PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA – GRADSKA KNJIŽNICA: Mjesto okupljanja zaljubljenika u knjigu, informacijske znanosti, kulturu…

564 0

Gradska knjižnica Nova Gradiška bila je i u 2019. mjesto okupljanja brojnih ljubitelja knjige i čitanja,edukativno-obrazovnih i kreativnih sadržaja iz područja kulture i knjižničarstva zahvaljujući manifestacijama i susretima za sve uzraste Novogradiščana i stanovnika okolnih mjesta.
Članovi knjižničnoga tima GKNG: Mirjana Pranjić, Renata Matijašević, Anka Višić, Biljana Radoš, GoranBašić i v.d.ravnateljice Biljana Dakić, prof. i dipl. knjižn., zadovoljni su da su, bez obzira na višemjesečne radove vezane uz energetsku obnovu zgrade Doma kulture (i čijim se rezultatima raduju) te dijelu prostora u kojemu su oba odjela i u 2019. godini redovito nastavili s brojnim djelatnostima čiji je cilj afirmirati knjižničarsku djelatnost i da, uz uloženi trud i ljubav prema svom zvanju „osjete“ rezultate te se nadaju još boljem napretku u godinama koje slijede.

Knjižnica je bila mjesto okupljanja zaljubljenika u knjigu, informacijske znanosti, kulturu… Organizirane su edukativne i kreativne radionice na Odjelu za djecu i Odjelu za odrasle u kojima su uz knjižničare i ove godine kao voditelji sudjelovali brojni vanjski suradnici (pojedinci, ustanove, škole i udruge), a veliku zahvalu upućuju i svim ravnateljima ustanova , škola i voditeljima Udruga. Zahvalu za realizaciju svojih programa (nabava knjižne i neknjižne građe, nastavak informatizacije, nabavu najnužnije knjižnične opreme i pomoć pri realizaciji kreativnih programa upućuju Ministarstvu kulture RH, Gradu Nova Gradiška i Brodsko-posavskoj županiji.
Posebno treba istaknuti okupljanja na Dječjem odjelu gdje su svoj prvi susret s knjigama, knjižnicom i njenim uslugama imali najmlađi, od djece iz novogradiških vrtića do osnovaca iz novogradiških, ali i drugih osnovnih škola u novogradiškom kraju. Na sudjelovanje i druženje dolaze i djeca iz drugih gradova, pa je tako na proslavi DJEČJE NOVE GODINE bilo 50-tak djece iz drugih gradova koja su došla u Novu Gradišku kod baka i djedova, a na LJETU U KNJIŽNICI oko 500 mališana. Kroz knjižnične kreativno-edukativne programe u 2019. prošlo je najmanje 2.500 djece.
U znaku najmlađih, počela je i 2019.godina kad su knjižnicu posjetila djeca iz Kanfanara u Istri sa svojim voditeljima i gradonačelnikom te suradnicima DND Rešetari kod kojih su bili na zimovanju upoznavši se s djelom Mire Gavrana i postala članovima Fan Cluba MIRO GAVRAN.
DANI GRIGORA VITEZA održavaju se već 17 godina u suradnji s Dječjim vrtićem NG , a uz njihov bogat i vedri program, knjižnica je organizirala predstavljanje slikovnice spisateljice, slikarice i knjižničarke Renate Holcer „Vjeverica Cok i Mrakača Zubata“ a u suradnji s Zagonetačkim klubom Dragalić enigmatsko-kreativnu radionicu „Zagonetke Grigora Viteza“ za učenike gradskih osnovnih škola i Rešetara.
Za odrasle, uslijedila su zanimljiva i odlično posjećena predstavljanja knjiga uz izložbe Renate Holcer „Svila, boje, kist“, „Dragalić u zagonetkama“ Vjeke Hudolina i Branka Modrića (u izd. ZKD-a), popularne spisateljice, voditeljice i imitatorice Marijane Perinić „Jesi online?“ uz pokroviteljstvo Grada NG.
Tradicionalno je, po 7. puta u NG i pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, NSK i KGZ-a organizirana NOĆ KNJIGE 2019., manifestacija koja promiče knjigu i čitanje na Svjetski dan knjige i autorskih prava (23.travnja) na kojoj su, uz brojne programe (kreat. radionice za djecu i mladež, strip-radionicu, izložbu slika, Čitateljski klub, glazbeni program) dodijeljena priznanja „Najčitateljicama i najčitateljima Dječjeg odjela i Odjela za odrasle u 2018. godini.“ Cijele godine knjižnica promovira važnu nacionalnu kampanju za čitanje djeci u najmlađoj dobi „ČITAJ MI!“.


„LJETO U KNJIŽNICI“, tradicionalna i nagrađivana manifestacija kojem je dodijeljena prestižna Povelja za NAJ-AKCIJU 2017. koju dodjeljuje Savez društava „Naša djeca“ gradovima i općinama koje nose prestižnu titulu „Prijatelj djece, pohvaljeno još 2013. g., a na temelju čega je naš grad dobio ovaj važan status.
Novogradiški i mališani iz svih okolnih mjesta te iz drugih mjesta Hrvatske i Europe, različitih uzrasta, od onih vrtićke dobi do osnovnoškolaca, kroz 9 kreativno-edukativnih, informatičkih i zabavnih radionica redovito su ispunjavali i ovoga ljeta Dječji odjel GKNG i uživali u zajedničkom druženju i novim spoznajama. Uz knjižničare, entuzijasti i kreativni voditelji bili su: Senka Serdar, Tea Jelinić, Krešimir Knežević, Ljiljana Radanović, David Markolović, Vedran Serdar. „ Grad NG-pokrovitelj ove manifestacije, zadovoljan je ovim programima kako za naše male sugrađane,tako i za ostalu djecu koja ljeti posjećuju svoju rodbinu“, istaknuli su zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić te voditeljica Odjela društvenih djelatnosti, mag.spec.admin. Mihaela Đeraj.
Ni u 2019. godini nije izostalo obilježavanje MJESECA HRVATSKE KNJIGE (15.X.-15.XI.) kao ni DANA HRVATSKIH KNJIŽNICA (11.11.) Osim poticajnih akcija „oprosta“ zakasnine, besplatnih jednogodišnjih učlanjenja za djecu Dječjeg vrtića NG, prvoškolaca gradskih osnovnih škola, brojnih članova Udruge umirovljenika grada NG, članova udruga osoba s posebnim potrebama, održani su i brojni kreativno-edukativni susreti te radionice s „vrtićancima“ i njihovim odgajateljicama te osnovnoškolcima iz gradskih osnovnih škola te ostalih škola s novogradiškoga područja, a sve „u ritmu glazbe“, ovogodišnjega mota MHK.
Jedinstvena akcija za promicanje čitanja naglas u organizaciji GKNG i Gimnazije NG „CIJELI GRAD ČITA“ (začetnica projekta: Ljiljana Ptačnik, prof.savj.) održana je po 7. put i okupila oko 1.500 naših „malih i velikih“ sugrađana koji su, sunčanoga 23.X. „u ritmu čitanja“ čitali na brojnim „punktovima“ našeg lijepog grada i GKNG.
Predstavljene su dvije nove knjige poznatog spisatelja iz popularne i duhovne psihologije Brune Šimleše, tri knjige iz velikog projekta HAZU-a o Luki Lukiću, učitelju, etnografu i melografu iz Klakara (predstavljači: Dunja Vanić, public. i Mato Blaževac-Pajkov), tri knjige autora Dražena Markotića Vege, nagrađivanog književnika za djecu Mladena Kopjara…
Nastavljena je i novogradiška STEM-revolucija za djecu u suradnji s IRIM-om, tvrtkama DEEP DATA i Planet računala, a što se nastavlja i u idućoj godini uz brojne stručne suradnike.
Kraj studenog obilježila je poznata književno-kazališna manifestacija „LET S GAVRANOM“ u organizaciji GKNG i POUMAR, a pod pokroviteljstvom MK-e RH i 5. GAVRANOVI DANI bili su još jedno lijepo i kreativno druženje s omiljenim zavičajnikom i svjetski poznatim književnikom i dramaturgom te cijenjenim znanstvenicima i sudionicima Međunarodnog okruglog stola „Miro Gavran u kazalištu i književnosti 2015.-2019.“ Uz igrokaz za djecu „Mudra sova i lukava lisica“ Dječje scene Teatra Gavran i predstavu za odrasle Teatra Gavran „Sve o muškarcima“, Novogradiščani su mogli razgledati izložbu radova akademskih umjetnika posvećenu biblijskoj trilogiji Mire Gavrana (postav zložbe: Danijela Juranović, prof.) i sudjelovati na predstavljanju 2. izd. njegove zbirke PRIČE O SAMOĆI u izdanju Mozaik knjige te vedri sastanak s mladim i onim starijim članovima Fan cluba Miro Gavran koji je 29.11. proslavio 18. rođendan.
Tu su i programi uz obilježavanje Dana grada (predstavljanje zbirke zavičajnih pjesnika Verba Marsonica, susret NG-facebook pjesnika i pjesnikinja S Udrugom stvaratelja u kulturi NG, s mladom nagrađivanom pjesnikinjom novogradiških korijena Tinom Čatlaić, zatim adventske radionice i susreti, a „knjižnična“ i kalendarska godina će završiti na najljepši mogući način: velikom i vedrom proslavom DJEČJE NOVE GODINE (po 4. puta) u organizaciji GKNG, suorganizaciji s Dječjim vrtićem i pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška 30.12.2019.

Knjižnični tim GKNG kao i brojni članovi svih uzrasta i zanimanja uz ostale sugrađane i stanovnike okolnih mjesta s radošću i nestrpljenjem očekuju svijetlu i naprednu budućnost novogradiške knjižnice, „sunčane knjižnice i srca grada za 21. stoljeće“, a što je čvrsto obećano za razdoblje koje slijedi. Vjerujemo ostvarenju ovog važnog cilja i projekta za naš Grad, Županiju, Domovinu, svijet….

Related Post