XVIII. REŠETARAČKI SUSRET PJESNIKA

726 0

REŠETARI, 19. rujna 2015. – Promocijom VIII. zbornika mladih pjesnika danas prije podne je pod pokroviteljstvom Državne uprave za Hrvate izvan Hrvatske započeo XVIII. Rešetarački susret pjesnika.

Izdavač Zbornika „Čarobna torba“ je KLD Rešetari, a sunakladnik Hrvatska matica iseljenika. Uz domaće zastupljeni su mladi pjesnici iz Makedonije, Rumunjske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

U sportskoj dvorani OŠ „Ante Starčević“ održan je susret mladih pjesnika osnovnih škola zapadnog dijela Brodsko-posavske županije sa hrvatskim pjesnicima izvan Hrvatske i učenicima iz Rumunjske (Lupak) i Makedonije (Tetovo, Kumanovo, Skopje), te Lipovljana i Donje Voće.

U ime KLD Rešetari, organizatora ove jedinstvene pjesničke manifestacije, nazočne pjesnike i goste pozdravio je Ivan De Villa, predsjednik društva. Bili su tu Jasna Aničić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gosti iz Rumunjske i Makedonije predvođeni Petrom Hateganom i Ivanom Velkovski, Dijana Mašala Perković iz Hrvatske matice iseljenika, Tihomir Batalo ravnatelj OŠ „Sante Starčević“ i Ankica Šimatović prof. povijesti umjetnosti. Posebno je pozdravio Antuna Kikaša, velikog prijatelja Rešetarčana kojemu svake godine nije teško iz Kanade doći u Rešetare, a na čiju je inicijativu u Rešetarima došlo do okupljanja mladih pjesnika i izdavanja Zbornika čije tiskanje financijski podupire.

Kako su istaknuli svi govornici Zbornik je poticaj mladim pjesnicima koji žive izvan Hrvatske da pišu na hrvatskom jeziku i na taj način sačuvaju ga od zaborava.

Zbornik je predstavila Gabrijela Vojvodić.

Dijana Mašala Perković izrazila je veliko zadovoljstvo što se u Rešetarima sve što se dešavalo za odrasle prenijelo i na mlade, naglasivši kako je to je najveće djelo koje se u Ršetarima uspjelo desiti jer je svrha svačijeg rada da ga jednog dana netko iza njega nastavi. Mladim pjesnicima i njihovim gostima predstavila se Paula Pučak, mlada umjetnica u suvremenom plesu.

Related Post

DAN OPĆINE REŠETARI

Autor - 04/05/2014 0
REŠETARI, 3. svibnja 2014. – Iako skromnije nego prijašnjih godina i ove je Dan općine Rešetari obilježen dostojanstveno, a uz…

„USKRS UZ TAMBURU“

Autor - 07/04/2015 0
Gunjavčani i njihovi gosti su i ove godine uživali i u ljepoti konja i konjskih zaprega GUNJAVCI, 6. travanja 2015.…