Policija poziva građane da budu savjesni i odgovorni u novogodišnjoj noći

365 0

Prošlu staru godinu i prve sate 2018. godine, obilježile su dvije prometne nesreće u kojima su tri osobe teško, a dvije lakše ozlijeđene

SLAVONSKI BROD – Obzirom na pojačan promet na svim većim prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, kao i na pravcima prema graničnim prijelazima, policija apelira na oprez u prometu.

Staru godinu prošle godine, u prvim satima Nove 2018. godine, obilježile su dvije prometne nesreće u kojima su tri osobe teško ozlijeđene, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene. Također su evidentirana dva slučaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (1.16 promila i 1.66 promila).

Dočekajmo Novu 2019. godinu bez prekršaja, kaznenih djela, ili stradavanja osoba i teških tragedija, budimo svi disciplinirani u prometu, te maksimalno poštujmo prometnu kulturu, jer čuvajući sebe čuvamo i druge u prometu.

Policija podsjeća građane na operativnu akciju „Mir i dobro“, te opasnosti koje prijete od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava. U cilju smanjenja stradavanja osoba, posebice djece, važno je povećati svjesnost građana o tome da pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva.

Policija apelira na roditelje (zakonske zastupnike) djece da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez njihova nadzora.

Bitno je da građani vode računa i ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova, te također da pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja, da ih ne bacaju na životinje, prema skupinama ljudi, djece, jer se događa da pirotehničko sredstvo upadne u odjeću i pored ozljeda od eksplozije izazove i opekline.

Podsjećamo da pirotehnika I. kategorije nije dječja pirotehnika, jer nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina. Smiju je koristiti samo stariji od 14, dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti samo osobe starije od 18 godina.

Policijska uprava brodsko-posavska, poziva sve građane da budu savjesni i odgovorni u novogodišnjoj noći, dočekaju Novu 2019. godinu u veselju, te se suzdrže od činjenja prekršaja i kaznenih djela, uz poštivanje odredbi Zakona o eksplozivnih tvarima te proizvodnji i prometa oružja.

Related Post