PRIJATELJSTVO NOVE GRADIŠKE I HERZOGENAURACHA

1758 0

U HERZOGENAURACHU OBILJEŽENO 30 GODINA PRIJATELJSTVA DVA GRADA

 NOVA GRADIŠKA, 14. lipnja 2010. – Izaslanstvo Grada Nova Gradiška predvođeno gardonačlenikom Josipom Vukovićem, zamjenicima Lljepšom Rakas-Vujčić i Milanom Matešom, te predsjednikom gradskog Vijeća Josipom Mikšićem, vratilo se iz prijateljskog njemačkog garada Herzogenauracha sa

obilježavanja 30. obljetnice prijateljstva dva grada. Bila je to prigoda da se evociraju sjećanja na čin potpisivanja Poljelje o prijateljstrvu prije 30 godina i brojne susrete koje su u proteklim godinam ostvarila društva, klubovi i stanovnici dva grada. Podjetimo. Povelju o prijateljstvu potpisali su Hans Ort, tadašnji gradonačelnik Herzogenauracha i tadašnji predsjednik Skupštine općine Nova Gradiška i sadašnji novogradiški gradonačelnik Josip Vuković. Ovom prigodom treba istaknuti Hansa Langa, dugogodišnjeg gradonačelenika Herzogenauracha i našeg sugrađanina Marka Ločara, ljude koji su ustrajno godinama održavali i gradili prijateljstvo dva grada i njihovih građana.

U Herzogenaurachu su od 10. do 13. lipnja bili ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole prof. Mijo Matošević i dekan novogradiškog dekanata velečasni Perica Matanović. Svojim nastupima u Herzogenaurachu su oduševili članovi KUU „Trenk“ , Pjevačke skupine „Slavča“ i tamburaškog sastava „Ledina“. U Muzeju grada Herzogenauracha otvorena je izložbe akademskog slikara i grafičara Gordana Bjelića. Središnju svečanost domaćini su pripremili u petak, na kojoj je bila i Marica Jukić, velesposlanica RH u Njemačkoj. Gradonačlenik Josip Vuković se upisao u Zlatnu knjigu prijateljstva Grada Herzogenauracha, gradonačelnik Herzogenauracha dr. German Hacker istaknuo čvrstinu veze između dva grada i izrazio nadu da će se Hrvatska ubrzo naći među zemljama Europske unije. Gradonačelnik Josip Vuković je istaknmuo da su iskustva prijateljskog grada dobar primjer za Novu Gradišku, naglašavajući primjer gospodarstva. Dodajmo da je naš gradonačelnik boravak u Herzogenaurachu iskoristio i za gospodarske kontakte.  

Novogradiščani su se zadovoljni vratili u svoj grad. Gostoprimstvo izaslanstvu Herzogenauracha uzvratiti će od 29. rujna do 3. listopada ove godine, kada će se hvale vrijedna obljetnica obilježiti u Novoj Gradiški. 

Related Post

PODRŠKA VATRENIMA

Autor - 18/06/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 18. lipnja 2014. – Sveprisutna je podrška našim nogometnim reprezentativcima u domovini. Navija se u obiteljima, trgovima i…