POKLON: Galerija franjevačkog samostana bogatija za 30 djela Ivana Jelančića

2348 0

Autor Franjo Samardžić

Fra Vjencislav Janjić ima obećanje da će buduća galerija u franjevačkom samostanu biti bogatija za ostavštinu Josipa Pintarića Puce

CERNIK, 15. lipnja 2019. – Govoreći na otvaranju izložbe postavljene u povodu Dana općine Cernik u franjevačkom samostanu, gvardijan fra Vjencislav Janjić govorio je o zavidnom kulturnom blagu i zbirkama kulturnih umjetnina koje su cernički franjevci stoljećima skupljali i sačuvali. Uz knjižnicu s oko sedam tisuća naslova i zbirku kulturnih umjetnina s 469 registarskih jedinica u samostanu je zavidan broj slika koje je počeo prikupljati fra Vjencislav Janjić. Ukupno 221. djelo suvremene umjetnosti prikupljeno je za postav Umjetničke galerije.

Donacijama umjetnika ova se zbirka stalno povećava, a najnoviji donator je, kazao je na otvaranju izložbe fra Vjencislav Janjić, slikar i kipar Ivan Jelančić koji samostanu poklanja 30 svojih djela.

-Prva slika za umjetničku galeriju našega samostana bila je slika pokojnoga Josipa Pintarića Puce. Dao je sliku koja predstavlja jednu mističnu večeru. Naslikao je posljednju večeru sa dvanaest apostola, ali na njoj nema ni jednog lica. Jedanaest čaša su pune crvenog vina, a iz dvanaeste je proliveno vino, dakle Juda, izdajica.
Nakon toga smo u samostanu organizirali umjetničke radionice u koje su dolazili umjetnici iz čitave Hrvatske i ostavljali nam po dva umjetnička djela. Za vrijeme općinskog načelnika Nikole Jugovića molili smo poznatog kolekcionara Antuna Bauera da nam pokloni nekoliko slika. Poklonio nam je 60 slika.
Najveća i najpoznatija donacija je od našeg sumještanina Ferdinanda Kulmera čiji je otac bio posljednji grof u Cerniku. Na molbu Katarine Juras, naše župljanke iz Cerničke Šagovine, koja se studirala likovnu umjetnost u klasi Ferdinada Kulmera, on nam je poklonio 30 svojih slika.
Imamo obećanje da će nam biti poklonjena čitava ostavština Josipa Pintarića Puce. – kazao je fra Vjencislav Janjić.

Related Post