ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH NOVA GRADIŠKA: Uključivanje osoba s invaliditetom u sportske aktivnosti i veću integraciju u društvo

364 0

Prenosimo iz Novogradiškog godišnjaka
Športska udruga gluhih Nova Gradiška, u suradnji s partnerima, pokrenula je projekt „ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY“ s ciljem uključivanja osoba s invaliditetom (OSI) u sportske aktivnosti i njihove dublje integracije u društvo. Projekt je financiran u okviru programa OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Financirat će se sto posto iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.497.955,00 kuna, a trajat će 36 mjeseci. Partneri u provedbi projekta su: Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruga (na)gluhih osoba Videatur, Udruga slijepih Nova Gradiška, Kuglački klub „Obrtnik-bam“ Nova Gradiška, Industrijsko-obrtnička škola, Stolnoteniski klub „Strmac“ Nova Gradiška i Osnovna škola „Ljudevit Gaj“.
U 36 mjeseci, koliko traje provedba projekta, poticat će se uključivanje 30 osoba s invaliditetom (OSI) i 20 djece s teškoćama u razvoja u sportske i rekreativne aktivnosti. Osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju, jednako kao i ostatak populacije, imaju potrebu za bavljenjem trajnom i primjerenom tjelesnom aktivnošću, neovisno o ograničenjima uzrokovanim
invaliditetom. Uključivanje OSI u sportske i rekreativne aktivnosti od iznimne je važnosti za njihovu bolju integraciju u širu društvenu zajednicu.
Jedan od problema s kojim se suvremeno društvo susreće jest marginalizacija osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju. Isključenost iz sportskih aktivnosti, ali i kulturnog i društvenog života, nerijetko dovodi do manjka samopouzdanja i osjećaja nemoći kod OSI, kao i kod uže obitelji s kojom žive. Aktivnosti projekta usmjerene su na povećanje uključenosti OSI u život lokalne zajednice, a obuhvaćaju 30 OSI i 20 djece s teškoćama u razvoju s područja Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Razvit će se modularni pristup provođenju aktivnosti koje će uključivati sportsku rekreaciju, stjecanje transverzalnih i društvenih vještina kroz sport, sportske kampove te sudjelovanje u redovitim programima sportskih i rekreativnih aktivnosti.
Aktivnosti projekta uključuju organizaciju škole plivanja, planinarskih aktivnosti, aktivnosti jedrenja, aerobika, biciklizma te kuglačkih aktivnosti.
Cilj projekta „ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY“ je jačanje uključenosti u sportske aktivnosti za 20-ero djece s teškoćama u razvoju i 30 OSI. Na taj način smanjuje se opća socijalna, kulturna i sportska isključenost navedene marginalizirane skupine ljudi.
Športska udruga gluhih Nova Gradiška iznimno je ponosna što će provođenjem ovog projekta doprinijeti poboljšanju kvalitete života OSI i djece s teškoćama u razvoju na području zapadne Slavonije. Nadamo se da će provedba aktivnosti projekta probuditi svijest o diskriminaciji koja postoji u društvu i o važnosti uključivanja OSI u sportske aktivnosti i društveni život.

Related Post

„SIGURNO U PROMETU“

Autor - 24/05/2012 0
Autor: Novagra/Policijska uprava BP SLAVONSKI BROD – Od 22. do 25. svibnja, Slavonski Brod je bio domaćin 20-om po redu…