Predstavljamo: ŽELJKO BRČIĆ-DUŠA, DOBITNIK GRBA GRADA ZA 2010. GODINU

1043 0

NOVA GRADIŠKA 1. veljače 2011. – Željko Brčić-Duša Grb grada dobio je za društvenog, humanitarnog, kulturnog i ekološkog grada. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj u povodu Dana grada Grb grada uručili su mi gradonačelnik Josip Vuković i predsjednik Vijeća Josip Mikšić. Svoj život i djelovanje u gradu Nova

Gradiška posvetio je brojnim društvenim, kulturnim, humanitarnim, sportskim i drugim događanjima. Zahvaljujući njemu, prije 15 godina nastala je najznačajnija manifestacija grada – „Novogradiško glazbeno ljeto“ koja gradu daje prepoznatljivost i spada u najveći kulturno-turistički sadržaj grada. Pet godina obnašao je funkciju predsjednika Turističke zajednice grada Nova Gradiška. Zahvaljujući njegovoj vjeri i podršci za razvoj turizma, na području grada i okolice realizirani su i pokrenuti značajni turistički projekti i manifestacije. Svoja iskustva, znanja i vještine prenosio je na mlade generacije djelujući kao član Izvršnog odbora mnogih udruga – Gradske glazbe, Ekološke udruge „Izvor“, Hrvatskog planinarskog društva „Strmac“, Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar“, Pokreta prijatelja prirode „Lijepa naša“, Gradskog harmonikaškog orkestra. Svoj obol dao je i u Domovinskom ratu, a brojne su i njegove zasluge na humanitarnom planu – piše u obrazloženju za dodjelu Grba grada. Jedno od njegovih značajnijih angažiranja je djelovanje u Ekološkoj udruzi „Izvor“ gdje se zalaže za buđenje ekološke svijesti kod građana, posebno mladih i očuvanje životnog okoliša. Ukazuje na anomalije koje ugrožavaju zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet našeg kraja. Na zaštiti Psunja, Strmca i zaštita od zagađenja, posebno njihovih vodotoka iz kojih pijemo vodu, angažiran je godinama. Prenosimo reportažu sa Strmca od prije tri godine. Smatramo da je aktualna, jer se od tada malo toga promijenilo na što je ukazivao zajedno s članovima Ekološke udruge „Izvor“.,

 

Patrola Ekološke udruge Izvor na crnim ekološkim točkama na Psunju

 

STRMAC, 18. travnja 2008. –  Žuta i nepitka voda koja Novogradišćanima više od mjesec dana curi iz slavina aktualizirala je inicijative za zaštitu izvora i vodotoka na Psunju. Nakon pisanja o problemu koji Novogradišèani imaju s pitkom vodom, uslijedile su pozitivne reakcije na upozorenja i mjere koje predlaže Ivan Kovačević, poslovođa za proizvodnju pitke vode na Bačici. Sa Željkom Brčićem i Ognjenom Marijanovićem, članovima Ekološke udruge Izvor, posjetili smo mjesta onečišćenja vodotoka. Bolnička praonica rublja Kažu da uzalud galeme, viču, postavljaju pitanja i upozoravaju da Psunj, njegove izvore i šume treba zaštititi. Pokazuju hrpe gtrađevinskog otpada, smeće u vodotocima i šumi. Kod napuštene Bolnice za plućne bolesti zatekli smo strojeve koji su proteklih mjesec dana vukli balvane iz šume kroz vodoteke i zagađivali vodu.

 Zbog kiše i lošeg vremana nisu radili.Zaustavili smo se kod ispusta otpadnih voda iz praonice rublja koju Bolnica Nova Gradiška koristi u napuštenoj bolnici. – Deset godina radi bolnička praonica iz koje se bez pročistača otpadne vode ispuštaju u vodotok.Sigurno se narušava biološka ravnoteža jer sada više u potoku nema pastrva i rakova. Mi ekolozi se pitamo nije li visok postotak karcinoma u Novoj Gradiški, koja nema idustrije,u svezi s bolničkom praonicom rublja – kaže Željko Brčić. Odlagalište otpada Bili smo i u šumi nadomak akomulacije Bačica između sela Giletinci i Cernička Šagovina.

Voda od obilne kiše koja je padala proteklih dana tekla je potocima i cijedila se putovima prema Bačici.Ispirala je ogromne količine kućnog smeća i građevinskog otpada. Ima tu odbačenih kućanskih aparata i nmaještaja,a zatekli smo i strvinu neke domaće životinje. Ognjen Marijanović kaže da æe se šuma i toliko smeće teško očistiti. Sa učenicima su već čitili šumu uz asfaltnu cestu između ta dva sela. Nije to međutim bila dovoljna opmena mještanima pa je su tu opet gomile smeća.Ekolozi potvrđuju bojazan Ivana Kovačevića da bi ulje iz strojeva u šumi moglo zagaditi vodotok i cjevovod dug 10 kilometara koji od vodozahvata vodi do Bačice. -Strojevi koji idu u šumu moraju imati stroge ateste. Kap ulja ili goriva ne smije pasti na zemlju. Nasred šumskog puta pronašli smo međutim ulje koje je vlasnik stroja namjerno ispustio. – kaže Željko Brčić.

Voda koja se na vodozahvatu može piti do Bačice postaje tehnološka voda

 

Related Post