Predstavljen dvobroj Godišnjaka novogradiškog Ogranka Matice hrvatske

1408 0

NOVA GRADIŠKA – Ova svečanost riječi i glazbe dogodila se 4. prosinca u Gradskoj vijećnici i ujedno je bila dio ovogodišnjih sadržaja u sklopu obilježavanja Dana grada i Dana župe.

Ogranak Matice hrvatske je do ovoga Godišnjaka izdao 18 brojeva i ovo je zapravo prvi dvobroj u kojemu, uz riječ urednice, prof. Vjekoslave Bagarić, donosi različite sadržaje u 11 rubrika. Tekstove potpisuje ukupno 38 autora, stalnih, ali i novih, među kojima su i 4 mlada autora.

Naslovnicu je grafički uredila Kristina Kovačević-Foto studio „Z“, a autori slika su Dorotea Bagarić i Tomislav Šilipetar, akademski slikari.

Dvobroj 19/20 Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske tiskan je u nakladi od 250 primjeraka, urednica je prof. Vjekoslava Bagarić, koja potpisuje i lekturu, članovi uredništva su: Vjekoslava Bagarić, Ljiljana Ptačnik, Ivanka Herceg, Nada Peleh Serenčeš, Dražen Oršulić. Fotografije u tekstu: GMNG, A.Kocić, M.Divjak, I.Herceg, G. Dorić, National Geographic RH, Foto studio „Z“, Ida Hitrec, Z. Kraljić, Z. Lalić. Grafička priprema- Promoart NG, Ksenije Vlainić, a tisak Tiskara Nova Gradiška d.d.

Predstavljanje dvobroja 19/20 Godišnjaka OMH počelo je glazbenim uvodom i domoljubnom pjesmom „Zemlja dide mog“ u izvrsnoj izvedbi HPD „Graničara“ pod ravnanjem prof. Ivane Bušić. Počastili su okupljene s još dvije skladbe: Oj, Hrvatska, oj i Slavonijo moja.

Podsjetimo!

Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška inicirao je obnavljanje rada „Graničara“, a zajednička im je misija svih godina da su svatko u svom djelokrugu delovanja nastojali očuvati hrvatsku kulturnu, glazbenu i književnu baštinu.

Sačuvati, njegovati, prezentirati kulturnu i inu baštinu hrvatskoga  naroda poslanje je Matice Hrvatske, najstarije kulturne institucije u Hrvata. Samo na taj način identitet ostaje živ i trajan. Podsjetila je na to i pjesma Hrvatska, Drage Ivaniševića, koju je interpretirala Petra Oršulić, učenica 4. razreda Gimnazije.

-U ovom jubilarnom Godišnjaku, koji izlazi u kontinuitetu od 2.000-te godine možete pročitati sadržaje-teme po rubrikama koje su se neznatno mijenjale sadržajima iz kulture i umjetnosti, književnosti, povijesti, o aktualnostima u društvenoj zbilji i događajima kao dio Matičina rada i djelovanja u našoj sredini, ali i šire povezujući se sa Središnjicom MH u Zagrebu.

Bilo je uspona, manje padova jer smo nastojali poboljšati i proširiti djelovanje Ogranka kroz rad u kontinuitetu od 2017. kada sam izabrana za predsjednicu Ogranka, a pri tomu ne umanjujem rad onih koji su vodili Ogranak putem teško prohodnim. Nije bilo lako, a ni danas nije  lako suočavati se s materijalnim teškoćama kada znamo da je Ogranak neprofitna udruga pa smo u potrebi aplicirati za projekte na natječaje Grada za donacije sredstava, pri tomu mislim i na naš Godišnjak i dosadašnje Heferer koncerte orgulja- istaknula je, među ostalim, prof. Bagarić.

Kronika događanja u Ogranku za 2018. i 2019. donosi sva događanja koje je Ogranak organizirao ili u  njemu sudjelovao. Povijest Ogranka i njegovo djelovanje i aktivnosti: predstavljanje knjiga, održavanje tribina i predavanja uz obljetnice, znanstveni skupovi, akademije, književni susreti, zapisane su kronološki i detaljno od 1971. do 2019. kao svjedočanstvo jednoga vremena, a tekst potpisuju prof. Dragica Vidmar, inače prva predsjednica OMH u Novoj Gradiški poslije Domovinskoga rata kada je rad obnovljen, potom prof. Nada Peleh, tada tajnica Ogranka i sadašnja predsjednica prof. Bagarić.

Godina 2018. bila je u znaku 120. obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika A.B.Šimića pa je i zadnja stranica korica Godišnjaka upotpunjena Šimićevom pjesmom – Moja preobraženja, s izložbe –Tragom A.B. Šimića, koju je osmislila i pripremila viša kustosica, prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta „Relković“.

U rubrici Obljetnice-Velikani pisane riječi objavljeni su i radovi učenika osnovnih i srednjih škola s natječaja na temu Šimićevih stihova:Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda (Iva Češić, Goran Terzić, Petra Oršulić, Julija Vidošić, Sara Ćepić, Gabrijel Šupica, Sara Cica)

Rubrika-Radovi mladih suradnika, pored već znanih imena: Željko Ćelepirović, Marijana Bogdanović, donosi i dva nova imena: Sara Ćepić i Andrej Đeraj, student socijalnoga rada na Sveučilištu u Zagrebu, čije pjesme su objavljene u Zborniku Društva hrvatskih književnika, a koji je svjetlo dana ugledao upravo 4. prosinca. U pripremi je i prva Andrejeva zbirka pjesama Reinkarnacija uspomena, a tekst je proglašen  najboljim rukopisnim prvijencem na 30. Pjesničkim susretima u Drenovcima gdje je osvojio 1. nagradu – prvi autorski ugovor o tiskanju zbirke pjesama koja će biti predstavljena na 31. Pjesničkim susretima 2020.

Gost-Književne radionice  u dvobroju Godišnjaka OMH je Goran Gatalica, pjesnik i profesor, autor više zbirki pjesama od kojih su dvije predstavljene u Novoj Gradiški u organizaciji novogradiškog Ogranka: Kozmolom i Odsečeni od svetla, napisanoj na kajkavskom narječju.

Godina 2019. bila je u znaku značajnih obljetnica: podsjetili smo se na 270 godina NG, 100 godina Gimnazije NG (Ljiljana Ptačnik),105 godina od smrti A.G. Matoša, koji je, da se nije teško razbolio 1913. trebao doći u NG kao učitelj. Podsjećamo i na prvi dolazak Pape Ivana Pavla II u Hrvatsku 1994.(25.obljetnica). Tu je i tekst o dr. Maksimilijanu Benkoviću o 80. obljetnici njegove smrti (Dragoljub Kocić), o 75. obljetnici tragične povijesti Zrina i Zrinjana (Ante Vukšić), kao i o 25 godina štokavskog pjesništva u Cerniku (Monika Kovarbašić).

U rubrici Aktualno– je ulomak iz teksta prof. Nevenke Nekić o Bleiburgu, kao i promišljanje Igora Zidića, predsjednika MH od 2002.-2014. na tragu Matoševe misli iz 1913. o suvremenoj zbilji koja kao da stoji u vremenu, a pod naslovom O,tempora!

Kako glazba može poticati kreativni duh i djelovati iscjeliteljski pročitajte u rubrici Zdravlje u tekstu naslovljenom Mozart efekt (Vesna Oršulić, V. Bagarić) te o duhovnom zdravlju u tekstu o hagioterapiji (Zrinka Ferenčina).

U rubrici Kultura i umjetnost govorimo o Devet godina glazbenih svečanosti (Dražen Oršulić).Goran Dorić svojim fotografijama-okom šumara-fokusira se na čudesni svijet prirode i ljepotu u svim pojavnim oblicima života u prirodi. Tim fotografijama niz godina u zemlji, ali i svijetu promovira ljepotu hrvatskih šuma, ali i svoje Hrvatske.Tu je i sjećanje Foto kluba „F4“ na preminulog člana Igora Hercega u tekstu Izložba „Konji bili, konji vrani“. O izložbi  likovno-pjesničke mape Evice Kraljić pod nazivom U dugim kosama vjetra (I. Herceg) također možete čitati u ovoj rubrici, kao i o Teoriji apstraktnog slikarstva (Dorote Bagarić).

Tu je i rubrika Iz pera naših amatera, a objavljeni su radovi: Ljubice Sedlaček, Katarine Čanić, Stjepana Adžića (pokojni), Đurđice Blažinović-Zoričić, Blažene Matijašević, Veronike Devčić, Vesne Dumičić i Evice Kraljić (prva nagrada u Malinskoj-tema Osmijeh 21.3.2019.).

Među, inače stalnim rubrikama nalaze se i recenzije i osvrti na pojedine objavljene knjige, pa uz –Moju ratnu priču-Vesne Oršulić, prof. Ante Vukšić donosi lik hrvatskog branitelja, a pjesnik Enes Kišević i novinar Davor Mandić pišu o zbirci pjesama Zrinka Kapetanića –U šutnji pjevam.

Uz podatke koje su nam dostavili sami sudionici zabilježenih događaja koristili smo i razne publikacije i monografije, pa smo tako citirali dio iz Proslova gradonačelnika Vinka Grgića iz Monografije povodom 270 godina Nove Gradiške.

Više detalja o povijesti Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški prezentirala je prof. Nada Peleh, u poratnom vremenu tajnica obnovljenoga Ogranka.

Jedna od značajnih kulturnih aktivnosti Ogranka svakako su i glazbene svečanosti –Heferer koncerti orgulje u crkvi sv. Terezije Avilske, održane devet godina za redom, a zahvaljujući kojima su se Novogradiščanima predstavili mnogi domaći i strani umjetnici. O tomu je pisao i govorio Dražen Oršulić. Na žalost, ove godine koncert nije održan radi, kako piše prof. Bagarić, nekih financijskih „nesporazuma“.

Svečanost predstavljanja jubilarnog Godišnjaka začinili su glazbenim nastupom i Tibor Kovačević, učenik 4. razreda Gimnazije NG i 4.razreda Srednje glazbene škole Novska, odjel gitara te pjesnik i vrstan interpretator poezije Zrinko Kapetanić, inače i  član Predsjedništva OMH Nova Gradiška, kojemu je Ogranak tisako zbirku pjesama „U šutnji pjevam“, njegovu drugu po redu.

Zahvala magistri Mirjani Zubović

Ogranak Matice Hrvatske Nova Gradiška zahvalan je svima koji pomažu njegov rad na različite načine, a posebnu ZahvalnicuMatice hrvatske i novogradiškog Ogrankaprof. Vjekoslava Bagarić uručila je magistri Mirjani Zubović, koja nesebično i samozatajno pomaže Ogranku od obnove rada.

Vidno dirnuta ovom gestom magistra Zubović se zahvalila i tom prigodom, među ostalim rekla:“Mislim da ta pomoć nije zaprao vrijedna zahvale jer kao akademski građanin ove prelijepe zemlje smatram to svojom dužnošću i obvezom. Žao mi je što, kako smo čuli od dr. Oršulića, nije bilo ove godine Heferer koncerta orgulja . Mislim da ima još poduzetnika u gradu koji su „jači“ od moje male ustanove i koji bi mogli pomoći i puno više od mene. Ja Maticu doživljavam kao čuvaricu i njegovateljicu kulturne, povijesne i nacionalne biti hrvatskoga naroda i ponavljam smatram svojom obvezom pomoći. Moja će mala ustanova kupiti 120 Godišnjka pa ih podijelite besplatno po školama. Molim prosvjetne djelatnike, vi ste prosvjetitelji hrvatskog naroda, dajte djeci neka čitaju jer ona, na žalost, ne poznaju povijest hrvatskoga naroda. Nećemo dozoliti da nam zavlada turbo folk.Animirajte mlade. Oduševljena sam i Graničarima i ponosna na njih, posebno na moje Reštarke. Kada su pjevali hrvatsku himnumeni su suze navrle na oči. Pa mi smo mogli biti zemlja u kojoj stvarno teče med i mlijeko ovih 30 godina. Potrudimo se da to bude u narednih 10.  Ako me zdravlje posluži, želim i dalje raditi i pomagati onima koji su u potrebi.“

U ime Grada, gradonačelnika Vinka Grgića i njegovih zamjenika okupljene je pozdravila i čestitala na ovom dvobroju Godišnjaka, ali i kontinuitetu ove publikacije, Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti. Tom je prigodom, među ostalim istaknula:“Kako smo čuli 38 autora, koji obrađuju brojne teme iz područja kulture, povijesti, aktualnih društvenih zbivanja,…i to je za svaku pohvalu i čestitke također. Ono što me posebno veseli je što na stranicama vašega Godišnjaka mjesto za predstavljanje imaju i mladi Novogradiščani kojima ste dali priliku da čitateljskoj publici pokažu čime se bave. Vjerujem da je i to njima nagrada kao i tradicionalna manifestacija kada na kraju školske godine nagrađujete najbolje učenike naših osnovnih i srednjih škola, kao što ih i Grad nagrađuje za izvrsnost. I to je dodatna motivacija za daljnji rad i napredak. Također se zahvaljujem novogradiškoj Matici što su predstavljanje Godišnjaka upriličili u sklopu sadržaja i programskih aktivnosti obilježavanja Dana grada i blagdana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.“ Čestitajući Dan grada i župe Mihaela Đeraj je poželjela Ogranku, svim autorima tekstova Godišnjaka i uspješan daljnji rad u slijedećoj godini.

Također je dodala i slijedeće:“Gesta uručenja Zahvalnice našoj sugrađanki magistri Mirjani Zubović doista govori sama za sebe, kao i ono što ona čini, a kao djelatnik Gradske uprave, ali i kao građanka ovoga grada imam se potrebu i ja zahvaliti na tomu. Sretna sam što postoje takvi predivni ljudi. To je magistra za vas možda uobičajena gesta, ali vidim koliko to ovim ljudima znači. Uistinu vjerujem kako ste i rekli da u gradu ima još poduzetnika koji bi rado pomogli.

Žao mi je što ove godine nije održan Heferer koncert orgulja. Sredstva su za programske aktivnosti od strane grada osigurana samo za tiskanje Godišnjaka, ali vjerujem da ćemo na godinu i za to donekle uspjeti osigurati sredstva. Hvala vam najljepša na ovoj predivnoj večeri i želim vam svima svako dobro.“

Svečanost predstavljanja dvobroja Godišnjaka završila je poezijom i  interpretacijom jedne od najljepših ljubavnih pjesama „Čekaj me“, Konstantina Simonova, a učinio je to neponovljivi Zrinko Kapetanić.

Za nabavku Godišnjaka 19/20 kontaktirajte Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška.

Related Post