POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA I AKCIJA ”POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE”

273 0

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i ove godine provode Akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem senzibiliziranja javnosti te svih sudionika u prometu na povećanu prisutnost i sudjelovanje djece u prometu, posebice onih koji po prvi puta kreću u školu te započinju sa svojim samostalnim sudjelovanjem u prometu.

 

Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu te da za najmlađe trenutak neopreznosti često može imati kobne posljedice. Prošle godine, za vrijeme trajanja akcije ”Poštujte naše znakove”, u zonama škola na području brodsko-posavske županije dogodila se jedna prometna nesreća, u kojoj je jedno dijete zadobilo teške tjelesne ozlijede. Što se tiče prekršaja, policijski službenici su, u zonama škola, utvrdili 324 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

I ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici su u suradnji s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave te tijelima nadležnim za održavanje prometnica, pregledali stanje svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine otklonili svi eventualni nedostaci.  Isto tako, u dogovoru s odgovornim osobama osnovnih škola, organizirat će se kraća predavanja i razgovori s učenicima prvih razreda, a prema podacima kojima raspolaže Policijska uprava, ove godine se očekuje upis 1.234 učenika u prvi razred osnovne škole. Policijski službenici upoznat će djecu s temeljnim pravilima, bitnim za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu, a podijelit će im i prigodne darove, odnosno kišne kabanice za njihovu bolju uočljivost u prometu. Isto tako, policija će biti nazočna i na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola te će roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same, radi čega je izuzetno važno da roditelji poštuju prometne propise.

 

Kako bi se omogućio što sigurniji dolazak djece u škole i odlazak kući, tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici će obavljati pojačani nadzor na prometnicama u blizini škola. Osim tih preventivnih aktivnosti, policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

S A V J E T I:

PUT DO ŠKOLE

Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji.

DJEČJA ODJEĆA  I ŠKOLSKA OPREMA

Ukoliko ste u mogućnosti ili još niste opremili dijete za polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost.

 

DJECA I VOŽNJA BICIKLA

        Prije navršenih devet godina dijete ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle, na igralištima, parkovima, zonama smanjenog prometnog protoka… Dijete na biciklu od 9 do 14 godina, pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu. Ono još nije „zreli“ biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete do 16 godina za vrijeme vožnje na cesti, na glavi mora nositi zaštitnu kacigu!

DIJETE U AUTOMOBILU

Ukoliko dijete prevozite u automobilu do škole, morate znati da djeca niža od 150 centimetara moraju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju, pričvršćenoj sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu (iso-fix) sukladno načinu koji je odredio proizvođač sigurnosne sjedalice. Vozač motornog vozila u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi može na stražnjim sjedalima prevoziti dijete koje nije smješteno u sigurnosnu sjedalicu/postolje pod uvjetom da je dijete više od 135 cm i da je pravilno vezano sigurnosnim pojasom za odrasle. Da bi dječja autosjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora biti pravilno postavljena, dijete u njoj mora biti pravilno vezano i autosjedalica mora odgovarati djetetu. Pravilno je postavljena ona autosjedalica koja je postavljena i pričvršćena u skladu s uputama proizvođača. Dijete je pravilno vezano u autosjedalici kada su trake pojasa sjedalice provučene kroz utore u naslonu u visini ramena ili malo ispod, kada pojas djetetu na postolju ide preko bedara i sredine ramena, kada su trake pojasa ravne (nisu zavrnute) i kada između ključne kosti djeteta i sigurnosnog pojasa nema više od jednog prsta slobodnog prostora. Dijete se treba prevoziti u onoj sjedalici koja je primjerena za njegovu dob, visinu i težinu.

Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a posebice pozivamo na oprez vozače, odnosno da ovih dana obrate  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole. Nadamo se kako će preventivna akcija ”Poštujte naše znakove”, koju će Policijska uprava brodsko-posavska provoditi tijekom rujna, rezultirati odgovornijim, tolerantnijim i pažljivijim ponašanjem vozača u prometu, posebice u zonama gdje se nalaze škole te osigurati sretan i siguran dolazak i odlazak u školu za naše školarce te ugodniji početak školske godine.

 

Related Post