POVODOM MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA – 1. listopada

2265 0

• Koncept uspješnog starenja:zdrava prehrana,tjelesna aktivnost iživotni optimizam

• Šest savjeta za način ophođenja sa starijim osobama

 

Zagreb/Zadar – Koncept uspješnog starenja predstavljen je pred više od stotinu uzvanika u novootvorenom Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II u Biljanima Donjim pored Zadra. Republika Hrvatska se s udjelom 17,7% populacije dobi iznad 65 godina svrstava u skupinu europskih zemalja s vrlo starom populacijom. Gledajući pojedina mjesta, posebno na otocima uočava se kako imaju jednog ili nijednog mlađeg stanovnika, a procjenjuje se kako će u Europi do 2050. udio starije populacije biti više od 60%.

 

„Moderno društvo posljednjih desetljeća karakterizira eksplozivan porast broja starijih osoba uslijed produženja životnog vijeka, prvenstveno zbog napretka u medicini i bolje kvalitete života“, započeo je svoju prezentaciju pod nazivom Fiziologija i patologija starije životne dobi, dr. Zlatko Kožar. „Cijeli je niz pozitivnih primjera izvrsne funkcionalne sposobnosti osoba starije životne dobi poput Leonarda da Vincija, Michelangela i Tolstoja koji su samo neki od općepoznatih povijesnih primjera nadmoćne stvaralačke snage i u starijoj dobi“.

 

Nakon prezentacije predstavnici domova za starije i nemoćne iz pet županija, kao i ostali uvaženi gosti zajednički su u parku zasadili masline kao simbol prijateljstva, te otvorili boćalište na kojem je odmah održan i prvi međužupanijski turnir.

 

Šest savjeta za način ophođenja sa starijim osobama

 

1. sjediti licem u lice i održavati kontakt očima

2. slušati i držati se teme

3. govoriti polako, jasno i razgovijetno s kratkim i jednostavnim rečenicama

4. pojednostaviti i zapisati upute, koristiti grafikone, modele, fotografije…

5. dati priliku da postavi pitanje i da se izrazi

6. iskazivati poštovanje.

 

O Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II Dom Ivan Pavao II je potpuno novi suvremeni objekt s 134 mjesta za smještaj po mnogočemu jedinstven u Hrvatskoj i regiji u pogledu visokih standarda gradnje i opremljenosti, te u skladu sa svim potrebnim certifikatima.Građen je od eko materijala uz solarne panele, podno grijanjei posebno projektiranom klimatizacijom za što ugodniji boravak u jednokreventim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama uz popratne sadržaje poput restorana, caffe bara s ljetnom terasom, prijemnog odjela i ambulante uz 24-satnu skrb. Proizvodi i nabavlja zdravu ekološki uzgojenu hranu , organizira i provodi razne oblike tjeslenih aktivnosti i usmjerava klijente na planiranje i ostvarenje uspješne starosti uz životni optimizam.

 

Kontakt: Ivan Tomić

Socijalni radnik Doma Ivan Pavao II

Mobitel: 091 3000 129

E-mail:info@dom-ivanpavaoII.com

Web stranica: dom-ivanpavaoii.com

Facebook: https://www.facebook.com/Dom-Ivan-Pavao-II-107776816341146/?fref=ts

Related Post

Autor - 02/08/2019 0
SLAVONSKI BROD, 2. kolovoza 2019. – Udruga Slavonsko Brodski Biciklist desetu godinu za redom, organizira memorijalni biciklistički ultramaraton Ovčara –…

Autor - 09/01/2018 0
SLAVONSKI BROD 8. siječnja 2018. – Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije oglasila se priopćenjem   u svezi akcije…