Novogradiški ratni spomenar

916 0

Posljednjih dana 1991. godine za branitelje na crti bojišnice i Novogradiščane, koji su pretežito u skloništima, nije bilo vremena za blagdansko slavlje. Neprijatelj je napadao na bojišnici i dalekometnim topništvom razarao Novu Gradišku.

Od 28. prosinca do konca godine poginulo je 5, a ranjeno 9 civila. Da se na bojišnici vode žestoke borbe potvrđuje evidencija u kojoj je 10 poginulih i 28 ranjenih pripadnika naših postrojba. Najviše poginulih i ranjenih bilo je 30. prosinca kada je naša vojska istjerala neprijatelja iz Širinaca i zaprijetila napadom i oslobađanjem Okučana. Prosinac 1991. godine je bio i mjesec u kome su organizirane prisege pripadnika postrojba 121. brigade HV-e Nova Gradiška.

 

U ranim jutarnjim satima 30. prosinca napadnuti su položaji naše vojske na središnjem dijelu bojišnice. Poslije 8 sati dalekometnim topništvom napadnuta je Nova Gradiška i prigradska naselja.

Sirene su opću opasnost oglasile u 8,15 sati tako da Novogradiščani posljednjih dana gotovo da i ne izlaze iz skloništa. Nova Gradiška je napadnuta haubicama od 155 mm iz uporišta srpskog topništva u Bosni kod Laminaca te iz pravca Okučana, odnosno iz Gornjih Bogićevaca. Od jutarnjih sati novogradiško bojište i istočni dio općine nadlijeću neprijateljski borbeni zrakoplovi.

 

Prema izvješću novogradiške bolnice do 12 sati ranjeno je pet civila, a na bojišnici šest napih boraca. Naši borci uspjeli su odbiti sve napade, zadržati inicijativu koju imaju na bojištu. I dalje se vrši pritisak na sve neprijateljske oružane formacije.

Polako ali sigurno steže se obruč oko srpske soldateske u zapadnoj Slavoniji. Naša vojska ušla je u ponedjeljak, 30. prosinca, u Širince i razbila još jedno snažno četničko uporište na obroncima Psunja.iz kojega su u posljednje vrijeme dalekometnim topništvom napadani položaji naših branitelja na prvoj crti obrane Nove Gradiške. Uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici četnici su pobjegli iz Širinaca.Neprijatelj je istoga dana gađao topništvom Mašičku i Cerničku Šagovinu, a uz pomoć tenkova pokušao probiti crtu obrane Nove Gradiške. Svoju namjeru platio je novim gubicima u ljudstvu. Naši borci uništili su jedan neprijateljski tenk, a iznad šume Prašnik u Posavini pogođen je i jedan neprijateljski helikopter.

 

Posljednjeg nada 1991. godine na novogradiškom bojištu nije bilo žestokih sukoba, ali ni mira.Posebice se to odnosi na središnji dio bojišnice gdje se uz oglašavanje topništva čula i rafalna paljba iz teškog pješačkog oružja.

Iako posljednjeg dana u godini borbe na bojišnici nisu bile tako žestoke kao prethodnih dana, mira nije bilo. U ranim jutarnjim satima pod topničkom paljbom našla se Cernička Šagovina i položaji naše vojske na obroncima Psunja. Dan je protekao u znaku prelijetanja zrakoplova koji su letjeli na većim visinama i nisu djelovali. Borbenih akcija na bojištu je ipak bilo.Njihov rezultat je, agresoru uništen oklopni transporter, cisterna s gorivom, i terensko vozilo.Da se nije radilo o bezazlenim sukobima, potvrđuje i 10 ranjenih naših boraca.

 

Za Novogradiščane ni na Silvestrovo nije bilo mira. U 20,15 sati oglasile su se sirene i upozorile na zračnu opasnost. Pola sata kasnije označena je i opća opasnost. Oglasilo se srpsko dalekometno topništvo. Sa šireg područja grada i prigradskih naselja počele su odjekivati snažne detonacije. Novu Gradišku, u posljednjoj noći 1991. godine, kao i u protekla četiri mjeseca razarale su haubice, višecjevni bacači raketa i dalekometni topovi s bosanske obale Save. Novogradiščani su u skloništa motali i 1. siječnja 1992. godine. Razlog su bili borbeni zrakoplovi srpske vojske koji su nadlijetali bojište i grad.

 

Siječanj 1992. godine bit će upamćen po potpisanom Sarajevskom sporazumu o primirju, koje će biti varljivo i održavati se uz česte pregovaračke kontakte naše i neprijateljske. Pregovarat će i civilne vlasti. Na bojištu će biti pucnjave iz lakog i teškog pješačkog oružja, povremeno će se oglašavati dalekometno topništvo, a agresor će ubacivati diverzantske grupe. I dalje će se ginuti, ali u znatno manjoj mjeri. Novogradiščani još uvijek neće mirno spavati. Srpsko topništvo će ih povremeno, i to nenadano, podsjećati na protekla četiri mjeseca i vrijeme kada su im skloništa čuvala živote.

Related Post

LOŠ PRIMJER

Autor - 08/04/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 8. travanj 2013. – Pobacano smeće po kolniku iz košara za otpatke u ulici Alojzija Stepinca i prevrnut…