POKRENI SRCE -SPASI ŽIVOT

1609 0

NOVA GRADIŠKA, 10. srpanj 2013. – Nakon što je u travnju defibrilator predstavio pripadnicima ekipe prve pomoći Crvenog križa i pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška danas je doktor Dragoljub Kocić taj uređaj

i njegovu primjenu predstavio policijskim službenicima iz policijskih postaja Nova Gradiška i Okučani. Ukazao im je na značaj i važnost pružanja prve pomoći i spašavanja života u prvih tri do deset minuta te upoznao s defibrilacijom – odnosno primjenom blagih i kontroliranih elektro-šokova na predjelu grudi ili direktno na srcu kako bi se reaktivirao ili normalizirao njegov rad.

 

Defibrilator je mali uređaj koji spašava život ljudima kod srčanog udara ili bilo kojeg drugog razloga zbog kojeg srce prestane raditi. Namijenjen je laicima i ne može nikome naštetiti, a u Europi takav uređaj već imaju u domaćinstvima. Iako je vrlo jednostavan za rukovanje s njim se ipak treba znati služiti ali i postupati s osobom kod koje je srce zatajio ili prestalo raditi, o čemu je danas policajkama i policajcima govorio dr. Kocić.

-Ova akcija je jedna od zajedničkih akcija koje organiziramo s Policijskom postajom. Jedna od akcija je i akcija dobrovoljnog darivanja krvi koje organiziramo u Policijskoj postaji. Važno je istaknuti da je odaziv policijskih službenika na akcije izuzetno dobar na čemu im se zahvaljujemo. Budući da su policijski službenici stalno u kontaktu s građanima i djeluju na javnim mjestima vrlo je važno da budu obučeni o pružanju prve pomoći i upotrebom vanjskih defibrilatora koji se postavljaju na javna mjesta na kojima se okuplja najveći broj ljudi: kod pošta, banaka, kolodvora, u javnih ustanova, hotelima i slično. Crvenom križu je cilj da obuči što veći broj građana da se s njim služi na odgovarajući način – kaže Franjo Pavlović ravnatelj gradskog i županijskog društva Crvenog križa.

Related Post

Održana 1. Proljetna biciklijada

Autor - 12/05/2019 0
Autorica Ivanka Herceg NOVA GRADIŠKA, 12. svibnja 2019. – U organizaciji Biciklističkog kluba „Psunj“ Nova Gradiška 11. je svibnja održana…