PRIPADNICI 121. PUKOVNIJE NOVA GRADIŠKA POZIVAJU SE NA OBAVIJESNE RAZGOVORE

577 0

-Ništa se ne smije prepustiti slučaju jer se radi o izuzetno ozbiljnim stvarima. Argumenti su na našoj strani i zato moramo zaštiti pojedince iz naše postrojbe, a ako treba i angažirat kvalitetan odvjetnički tim – kazao je pukovnik Mato Modrić.

 

NOVA GRADIŠKA, 11. ožujka 2014. – Nakon obavijesnih razgovora s pripadnicima 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška, vezanim za stradavanje civila u Medarima u Redarstveno-vojnoj akciji „Bljesak“ 1. svibnja 1995. godine, na današnjoj konferenciji za novinare, koju je sazvala istoimena udruga novogradiških branitelja, uslijedile su žestoke reakcije na sumnju da su za stradavanja civila odgovorni pripadnici novogradiške 121. brigade – pukovnije koji su djelovali na tom pravcu oslobađajući županijsku cestu prema Okučanima.

 

POSTUPAK ZA MEDARE POKRENUO HHO

Prvog dana akcije „Bljesak“u Medarima, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, kako se tvrdi u izvješću Hrvatskog helsinškog odbora, usmrtili dvadeset i dvoje ljudi od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu. Prema HHO-u, 1. svibnja 1995. godine Hrvatska vojska ušla je u selo oko 6 sati ujutro i, kako se navodi, počinila masakar nad preostalim stanovništvom, te da su preživjele dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan od hrvatskih vojnika.


Na mjesnom groblju u Trnavi 3. srpnja 2010. godine završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničkog grobišta koje je nastalo asanacijom terena nakon VRA Bljesak. Ekshumaciju je vodila Uprava za zatočene i nestale, a u grobištu su prema puk. Ivanu Grujiću ostaci civila, žena i malodobnih osoba.


Na Zavodu za sudsku medicinu 29. ožujka 2011. godine identificirane su tri žene, četiri muškarca i troje djece.

Kazneni postupak za stradavanja civila u selu Medari je sa Županijskog državnog odvjetništava u Slavonskom Brodu 2010. godine odlukom DORH-a povjeren Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.


 

Časno branili i oslobađali domovinu

 

Predsjednik udruge pukovnik Mato Modrić, brigadir Željko Žgela, zapovjednik 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška, pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, Jozo Bungić, Rudolf Topčić i Vlado Radošić govorili su o 121. brigadi kao veoma cijenjenoj, respektabilnoj i izuzetno pouzdanoj postrojbi Hrvatske vojske čiji su pripadnici svoje ratne zadaće izvršavali učinkovito, te časno i sukladno ženevskoj konvenciji i vojno-pravnim propisima branili i oslobađali svoju domovinu.

Naglašavajući da nije uredu da se progon hrvatskih branitelja vrši 20 godina poslije rata u koji su išli braniti svoj dom i svoju domovinu, pukovnik Mato Modrić je apelirao na branitelje da ne ometaju istragu, ali i upozorio da se ne smije dopustiti da se blate vojnici i zapovjednici, a dignitet Domovinskog rata dovede u pitanje.

 

Istraga se vodi s pozicije krivice Hrvatske vojske

 

-Ništa se ne smije prepustiti slučaju jer se radi o izuzetno ozbiljnim stvarima. Argumenti su na našoj strani i zato moramo zaštiti pojedince iz naše postrojbe, a ako treba i angažirat kvalitetan odvjetnički tim – kazao je pukovnik Mato Modrić.

Brigadir Željko Žgela predložio je da kao zapovjednik, zajedno s pukovnikom Modrićem i još nekoliko članova Predsjedništva udruge odu na razgovor u Policijsku upravu brodsko-posavsku kako bi se postiglo da način vođenja istrage ne bude uvredljiv za branitelje. Za zapovjednika Žgelu istraga se vodi s pozicije krivice Hrvatske vojske.

Zalažući se za očuvanje digniteta Domovinskog rata pukovnik Adam Tomičić se založio za zajedništvo svih branitelja i braniteljskih udruga u problemu koji je nastao kazavši: „moramo ostati zajedno u problemu koji imamo jer za nas rat izgleda još uvijek nije završio“. Za jedinstvo branitelja založio se i Jozo Bungić kazavši da su branitelji izloženi strašenju i prijetnjama.


IZVODI IZ PRIOPĆENJA:

-Za svoje uspješno djelovanje u Domovinskom ratu 121. brigada-pukovnija Nova Gradiška više je puta odlikovana od strane predsjednika RH, a također veliki broj pripadnika odlikovan je najvišim državnim odličjima i medaljama za sudjelovanje u Domovinskom ratu. Kroz 121- brigadu prošlo je preko 55oo branitelja, od kojih su 173 branitelja hrabro poginula, a preko 800 je ranjeno braneći i oslobađajući svoj dom, domovinu i obitelj.

Tijekom vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ postrojbe 121. pukovnije su sve svoje zapovjedi dobivene od nadređenih zapovjedništava u potpunosti izvršile. U sudjelovanju s drugim postrojbama HV i snagama MUP-a, nakon 1216 dana oslobođena je zapadna Slavonija i prometno povezana s Zagrebom.

Na pravcu djelovanja 121. pukovnije Nova Gradiška – Okučani došlo je do teških borbi u selu Medari, gdje je neprijatelj pružio žestok otpor u kom je došlo do obostranih gubitaka. Nakon gotovo dva desetljeća DORH RH i djelatnici MUP-a RH su pokrenuli istražne radnje vezane za oslobađanje sela Medari i pogibiju pobunjeničkih vojnika i kolateralnih žrtava. S pojedinim zapovjednicima i vojnicima obavljeni su informativni razgovori.

Molimo sve oni koji budu pozvani na informativne razgovore na kooperativnost i suradnju sa istražnim organima. Istinitu izjavu mogu dati samo oni koji su bili neposredni sudionici teških borbi koje su predmet istrage, a ne osobe koje o događajima pričaju na temelju tuđih priča, rekla-kazala ili Save Štrpca. Prilikom davanja izjava zaštititi dignitet Domovinskog rata i hrvatske vojske.

Nadamo se, a uvjereni smo da će istražni organi nakon provedenih radnji i aktivnosti utvrditi da nije bilo namjera i radnji ubijanja, nego oslobađanja okupiranog, a međunarodno priznatog teritorija RH te odustati od daljnjih progona i podizanja optužbi.

Ovom prigodom iskazujemo žaljenje zbog svih kolateralnih žrtava koje su se desile tijekom vojno redarstvene operacije „Bljesak“ – navodi se uz ostalo u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge pukovnik Mato Modrić.

 

MRLJA NA BRILJANTNO IZVEDENOM „BLJESKU“ – ISTRAŽUJU SE OKOLNOSTI ZLOČINA U MEDARIMA (26. svibanj 2011.) (klikni)

 

Related Post

PREVENCIJA PRIJETI TUŽBOM

Autor - 22/05/2012 0
Franjo, ovaj što ste napisali pod naslovom “Zanijeli se u nenasilju” nije istinito. Dvojica mladića koji su bili na ulazu…

HRVATSKI RATNI VETERANI

Autor - 10/07/2016 0
Predmeti dolaze iz cijele Hrvatske po malo, Bjelovara, Belog Manastira, Čepina, Nove Gradiške, Kraljevice, Bereka, Velikog Grđevca, Umaga i drugih…