POLICIJA UPOZORAVA

729 0

SLAVONSKI BROD, 11. ožujka 2013. – Osim događaja tijekom prošlog tjedna i vikenda na području Policijske uprave brodsko-posavske, na današnjoj konferenciji za novinare, glasnogovornica Kata Nuić izvijestila je medije o obvezama

građana sukladno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju. Svi građani koji nisu do 5. prosinca prošle godine policiji dostavili podatke o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno o promjeni izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, obvezni su to učiniti i to: izjavom na zapisnik, pismom, e-mailom, odnosno faksom na broj 035443001. Inače će policija ukinuti oružni list i oduzeti oružje i streljivo.

 

Građani kojima je isteklo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja, ili imaju uvjerenje izdano prije 2007. godine, obvezni su do 5. lipnja 2013. godine, dostaviti novo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, koje ne smije biti starije od tri mjeseca. U protivnom, policija će podnijeti optužni prijedlog sucu za prekršaje, a za ovaj prekršaj propisane su novčane kazne u iznosu od tri (3) do 15 tisuća kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja oružja i streljiva.

Oni koji posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća, ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N, dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti policiji do 5. lipnja 2013. godine. U protivnom će policija podnijeti optužni prijedlog, a novčane kazne za ovaj prekršaj iznose od pet (5) do 15 tisuća kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja oružja i streljiva.

 

Građani kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene, obvezni su do 5. lipnja ove godine, onesposobiti to oružje i zadržati ga, ili predati oružje u korist Republike Hrvatske bez naknade. Onesposobiti to oružje mogu kod trgovačkog društva ili obrta, koje od MUP-a ima odobrenje za obavljanje te djelatnosti. Potvrdu koju potom dobiva, građanin treba uz oružni list za držanje oružja kao uspomenu predati policiji.

 

Oni koji žele oružje predati u korist Republike Hrvatske, to mogu također učiniti, i za to se ne naplaćuje upravna pristojba za odjavu oružja.

Related Post

HRVATSKI RATNI VETERANI

Autor - 21/01/2017 0
Svoje ruke koriste za stvaranje novih vrijednosti BJELOVAR – Treću godinu za redom članovi bjelovarske središnjice Hrvatskih ratnih veterana sa…