PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA :Činimo maksimalno koliko možemo, radeći savjesno i odgovorno sa sredstvima koja imamo

2059 0

Piše Zvonimir Karlik, načelnik

Na kraju smo kalendarske i poslovne 2017. godine. Općinska uprava radila je u skladu sa usvojenim Programima, donesenim Proračunom i ukazanim izvanrednim potrebama. Uz redovite aktivnosti, održavanja tzv. hladnog pogona, održavanje i dograđivanje javnih površina i javnih objekata, gradnje, odnosno, rekonstrukcije cesta, početak izgradnje vodoopskrbe naselja Poljane, izrade projektne dokumentacije za izgradnju nove mrtvačnice u naselju Gorice, financiranje aktivnosti svih udruga i vjerskih zajednica, obnove i rekonstrukcije vjerskih objekata, održavanje i ulaganja u groblja, pomoći za novorođenče, kupovine udžbenika za učenike 1. do 4. razreda OŠ, pripreme i raspisivanja natječaja, uređivanje i vođenje web stranice, pripreme, organizacije i obilježavanje prigodnih datuma bitnih za Općinu, sufinanciranje kupovine udžbenika roditeljima 5. do 8. razreda OŠ, kupovine i podjele poklon paketića u povodu prigodnih blagdana… Sve navedeno pripada u redovne programe.

2017. godine provedeni su i izbori na lokalnoj i regionalnoj razini, tako su izbori provedeni i za područje naše općine. Izbori su donijeli gotovo istu političku sliku kakvu smo imali i u proteklom mandatu. Ovi izbori su potvrdili da većina građana naše općine vjeruje u naše iskrene namjere i nastojanja da u okviru zadanih, prije svega financijskih okvira, činimo maksimalno koliko se može, ne zaboravljajući da smo sve ove godine radili savjesno i odgovorno u skladu sa skromnim sredstvima koje imamo. Vjerujemo da ćemo i nadalje ispunjavati sve naše zakonom određene zadaće, u isto vrijeme vodeći računa o tome da dodatno, u ovo teško ekonomsko vrijeme, ne opterećujemo naše građane novim ili povećanim nametima.

Ove godine smo imali najavu i odluku o uvođenju poreza na nekretnine. Nakon pritiska javnosti Vlada je promijenila dio odluke i odgodila početka primjene Zakona koji se trebao primjenjivati od 1.1.2018. godine. Ono što je sigurno, to je da će porez ipak biti aktiviran. On će zamijeniti postojeću komunalnu naknadu, a ono što će biti naš zadatak, to je da ćemo morati ažurirati postojeće evidencije o stambenom i pomoćnom prostoru na građevinskim česticama u našim naseljima i po novim evidencijama donijeti i nove koeficijente za izračune. Mogu samo obećati da ćemo voditi računa da dostignute standarde ne ugrozimo, a da nove veće standarde pokušamo uvoditi vodeći računa o svim elementima koji utječu na svakodnevni život naših građana.

Čeka nas i primjena mjera vezanih za bolje gospodarenje komunalnim otpadom. Kao što je poznato jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti odluke usklađene sa novim Zakonom. To znači odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, odnosno u prvoj fazi razdvajanje biorazgradivog otpada od ostalog komunalnog otpada, veći broj zelenih otoka i maksimalno razdvajanje, te uvođenje strogih mjera za odlaganje otpada na za to nepredviđena mjesta i površine. Za provedbu ovih aktivnosti molim sve građane naše općine da budu maksimalno kooperativni, jer svako nepoštivanje najavljenih odredbi kažnjava će se po modelu kojega nazivaju “zagađivač plaća”. Naime, preuzetim obvezama usklađenim sa EU zakonodavstvom, u određenom periodu se količina otpada na odlagalištima mora postupno smanjivati. Kontrola količina će biti evidentirana za svako područje. Oni prostori koji se ne budu prilagodili zadanim limitima, plaćat će kazne iz proračuna tih jedinica lokalne samouprave, odnosno općina i gradova. Ova odluka je važna ne samo za nas, ona je još važnija za našu djecu i za one koji dolaze. Suvremeni način života donosi nam sve više otpada, dok u ovom trenutku kao šira zajednica, nismo na razini zaštite prirode i zdravlja na kojoj bismo trebali biti.

Molim svakog pojedinca i svaku obiteljsku zajednicu da budu savjesni da pokažemo široj zajednici da smo sposobni biti europski građani, a ako ne odemo u izvan naših prostora, da smo sposobni poštivati pravila koja nas usmjeravaju prema boljem načinu života. Njihovo provođenje će pokazati da možemo voditi računa o našem okolišu i našim naseljima, kako bismo bili ponosni na informacije koje će zasigurno odlaziti iz naše sredine prema van. Budimo pozitivan primjer drugima i pozitivan razlog za priču o nama, a prije svega učinimo život u našim zajednicama ugodan svima nama.

I ovim putem molim sve građane na maksimalnu suradnju na provedbi ova dva najavljena projekta, odnosno kooperativnost u evidenciji stambenog i pomoćnog prostora na građevinskim česticama, na iskazivanje visoke razine svijesti kod implementacije elemenata Odluke o razvrstavanju otpada. I jedna i druga aktivnost je za dobrobit cjelokupne zajednice.

Naravno da ćemo nastaviti sa izgradnjom komunalnih projekata, kao i uvijek, vodeći računa o fiskalnom kapacitetu Općine i o zakonskim regulativama, pokušavajući privući što više sredstava iz fondova i regionalnog proračuna.

Zahvaljujem na svesrdnoj suradnji najbližim suradnicima, kao i svim općinskim vijećnicima i naravno stanovnicima naše općine na još jednom, po četvrti puta, ukazanom povjerenju, Namjerno ne zahvaljujem na povjerenju u političkom smislu, jer sam svjestan da ste i na ovim izborima stavili osobe, pojedince, ljude, ispred stranaka, niste bili “stranačka vojska” nego ljudi koji misle svojom glavom. Između ostaloga i zbog toga sam ponosan na ovu malu zajednicu koja je svijetli primjer zajednice koju nije moguće zavesti praznim obećanjima.

Budite mi sretni i zdravi sa svojim obiteljima, susjedima, prijateljima i rođacima u ovoj novoj 2018.godini, koja nam dolazi. Borite se sa životnim izazovima, ne budite demoralizirani ako ne uspijete u svemu što ste naumili, isto tako budite ponosni na ono u čemu uspijete, veselite se i tuđim uspjesima i budite potpora onima kojima nešto ne pođe za rukom. Budimo prijatelji jedni drugima u dobru i u zlu, jer to je jedini put koji nas može dovesti u bolje sutra.

S poštovanjem, vaš načelnik

Related Post