Policija savjetuje sudionike u prometu uoči nadolazećeg vikenda

1625 0

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s moguće malo kiše, nižim jutarnjim temperaturama zbog čega je moguća i poledica, ali i višim dnevnim temperaturama.

Zbog povoljnih vremenskih prilika i nadalje neuobičajeno visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i određeni broj motociklista, zbog čega vozače drugih vozila pozivamo da budu posebno oprezni prilikom prestrojavanja, skretanja te na raskrižjima. Motocikliste pozivamo da, prije svega, vode računa o tome da je kolnik hladan, gume tvrde, zbog čega se prilikom kretanja većim brzinama, može lako izgubiti nadzor nad vozilom. U tom smislu, potrebno je poštivati dopuštene brzina kretanja i obavezno koristiti zaštitnu kacigu.

Vidljivost pješaka i biciklista

Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama je još dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

– pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

– vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna dogodilo se šest prometnih nesreća s tragičnim posljedicama, odnosno smrtno stradalim osobama.

U pet nesreća, pogreška vozača je bila što su se kretali brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku.

U dvije nesreće motociklisti su izgubili nadzor nad vozilom i naletjeli su na metalne odbojne ograde. Vozači osobnih automobila u dvije nesreće sletjeli su s kolnika, nakon čega je došlo do prevrtanja vozila, a u jednom događaju i ispadanja iz vozila smrtno stradalog vozača i putnika koji nisu koristili sigurnosni pojas.

Pješaci su poginuli iz razloga što je u jednom događaju vozač osobnog automobila zbog brzine neprimjerene uvjetima naletio na pješakinju koja je prelazila kolnik u uvjetima noćne vidljivosti, dok je u drugom slučaju pješak prelazio kolnik na znak crvenog svjetla na semaforu, prilikom čega je na istog naletjela vozačica osobnog automobila.

Ovim putem upozoravamo kako je tijekom 2019. godine, od 148 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 70, odnosno 47,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Također, vozače upozoravamo da:

– u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje,

– ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku),

– poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).

Mlade osobe

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Ne zaboravite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Policija kontinuirano nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Related Post