POŽEŠKA BISKUPIJA

849 0

POŽEGA – Prigodom treće obljetnice izbora kardinala Jorghe Marije Bergoglia na službu nasljednika sv. Petra, u nedjelju, 13. ožujka biskup Antun Škvorčević zajedno s Ivicom Žuljevićem, župnikom i prepoštom Stolnog kaptola,

svećenicima iz središnjih ustanova i gradskih župa predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali. U pozdravu je podsjetio na glavne događaje iz trogodišnjeg služenja pape Franje te je pozvao nazočne vjernike da zahvale Bogu što nam ga je darovao i mole za njegovo daljnje blagoslovljeno predvođenje Crkve u suvremenom svijetu. Istaknuo je važnost molitvenog spomena pape Franje u korizmi Godine milosrđa dok na njegov poziv u Požeškoj biskupiji nastojimo ostvarivati posebne pastoralne programe. U okviru korizmenih kateheza koje se održavaju u Požeškoj biskupiji jest i ispit savjesti na početku svake nedjeljne svete mise, koji je iz prigodnog katehetskog priručnika predvodio kanonik Josip Krpeljević.

U homiliji biskup je na temelju svetih čitanja podsjetio kako redovito procjenjujemo u kakvom smo životnom stanju uspoređujući sebe sa stvarnošću koja nas okružuje: S obzirom na novac, radno mjesto, društveno značenje, zdravlje, na svoje ukućane, susjede, školu i dr. Kazao je kako nas današnja biblijska čitanja snažno podsjećaju da naša budućnost ovisi ponajprije i na koncu od našeg odnosa prema Bogu. Ukazao je na Božju riječ upućenu Židovima u babilonskom sužanjstvu preko proroka Izaije kako će ih on povesti iz tog stanja u slobodu, obnavljajući na svoj način čudesan izlazak iz Egipta, uvjeravajući ih: „Ne spominjite se onoga što se zbilo, nit mislite na ono što je prošlo. Evo činim nešto novo; već nastaje: Zar ne opažate?“ Biskup je spomenuo da se ta novost i ulazak u obećanu zemlju konačno ostvario u Isusovu uskrsnuću, u kojem je čovjek oslobođen smrti unesen u puno zajedništvo Božjeg života. Protumačio je kako je Isus, opraštajući preljubnici njezin grijeh u današnjem evanđelju naznačio da se uskrsnuće, prijelaz iz neslobode grijeha u slobodu, iz smrti u život snagom Božjeg milosrđa događa već ovdje na zemlji te da bi ga trebalo svakodnevno iskusiti tako da od tog istog Božjeg milosrđa tražimo oproštenje grijeha i da ga svjedočimo onima s kojima živimo. Osvrnuo se na pojedinosti iz evanđeoskog prikaza te je zaključio kako konačnu procjenu o stanju svoga života možemo napraviti samo mjereći kakvi smo u odnosu prema Isusu Kristu, pobjedniku nad smrću kako to čini sv. Pavao u današnjem drugom čitanju. Poželio je svima puno uspjeha u korizmenom nastojanju da budu „Milosrdni kao Otac“.

 

Pri svršetku svete pričesti nazočni su otpjevali „Tebe Boga hvalimo“ i tako izrazili zahvalnost za papu Franju i njegovu službu Petrova nasljednika, te uputili Bogu molitvu pape Franje u Godini milosrđa i otpjevali geslo „Milosrdni kao Otac“. Biskup je na kraju podsjetio vjernike na zadatak koji su preuzeli prošloga petka na župnoj katehezi, napose moliti za naše mlade da ne odlutaju na stranputicu i vježbati duhovna i tjelesna djela milosrđa. Najavio je Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika koji se održava idućega petka u Požeškoj biskupiji i na središnji program u Jasenovcu te pozvao da toga dana post, molitvu i žrtvu prikažu za zlo koje se dogodilo tijekom totalitarnih sustava 20. stoljeća i iskažu Bogu zahvalnost za žrtve koje su ugrađene u naše dostojanstvo i slobodu.

 

Related Post