Polaganjem vijenaca, svetom misom i evociranjem sjećanja na stradale logoraše obilježen Dan logora Stara Gradiška

2072 0

Autor bpz.hr

Stara Gradiška 3. veljače 2019. – Dan logora Stara Gradiška, zapravo dan njegova zatvaranja, 3. 2. 1992. obilježen je jučer svetom misom zadušnicom u zavjetnoj crkvi sv. Mihovila, a služio ju je starogradiški župnik vlč. Mato Rukavina.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje lampiona kod spomen ploče na ulazu u nekadašnji kazamat te je na taj način odana počast svim ubijenim, nestalim, preminulim logorašima, braniteljima i civilima u Domovinskom obrambenom ratu ali i svim ubijenim svećenicima i domoljubima te žrtvama komunističkog režima i velikosrpskih težnji.Vijence su položili i zapalili svijeće izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Marko Šimić , izaslanik Ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda, pomoćnik Vladimir Bergman, izaslanik župana BPŽ dr. Danijela Marušića, Ivo Kardum, zamjenik načelnika PU BP Ivica Kovačević i načelnik PGP Stara Gradiška Miroslav Matić , koordinator za branitelje grada Nova Gradiška Vlatko Greiner i koordinator udruga iz Domovinskog rata BPŽ i Udruge Hrvatskih branitelja policije BPŽ Vlatko Krznarić, izaslanstvo Općine Stara Gradiška predvođeno načelnikom Velimirom Paušićem i njegovim zamjenikom Damirom Figurićem, izaslanstvo Udruge hrvatskih logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Sisačko-moslavačke županije, izaslanstvo grada Pakrac i koordinacija braniteljskih udruga Pakraca i Lipika, Izaslanstva gradova Petrinje, Novske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata Novske, Udruge logoraša Grapska kod Doboja u BiH, UHBDR Slunj, Udruga ratnih veterana 1. GBR Tigrovi, Udruga logoraša Bučja i Stare Gradiške s područja Pakraca i Lipika, HVIDR-a Petrinja i Udruge ratnih veterana 2. GBR Gromovi, UHBDR 121. br-pk N.Gradiška, UHVDR 3. GBR Kune ogranak N.Gradiška, Udruga logoraša Stara Gradiška 1991. s područja Bosanske Gradiške, izaslanstvo utemeljitelja HDZ-a BPŽ i ŽO HDZ-e , Udruga domobrana Popovače i Kutine te Savez obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Nazočne su nakon polaganja vijenaca pozdravili u ime domaćina načelnik Stare Gradiške Velimir Paušić, u ime logoraša koji su prošli torturu ovog zloglasnog logora Antun Pelivanović te na kraju izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Marko Šimić.

Govornici su se složili da se strahote koje su zatočeni u logoru Stara Gradiška i svim drugim logorima, podnijeli kao žrtvu za stvaranje slobodne Hrvatske nikada ne smiju zaboraviti, da zločine treba procesuirati te da se samo na istini može graditi budućnost. Zahvala je upućena i Vladi Radošiću autoru dvije knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1 i 2″ te Ivanu Lipaku, autoru knjige „ Svjedočanstvo glinskih logoraša”, koje služe ne samo kao podsjetnik na žrtvu i patnju u tim logorima nego i kao autentična građa za pokretanje sudskih postupaka i procesuiranje zločinaca koji su mučili i ubijali zatočenike.

Osim podsjećanja na strahote Domovinskog rata, logor u Staroj Gradiški je i povijesno mjesto stradanja, logor koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio mjesto „istrebljenja” Židova ,Srba., Roma i Hrvata, takozvani peti podlogor logora Jasenovac, zatim logor namijenjen jugoslavenskim političkim zatvorenicima, a onda i mjesto koje su u Domovinskom ratu koristili krajinski pobunjenici uz pomoć pripadnika JNA-a za zarobljavanje Hrvata i nesrpskog stanovništva s područja Zapadne Slavonije i Bosne i Hercegovine. Kroz ovaj logor prošlo je više od 1100 osoba, Hrvata, Bošnjaka i Srba koji su ovdje mučeni, ponižavani, ispitivani i koji su prolazili torture koje mogu zamisliti samo mengelovski poremećeni umovi. 

Danas je Logor Stara Gradiška nijemi i oronuli svjedok boli i muka zatočenih hrvatskih branitelja i civila koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji i prema riječima načelnika Stare Gradiške Velimira Paušića potrebno je pokrenuti inicijativu za obnovu i spas od propadanja tog kompleksa kako bi buduće generacije mogle vidjeti kroz kakve strahote su prošli logoraši i da se takvi zločini nikada više u povijesti čovječanstva ne ponove. Nažalost unatoč stalnom podsjećanju na ovu činjenicu i inicijativu za obnovu nema novca.Zapravo iz dana u dan zatvor sve više propada i prijeti urušavanju do temelja. Neki logoraši koji su ovdje prošli torture kažu da će urušavanjem kompleksa zgrada biti zatrpane i samice u kojima su po „kazni” provodili dane i dane u vodi do grla. Preživjeli logoraši iz svih krajeva Hrvatske i BiH su došli odati počast žrtvama i prisjetiti se strahota koje su podnijeli u ovom logoru.

Related Post