PRIOPĆENJE S KONFERENCIJE ZA MEDIJE MINISTRA KUŠČEVIĆA

917 0

ZAGREB – U utorak, 19. travnja 2016. ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o provedbi Pilot projekta energetske obnove zgrada javnih ustanova

koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i budućim programima energetske obnove.

 

Pilot projekt su 2015. zajednički pokrenuli Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njime je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ bilo osigurano 50 milijuna kuna za izvođenje radova energetske obnove i 4,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za projekte energetske obnove, za koje su županije, gradovi i javne ustanove prijavile 309 projektnih prijedloga od čega je za njih 52 donesena odluka o financiranju. Ministar je na konferenciji dodijelio 9 odluka i potpisao 5 ugovora o financiranju.

Financijska sredstva namijenjena izradi projektne dokumentacije, svih 4,5 milijuna kuna iskorištena su u cijelosti a veliki broj zahtjeva koji su ispunjavali uvjete ostali su bez bespovratnih sredstava. Stoga je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u svom Proračunu osiguralo dodatnih 5 milijuna kuna za te potrebe. Od 50 milijuna kuna sredstava namijenjenih izvođenju radova, zbog izuzetno složene procedure prijave, ostalo je neiskorištenih 24 milijuna kuna te je stoga Ministarstvo 15. travanja 2016. ponovno pokrenulo zaprimanje projektnih prijedloga.

Ministar je Kuščević pozvao sve zainteresirane javne ustanove da se prijave na otvoreni poziv kako bi se ovaj Pilot projekt mogao privesti kraju i na kraju zatvoriti. Ujedno je najavio otvaranje novih natječaja za projekte energetske učinkovitosti do ljeta ove godine za koje će biti na raspolaganju preko 700 milijuna kuna a za projekte energetske obnove zgrada javne namjene natječaji će se otvarati nakon što Ministarstvo dovrši izradu novog Program, koja je započela u veljači ove godine.

 

Sa ostalim tijelima Vlade, prvenstveno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, intenzivno se radi na pojednostavljenju postupka a posebno će se aktivno raditi na informiranju šire i zainteresirane javnosti o mogućnostima financiranja. Od ovoga tjedna Ministarstvo ponovno provodi informativne radionice za sve potencijalne korisnike sredstava a uskoro će započeti i s provedbenim radionicama na kojima će se korisnicima sredstava staviti na raspolaganje svi stručni i savjetodavni kapaciteti Ministarstva.

Related Post

PRVE IZJAVE ŽELJKA BIGOVIĆA

Autor - 03/06/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 3. svibnja 2013. – Razlikom od 55 glasova u dramatičnoj završnici drugoga kruga lokalnih izbora za gradonačelnika i…