PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA – Općina Okučani u 2020. godini realizirala zacrtane planove

2459 0

Općina Okučani je i u 2020. godini  bila  financijski stabilna Općina, realizirala zacrtane planove i  unapređivala život stanovništva

 

Piše Aca Vidaković, načelnik

 

Iako je pandemija koronavirusa obilježila  2020. godinu za  Općinu Okučani  nije imala značajnijih negativnih utjecaja.   Kao jedinica  lokalne samouprave angažirali smo se i raznim mjerama utjecali na zaštitu stanovništava  pridržavajući se  preporuka epidemiologa, nacionalnog i županijskog stožera Civilne zaštite.

Kao Općina dali smo potporu   poduzetnicima  na području naše općine. Nismo kao drugi   donijeli odluku o smanjenju komunalne naknade i drugih davanja,  već smo  svima koji su  zatražili pomoć  u savladavanju teškoća u poslovanje  dali jednokratnu potporu od 5.000 kuna za podmirenje obveza za dva mjeseca u kojima nisu radili. Potporu smo dali  i poduzetnicima koji imaju poslovne prostore  u Novoj Gradiški i susjednim općinama, a prebivalište imaju na području općine Okučani. Potporu je dobio 21 poduzetnik.

U vrijeme pandemije koronavirusa  naše su udruge radile u uvjetima epidemioloških mjera.  Aktivniji od ostalih bili  su NK „Sokol-Psunj“ i Nanbudo klub „Slavonija“,  a KUD „Tkanica“  smanjio je  aktivnosti. Ostale udruge djelovale su  u skladu s mogućnostima i epidemiološkim mjerama. Na području općine  aktivno je 10 udruga i društava.  Potporu za rad isplaćujemo im  prema Programu  javnih potreba u području obrazovanja, kulture, športa, informiranja  i udruga građana  i ugovora o izravnoj dodjeli sredstava.  Zbog pandemije koronavirusa  sve  tradicionalne manifestacije koje se održavaju tijekom godine nisu  se mogle održati. Zbog toga se neće iskoristiti sva  planirana sredstva namijenjena udrugama u 2020. godini.

Prioritet nam je bio   sačuvati zdravlje  starijih i nemoćnih  kojih je dosta na području naše općine.  Imamo i dom za stare i nemoćne „Dragi bližnji“ sa četrdesetak korisnika i veoma nam je bilo  važno   spriječiti da  Covid-19  prodre  među njegove štićenike.

 

Stabilan proračun  omogućava sufinanciranje projekata u oblasti komunalne i društvene infrastrukture            

Tijekom 2020. godine  nismo imali problema sa  punjenjem općinskog proračuna jer su se   prihodi  ostvarivali prema   planu koji smo imali. U proračunu smo iskazali naše želje, a one  su  velike. Ponajprije  to je izgradnja   infrastrukture u našoj poduzetničkoj zoni. Dobili smo građevinsku dozvolu i  tehničku dokumentaciju pripremili  za natječaj.

Izradili  smo projektnu dokumentaciju za reciklažno dvorište  i projekt kandidirali  u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prije toga potpisan je ugovor o poslovnoj suradnji

za prijedlog projekta  na natječaj Europskog  strukturnog i investicijskog fonda i Operativnog programa konkurentnosti i kohezije.

Potpisan je ugovor o izvođenju radova  po projektu „Rekonstrukcija i izgradnja sportske građevine u naselju Okučani“. U tijeku su radovi  na projektu vrijednom 5.631,077, 83 kune. Radovi su počeli 24. travnja 2020. godine  i trebaju biti završeni  u roku od 24 mjeseca.

Završen je projekt  „Održivo prirodu podržimo“ koji smo proveli zajedno s  općinama Staro Petrovo Selo i Cernik. Dali smo mu veliku važnost jer  nam je  bio  cilj  ekološki osvijestiti najmlađe,  polaznike dječjih vrtića  i učenike osnovnih škola i  uputili ih u značaj pravilnog prikupljanja i zbrinjavanja otpada.

Izrađen je glavni projekt  modernizacije javne rasvjete.

Moram  dodati da imamo ugovor o sufinanciranju druge faze  radova  na aglomeraciji Okučani   s kojima  ćemo završiti kanalizacijsku mrežu na području Okučana.

Veoma značajna  je izrada studijske projektne dokumentacije za izgradnju komunalne infrastrukture.  Izdvojili smo se i taj projekt   više ne provodimo zajedno  s Općinom Staro Petrovo Selo.  Vjerujem da ćemo do  kraja 2020. godine  imati građevinsku dozvolu, a 2021 . godine raspisati natječaj  za izvođenje radova.

U ovoj godini je potpisan  ugovor o izvođenju radova  „Izgradnja nerazvrstane ceste u Okučanima  – Ulica Psunjska“. Vrijednost projekta je 1.369.000 kuna i radovi su završeni.

Potpisan je ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Društvenog doma u Vrbovljanima. Stari dom je zapaljen  tijekom Domovinskog rata., a novi dom  izgradit ćemo u skladu s našim mogućnostima i potrebama mještana.

U izradi je „Intervencijski plan“ za gradove Lipik i Pakrac i općine Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Dragalić. To je jako bitan program za Općinu Okučani i susjedne općine. Omogućit će nam da projekte kandidiramo samostalno  kao općine, ali i obrtnici i poduzetnici  s našeg područja.

U Okučanima je u tijeku realizacija obnove nekoliko krucijalnih  objekata.To je energetska obnova zgrade Policijske postaje Okučani  i  zgrade Doma zdravlja. Radit će se produžetak Ulice Stjepana Radića  prema autocesti, a u  Ulici 121. brigade moramo riješiti imovinsko-pravne poslove  kako bismo završili radove na njenoj modernizaciji.

Time ćemo riješiti  modernizaciju  naših lokalnih prometnica, a ostale prometnice su  državne i županijske ceste i u njihovoj nadležnosti.

 

Potpore,   projekti  zapošljavanja i pomoći mladim obiteljima

Dodao bih  da je Općina Okučani sudjelovala u pomoći obrtnicima i poduzetnicima za dodjelu bespovratnih sredstava. U programu  obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava  kojih na području općine  ima oko 150,  44 je dobilo potporu od Ministarstva poljoprivrede   u mjeri 63   ili  u mjeri nacionalnih manjina. Za novootvorene obrte  Općina je po zahtjevu dala pomoć u iznosu od 15.000 kuna.

Projekt zapošljavanja žena  „ŽElim  NApredovati” preko   LAG-a  “Zapadna Slavonija”   završio je u travnju   i potpisan je novi ugovor  za fazu 2. Partneri u projektu su    općine Okučani i  Stara Gradiška, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod i Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška. Na rok od godinu dana  zaposlit će se   31 žena  koje će skrbiti o 150 korisnika. Ukupna vrijednost projekta je 5.316.026 kuna.

Tu je i program koji se provodi s Ministarstvom za demografiju i socijalnu politiku putem kojeg se  o  18 starih i nemoćnih osoba  o kojima skrbe dvije osobe, jedna zaposlena na puno,a druga na pola radnog vremena.

Nastavljena je dobra suradnja s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i zapošljavanje  u okviru javnih radova   u kojima se  zaposlio 7 ljudi  od 15 rujna 2020. godine.

Zadovoljni smo s radom Dječjeg vrtića „Bljesak“   u koji je upisano 42-oje djece. Imamo dva razreda osnovnoškolaca što nam je  jako drago jer  je dobro za budućnost  Okučana i okučanskog kraja. Moram dodati da roditelji  djece  s  područja naše općine  vrtić plaćaju samo 300 kuna,  a ostatak do ekonomske cijene plaća Općina.

Ni u ovoj godini nije izostala pomoć vjerskim zajednicama.  Župi  sv. Vida smo dali  58.700 kuna,  od kojih  kao dotaciju 18.700 kuna, a ostalih 40,000 kuna   za uređenje crkve. Srpskoj pravoslavnoj crkvi doznačili smo 20.000 kuna.

Pred nama je razdoblje u kojem će se na sjednicama Europskog vijeća donositi odluke o pomoći mladim obiteljima. U tijeku je program poticanja i rješavanja stambenog pitanja.  Dajemo pomoć mladim obiteljima  koje nemaju  imovine na području RH   kod kupnje stambenog objekta  u iznosu od 35.000 kuna .  U 2020. godinu smo planirali 10 takvih potpora, a do rujna je podijeljeno 7. Interesa ima i ova se mjera pokazala kao dobra. Imamo i puno upita za kupnju  građevinskog zemljišta.

Ni u 2020. godini  nije izostala pomoć  obiteljima za novorođenu djecu i  ona je  sa 1.500 kuna povećana  na 3.000 kuna.

U školskoj godini  2019./2020.  smo nastavili s potporama  učenicima i studentima. Uz sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola  za učenike osnovne škole nabavljene su radne bilježnice i pribor  koji su ih dočekali na klupama  zajedno s udžbenicima koje  je  osigurala država.  Općina  je izdvojila više od 100.000 kuna tako da roditelji nisu trebali  ništa kupovati.  Maksimalno se zalažemo  da se ljudi koji su ostali živjeti na našem području  osjećaju sigurno, a mi im u tome pomažemo što više možemo.

I u 2020. godini  ide natječaj za učeničke i studentske stipendije. Stipendija za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja  iznosi 500, a studentska 600 kuna. Razmišljamo da pravilnikom povećamo  učeničke stipendije,  poglavito za deficitarna zanimanja. Razgovaramo s Industrijsko-obrtničkom školom  Nova Gradiška   i obrtnicima o smjerovima koji su potrebni  i Općina je spremna  sufinancirati djecu koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

 

 Općina Okučani  nema  kredita i dugovanja  jer sve obveze plaća  na vrijeme                             

Poznato je da je poreznom reformom naša općina, kao i susjedne općine, dobila znatna sredstva u proračun. Puno je sada lakše raditi, a  najznačajnije   je da možemo sufinancirati projekte  koji su u tijeku i koji su  pred nama.

Moram se zahvaliti  Ministarstvu regionalnog  razvoja koje najviše sudjeluje u realizaciji projekta  na našem području i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.  Ove godine smo od  Ministarstva graditeljstva  dobili  168.000 kuna za nabavku traktora koji nam je jako bitan  u zimskom periodu kada je u našim selima potrebno čistiti snijeg. Brodsko-posavska županija  pomaže u skladu sa svojim mogućnostima, a jako nam je bitna tehnička pomoć   koju dobivamo od županijskih službi i CTR-a u realizaciji naših projekata.

Pred nama je razdoblje  u kome ćemo  donositi važne odluke. Želimo utjecati na pomoć obiteljima, posebno mladim obiteljima.  Svjesni smo demografskih problema i iseljavanja koje je zahvatilo cijelu Hrvatsku.  Zbog toga   provodimo razne  mjere  u skladu s  mogućnostima našeg  proračuna, planiramo i  realiziramo projekte  kako bismo  poboljšali ukupan život  stanovništva.

Zahvaljujem se   svim općinskim vijećnicima na suradnji u proteklom periodu  uvjeren da ćemo zajedničkim radom  napraviti puno toga dobrog za našu općinu i njezine stanovnike.

Related Post

OTVOREN SLAVONSKI DUĆAN

Autor - 24/03/2018 0
Autor Franjo Samardžić NOVA GRADIŠKA, 24. ožujka 2018. – Zajednica proizvođača novogradiškog kraja koju čine Grad Nova Gradiška i Općine…