Gradonačelnik i saborski zastupnik

441 0

Ukupno 728 milijuna kuna vrijede programi koje smo napravili i koje šaljemo prema državi. Tražimo da Grad Nova Gradiška, Brodsko-posavska županija i cijela Slavonija i Baranja dobiju ono mjesto koje im pripadaju.

 

NOVA GRADIŠKA, 31. prosinac 2011. – Ako mi u Novoj Gradiški prihvatimo jedan posto rasta nećemo ni za 100 godina dostići prosjek. Kod nas ta stopa mora biti 20 posto. Zato u proračunu idemo tako ambiciozno jer Nova Gradiška se mora pojaviti sa još većim ulaganjem nego što je to danas Zagreb ili neke druge razvijene sredine, kao što je Istra. Zato idemo oštro i razgovaramo. Moram vas podsjetiti da novi premijer je obećao da Slavonija ima prioritet i rekao da daje riječ za taj prioritet. To smo ga tražili i imamo njegovu riječ da će Slavonija doći u prioritet ulaganja u razvoj gospodarstva.

 

Zajedno s općinama razriješiti probleme novogradiškog kraja

 

Moram u ovom momentu reći da posao koji me čeka sigurno su jednom mjesečno sastanci sa svim predstavnicima zapadnog dijela Brodsko-posavske županije, sa svim općinama i načelnicima općina, da razgovaramo o problemima općina, grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije. Bit ćemo izuzetno oštri s zahtjevima našeg kraja. Želim govoriti ono što je bitno. Ne govorim o lobiranju već o onom što treba svaki od saborskih zastupnika iz ovog kraja da odradi jer zato prima plaću u Saboru. Danas sam već rekao da trebamo skinuti puder s lica i hodati po zemlji. Definitivno moramo poći od istine da vidimo gdje smo i što smo – kazao je Josip Vuković, novogradiški gradonačelnik i saborski zastupnik na konferenciji za novinare GO SDP-a Nova Gradiška.

 

-Ako danas gledate program Sabora i Vlade, prisjetite se svih govora od prije dvije godine i onoga što sam rekao. Tri osnovna cilja su nam bila: Ugodno je biti građanin, zadovoljstvo je biti radnik i poželjno je biti poduzetnik. To su tri cilja i tri vizije koje i ova nova Vlada postavlja pred sebe. Na koji način to možemo napravit? Mi smo to u Novoj Gradiški kroz ove dvije godine već probali definirati i konkretno provoditi. Išli smo na uštede, od materijalnih troškova i do broja zaposlenih. Broj zaposlenih u gradskoj upravi sveli smo sa 44 na 34 zaposlena, a da nitko nije ostao bez posla. Ljudi su usmjereni u razne agencije da rade konkretno na razvojnim programima, da kroz te razvojne programe privučemo izuzetno puno sredstava. To nas čeka i na nivou države. U proračunu države, od 122 milijarde potrošnje i 102 milijarde prihoda, dakle s 20 milijardi deficita koji treba srezati za 9 milijardi i napraviti uštede da bi ostalo prostora za investicije. To su smo ovdje radili u Novoj Gradiški. Dakle, pravim paralelu između države i Grada Nove Gradiške.

 

Najprije riješiti problem nezaposlenih

 

Javna poduzeća u državi Hrvatske šume, Hrvatske ceste, Hrvatske vode i HEP treba pretresti i napraviti maksimalne uštede. Imate krasan primjer MOL-a koji upravlja INOM sa 2 milijarde dobiti, a bila je gubitaš. To treba napraviti u svim javnim poduzećima i iz javnih poduzeća puniti proračun. To smo mi u Gadu Nova Gradiška napravili za ove dvije godine. Pretresli smo Slavču, Industrijski park i Hrvatski radio, sve tvrtke gdje imamo utjecaja i gdje smo vlasnici i suvlasnici. Da to nismo napravili danas bi pola proračuna išlo na sanaciju poslovanja Slavče. U to vas uvjeravam. Od Slavče smo stvorili jedno od najjačih i najperspektivnijih poduzeća koje će u budućnosti puniti proračun. To sve što smo radili, radili smo zbog gospodarstva. U 2011. godini smo usmjerili smo 40 posto proračuna u gospodarstvo. Bio bi idealan gradonačelnik i ponosan da mogu asfaltirat sve ulice i sve ono što treba napravit u gradu. Svjestan sam da će i to doći na red. Idemo najprije riješit problem nezaposlenih, pa onda idemo korak dalje na uređenje grada. Za naredne tri godine ponovo smo planirali 40 posto proračuna uložiti u gospodarstvo, godišnje 21 milijun kuna. Idemo na gradnju 10 hala iz našeg proračuna. Iz proračuna države ide izgradnja južna obilaznica i nadvožnjaka, a idemo na rekonstrukciju dječjih vrtića.

 

Slavonija od najrazvijenije postala najnerazvijenija regija

 

Ukupno 728 milijuna kuna vrijede programi koje smo napravili i koje šaljemo prema državi. Tražimo da Grad Nova Gradiška, i ne samo ona, već i Brodsko-posavska županija i cijela Slavonija i Baranja dobiju ono mjesto koje im pripadaju. Od najrazvijenije regije Slavonija je postala najnerazvijenija zato što su uvozni lobi i loša gospodarska politika ugasili sve proizvodnje. Danas u Slavoniji i Baranji u svakom gradu imate prostor, imate hale i mogućnost razvoja. Međutim, taj razvoj je onemogućen zato što se uvozi sve i svašta. Nova Vlada ima pred sobom ogroman zadatak i to je ono što nas čeka da razriješimo – kazao je gradonačelnik i saborski zastupnik Josip Vuklović i zahvalio se svim građanima na podršci da po prvi put SDP i Kukuriku koalicija dođe na vlast i novogradiški SDP-a ima saborskog zastupnika.

Related Post

20. obljetnica priznanja

Autor - 14/01/2012 0
Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i…

U POVODU BLAGDANA SVIH SVETIH

Autor - 31/10/2014 0
NOVA GRADIŠKA/SLAVONSKI BROD, 31. listopada 2014. – Predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policije, Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije, organizacija,…

U POVODU MJESECA KNJIGE

Autor - 23/10/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 23. listopada 2013. – Gradska knjižnica Nova Gradiška danas je, na inicijativu prof. Ljiljane Ptačnikm od 10 do…