PREVENTIVNO-REPRESIVNA AKCIJA U PROMETU

804 0

SLAVONSKI BROD, 4. prosinac 2015. – Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod su jučer, 3. prosinca 2015. godine, tijekom dana na području Slavonskog Broda,

proveli preventivno-represivnu akciju pod nazivom „Znak pristupačnosti“. Tijekom akcije policijski službenici su poduzeli ukupno 32 mjere prema vozačima koji su nepropisno zaustavili ili parkirali svoja vozila, od čega se 9 prekršaja odnosilo na nepropisno zaustavljanje i parkiranje na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

 

Prometna policija je tijekom provođenja akcije pozornost obratila na propisano parkiranje vozila na području grada, a posebno na mjestima koja su obilježena za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, te su uz poduzimanje zakonom propisanih mjera, upozoravali ostale građane, da ne parkiraju svoja vozila na takva mjesta, ukoliko nemaju znak pristupačnosti, koji mora biti vidljivo istaknut, postavljen ili privremeno zalijepljen u donjem lijevom kutu prednjeg vjetrobranskog stakla vozila.

 

Cilj akcije je bio podići razinu svijesti i odgovornosti kod građana, upozoriti na osnovne životne potrebe osoba s invaliditetom, te postizanje razine tolerancije kod svih sudionika u prometu. Dakle, ovakvim preventivnim akcijama, policija nastoji senzibilizirati vozače da znak pristupačnosti ne omogućava privilegiju zagarantiranog parkinga vozila, već minimalno pravo normalnog življenja osoba.

Postaja prometne policije Slavonski Brod je u razdoblju siječanj-studeni 2015. godine, poduzela ukupno 1391 mjeru prema vozačima poradi nepropisnog parkiranja i zaustavljanja, a što je za 23,98 % više mjera u odnosu na isti period 2014. godine, kada su poduzete ukupno 1122 mjere. U 10 mjeseci 2015. godine, poduzeto je ukupno 165 mjera prema vozačima koji su nepropisno parkirali svoja vozila na mjestima rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom što je povećanje od 87,50 % u odnosu na 2014. godinu, kada je poduzeto 88 mjera po ovom prekršaju.

 

Pravo zaustavljanja i parkiranja na mjestima rezerviranom za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom može se ostvariti samo na temelju rješenja iz članka 5. Pravilnika o znaku pristupačnosti (NN 78/08, 87/14). Pravilnikom o znaku pristupačnosti, propisani su izgled znaka pristupačnosti, uvjeti za njegovo stjecanje, način obilježavanja parkirališnog mjesta te prava koja se na temelju njega mogu ostvariti. Znak pristupačnosti omogućava parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena, te važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu.

 

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. Vozač koji postupi suprotno navedenoj zakonskoj odredbi kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna. Policijski službenik ili službenik jedinice lokalne samouprave, naredbom će odrediti da se vozilo, parkirano ili zaustavljeno na mjestu rezerviranom za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom, premjesti na drugo mjesto. Troškove premještanja vozila snosi vlasnik, odnosno korisnik vozila.

 

Prometna policija će kroz redovne aktivnosti i u narednom periodu nadzirati poštivanje ove odredbe Zakona i poduzimati mjere prema svim vozačima, koji se toga ne pridržavaju.  (Antun Jakobović PUBP)

Related Post