POMICANJE SATA

644 0

Noćas će se kazaljke na satu pomaknuti jedan sat unatrag, sa tri sata ujutro na dva.”Dobiti” ćemo jedan sat spavanja, ali će zato dan kraće trajati. Sunce će u Zagrebu umjesto u 17:48 zaći u 16:48, u Splitu u 16:51, a u Rijeci u 16:55.

 

U noći s 27. na 28. listopada Hrvatska i ostali dio Europe, osim Islanda, pomaknut će satove na zimsko računanje vremena. Kazaljke na satu tada će se pomaknuti jedan sat unatrag, sa tri sata na dva.

 

Zbog pomicanja kazaljki svi vlakovi koji u to vrijeme voze na HŽ-ovim prugama bit će zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima koji su određeni u Pregledu čekanja vlakova. Vlakovi će na odredišta stizati po voznom redu, ali po novom vremenu, što znači da će jedan sat čekati u kolodvorima kako bi se prilagodili promjeni.

 

Policija je upozorila vozače da s ovom promjenom počinje i obveza vožnje motornih vozila s upaljenim svjetlima tijekom dana. Onima koji je ne poštuju prijeti novčana kazna od 300 kuna. Ako ne budu poštivali propise i vozače bicikla čeka ista kazna. Od prvog sumraka do potpunog svanuća kao i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Ako se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, dužni su noću i za smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom.

Related Post