“Prijatelji” ili zafrkancija kao lijek u demaskiranju laži

256 0

Zafrkancija kao lijek u demaskiranju lažnih društvenih maski

Naoko lagano i vrlo tečno, njihovo je prijateljstvo uvjerljivo i djeluje kao stvaran život pokraj nas. Iako se prema svim zbivanjima odnose ironično, povremeno i lakrdijaški, naši junaci sve svoje probleme i probleme svojih prijatelja shvaćaju krajnje ozbiljno, primaju ih otvorena srca s namjerom razjasniti situaciju i pružiti pomoć. Izbjegavajući govoriti o bitnome, istovremeno kroz svoje dijaloge i monologe govore o bitnome: prvo pijanstvo, prvi sex, završetak škole, upis fakulteta pa zaposlenje, prvi auto, ulazak u brak, prvo dijete, drugo, treće, kredit, posao, posao i još posla pa smrt. Poneko putovanje, razočaranje u ljubavi, preljub, nekad rastava, smrt roditelja i saznanje da više nisi ničiji sin.

Predstava Prijatelji (autorski projekt Vanje Jovanovića i Filipa Jurjevića) uspjela je dotaknuti srce publike te dobiti nekoliko značajnih priznanja kritike. Tri mlada glumačka “lava” izvrsno igraju prijateljski trio: Filip Vidović (inače poznat po ulozi Sandija u predstavi Ciganin, ali najljepši, najzaigraniji je i najmanje konvencionalan), KarloBernik (zadužen je za toplinu i burlesku komunikacije) i Marin Klišmanić (najrezerviraniji od trojice).

Režiju potpisuje najnagrađivaniji i najzanimljiviji redatelj mlađe generacije – Vanja Jovanović.

VIŠE O PREDSTAVI

S puno šarma, humora i ozbiljne etičke žestine u predstavi se otvara tema prijateljstva između tri mlada muškarca. Pri tom se postavljaju mnoga pitanja: Što danas znači »biti muško«? Treba li lagati da je sve u redu, da nisi usamljen i preopterećen društvenim očekivanjima? Treba li samo »stisnuti zube«, odreći se svoje zaigranosti i glumiti muškost koju se očekuje? Može li prijateljstvo uopće preživjeti potpunu istinu, to da se baš sve izgovori? I koje su posljedice tog izgovaranja?

No šarm ove predstave – i spisateljski i glumački i redateljski – je u tome što su pred nama protagonisti koji ni sami sebe ni jedni druge ne shvaćaju smrtno ozbiljno.

Prijatelji

Related Post