije godine ipak ne idemo u takvom broju, jer i mi smo starije i teže je izdržati sav taj put. I zato smo se pridružili Udruzi roditelja, došle se pokloniti poginulima, žrtvi Vukovara kod našeg Spomen obilježja. I sinoć smo bile na misi, došle upaliti svijeće, pomoliti se za njihove duše, jer njihova je žrtva nemjerljiva. Mi koji smo ostali iza naših najmilijih moramo govoriti u ime njih, čuvati dostojanstvo na njihovu žrtvu, na sve ono što su dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

 

Mi ćemo se organizirano, nas 15-ak, pridružiti mimohodu „Mi smo vaš ponos, vi ste naša snaga“, na poziv Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja, 20. studenoga, kada oni obilježavaju Dan sjećanja na žrtve Ovčare. Sudjelovat ćemo u programu odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju, potom će oni koji to budu mogli ići pješice u mimohodu do stratišta na Ovčari gdje će biti upaljeno i 200 svijeća na mjestu gdje je ekshumirano 200 žrtava, za 60 se još uvijek ne zna. Pročitat će se i njihova imena i taj program je u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Vukovara. Potom je predviđena kazališna predstava, a od 18 sati ćemo sudjelovati na svetoj misi za sve poginule hrvatske branitelje i Vukovarce. To nam je zapravo i svrha postojanja kao Udruge, jer mi prvi ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu i moramo istinu prenijeti na sve generacije, jer zalog naše budućnosti su njihove žrtve – istaknula nam je u razgovoru Vjekoslava Karešin, predsjednica novogradiške Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

 

Bilo je vrlo dirljivo vidjeti i najmlađe sugrađane, polaznike Dječjeg vrtića NG na paljenju svijeća u znak sjećanja na žrtvu Vukovara. Hvala svima koji na taj način brinu da nam mladi odrastu sa spoznajom o pravoj istini o Domovinskom ratu i ulozi hrvatski branitelja u obrani i oslobađanju Lijepe naše i da poštuju svoje svetinje.

 

Related Post

RADOVI U CENTRU GRADA

Autor - 13/06/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Djelatnici Poduzeća za ceste SLAVONSKI Brod, Nadcestarije Nova Gradiška i Eko-konga 9. su lipnja u centru grada,…