POSTIGNUT DOGOVOR

787 0

Prelazak u nove tvrtke uznemirilo je radnike koji su se uplašili da će stati bez prava koja im jamči kolektivni ugovor, a možda i bez posla.

 

NOVA GRADIŠKA – Imat ćete mirne božićne blagdane i novogodišnje praznike – kazala je u subotu, nakon završetka pregovora, sindikalna povjerenica Đurđica Oršulić okupljenim djelatnicima Slavče koji su se potom razišli uvjereni da neće biti zakinuti za svoja prava iz kolektivnog ugovora, a neće ostati ni bez posla.

Dva se dana u razgovorima i pregovorima tražilo za sve prihvatljivo rješenje prelaska dijela djelatnika Slavče u novoosnovane tvrtke Odlagalište d.o.o. i Eko-Kong d.o.o. koje će od početka naredne godine početi s radom.

-Problemi i nedoumice su se pojavili jer se Zakon o radu, koji predviđa prenošenje prava radnika u novoosnovane tvrtke nije kvalitetno tumačio – kazao je Marko Maslić, predsjednik Sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Sindikalna povjerenica Đurđica Oršulić kaže da se postupak izdvajanja djelatnosti iz Slavče, u kojoj ostaje samo opskrba vodom i odvodnja, provodi po Zakonu o vodama po kojem distributeri vode ne smiju nakon 31. prosinca 2013. imati prihode od drugih djelatnosti (skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada, pogrebnih usluga, tržnih usluga, parkiranja, javne higijene, održavanja zelenila i sl.).

-Ovaj je postupak do u detalje razrađen Zakonom o radu (čl. 133.) i po njemu je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme razdvojeno oko 120 komunalnih poduzeća, ali u Novoj Gradiški se iz nekog razloga željela primijeniti nepoznata i nejasna procedura potpisivanja ugovora i sporazumnih otkaza i to u vrijeme božićnih blagdana i novogodišnjih praznika – kaže Đurđica Oršulić.

Uznemirilo je to radnike koji su se uplašili da će stati bez prava koja im jamči kolektivni ugovor, a možda i bez posla.

Bio je to razlog da se u subotu, uz gradonačelnika Željka Bigovića i Ivana Mikića, te direktore novih tvrtki, Ivana Žeruka ( Odlagalište d.o.o.) i Vlade Ivkovića (Eko-Kong d.o.o.) dođu i sindikalni čelnici i razriješi problem.

-Postignut je dogovor i velik korak u međusobnim odnosima, kako uprave, gradonačelnika u svojstvu vlasnika poduzeća, tako i sindikata komunalaca u okviru Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. U siječnju će se postojeći kolektivni ugovor staviti na stol, dogovorit će se određene izmjene koje će biti u zajedničkom interesu kako bi se sačuvala sva radna mjesta, a prava kroz kolektivni ugovor će biti dogovorena u onoj razini u kojoj će moći biti pstvarena i moguća u sve tri tvrtke. Prava radnika prenijet će se u nove ugovore o radu i nastavlja se kontinuitet poslovanja – kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

 

Direktor Slavče Davor Rukavina kaže da od 1.siječnja Slavča više ne može obavljati komunalne djelatnosti nego samo i isključivo djelatnosti vezane za vodovod i odvodnju.

-To znači da ostale komunalne djelatnosti počinju obavljati druga dva komunalna poduzeća. S obzirom da smo bili u jako kratkom vremenskom razdoblju u kome smo morali odraditi i prijelaz radnika u nova poduzeća javili su se prijepori koje nismo mogli riješit u tako kratkom roku. Dogovoreno je da se prijelaz radnika u dva nova poduzeća riješi tijekom siječnja 2013. godine. Očekujem da će u dobroj vjeri Sindikata, odnosno predstavnika radnika, Grada Nove Gradiške i uprava sva tri poduzeća biti okončani i da će bez problema i dalje pružati svoje usluge.

 

Related Post

NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO

Autor - 22/08/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Večer tradicije i folklorne baštine dogodila se 21. kolovoza i novogradiški središnji trg oživjela prekrasnim narodnim nošnjama,…

MAŽORETKINJE PONOS GRADA

Autor - 05/04/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 5. travnja 2014. – Danas je pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška u dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole počelo…