PROJEKT HRVATSKE I RUMUNJSKE OSNOVNE ŠKOLE

699 0

NOVA GRADIŠKA / REŠETARI, 20. rujna 2015. – „Naš zavičajni govor“ tema je projekta kojega provodi OŠ Ante Starčevića Rešetari u suradnji s osnovnom školom iz Rumunjske, grad Lupac.

Na temelju raspisanog natječaja za suradnju sa školama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je Osnovnoj školi „Ante Starčević“ dodijelio financijsku potporu za projekt sa osnovnom školom iz Rumunjske.

 

Učenici iz Rumunjske su od 17. do 20. rujna boravili u Rešetarima. Sudjelovali su i na XVIII Rešetaračkim susretima pjesnika koji se ovog vikenda održavani u Rešetarima, kada ovo malo mjesto postaje centar svijeta i okuplja mnogobrojne pjesnike i poklonike hrvatske pisane riječi iz svih krajeva svijeta, kojima je ova manifestacija čvrsta poveznica s Domovinom i materinjim jezikom.

 

U sklopu projekta održano je 10 radionica vezanih za hrvatski jezik, a u sklopu upoznavanja ovog dijela Slavonije posjetili se Eko-etno selo Stara Kapela, Franjevački samotan u Cerniku i Novu Gradišku. U TZ domaćini su im bili direktorica Dinka Matijević i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika. Upoznale su ih ukratko s poviješću grada, institucijama, udrugama od kojih 39 rade s djecom i za djecu. Također su upoznale i sa statusom grada – prijatelja djece. Uz 8 djece iz Rumunjske i njihovih troje profesora došli su i njihovi prijatelji iz OŠ Ante Starčevića Rešetari, ravnatelj Tihomir Batalo, ali i Dijana Mašala Perković tajnica u Hrvatskoj matici iseljenika, kao i Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine pri Hrvatskoj matici iseljenika.

 

Djeca iz osnovne škole Lupac dobila su i poklone TZ i Grada Nova Gradiška, koji će im također pomoći da se bolje upoznaju s krajem u koji su došli.

Related Post