PRIJATELJSTVO NOVE GRADIŠKE I HERZOGENAURACHA

645 0

NOVA GRADIŠKA, 10. kolovoza 2015. – Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Suncokret“ Nova Gradiška danas su gradonačelnik Željko Bigović, njegova zamjenica mr. Ljiljana Lukačević i Marko Lončar,

na upotrebu dali kombi koje je kao dar došlo iz prijateljskog njemačkog grada Herzgenauracha. Rezultat je to dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje Nove Gradiške i Herzogenauracha, naše i udruge koja okuplja osobe s mentalnom retardacijom u prijateljskom gradu.

– Ove godine obilježavamo 35 godina prijateljstva s gradom Herzogenaurachom. Na pripremnom sastanku u svibnju u Herzogenaurachu bio sam sa zamjenicima Ljiljanom Lukačević i Dariom Banom te Markom Lončarom u njihovoj udruzi „Život“. Dobili smo obećanje da će našoj udruzi, da zamijeni stari, darovati noviji i opremljeniji kombi. To se upravo i dogodilo. Kombi smo preuzeli u Njemačkoj 4. kolovoza. Opremljen je rampom za osobe u kolicima i osim što će služiti udruzi koja skrbi o osobama s mentalnom retardacijom, služiti će i drugim udrugama i njihovim članovima koji budu imali potrebu za prijevozom. Gospođa Kata Vukšić priskočiti će u pomoć i pomoći i tim osobama. Zahvaljujem se obitelji Lončar, jer je Marka Lončara, koji je do sada bio u prijateljskoj misiji ambasadora u Njemačkoj, zamijenio sin Petar. U čestoj smo komunikaciji, ne samo po pitanju pomoći našim udrugama, već i u ostalim aktivnostima koje imamo s gradom Herzogenaurachom.

Što se tiče udruga koje u našim gradovima okupljaju osobe s posebnim potrebama namjeravamo u suradnji ići korak dalje. U dogovoru s njihovom udrugom ići ćemo na zapošljavanje mlade stručne osobe koja će raditi na zajedničkim projektima koje bi aplicirali prema sredstvima europskih fondova. S tim želimo nadograditi aktivnosti u našoj udruzi. Predsjednica Kata Vukšić kaže da sadašnji prostor za rad udruge ne udovoljava potrebama pa jednim takvim projektom možemo u budućnosti riješiti i problem prostora. Zahvaljujem se sadašnjem gradonačelniku Germanu Hackeru, bivšem gradonačelniku Hansu Langu. Obadvojica su prijatelji Nove Gradiške i to se prijateljstvo dokazuje iz godine u godinu i kroz naše druge institucije, od Dječjeg vrtića do Javne vatrogasne postrojbe. I oni ove godine očekuju vrijedne donacije – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

– Donacija ovog automobila dogovorena je prošle godine zahvaljujući udruzi u Herzogenaurachu i gospodinu Jesefu Hanemmanu te bivšem gradonačelniku gospodinu Hansu Langu. Dogovorena je donacija kombija s rampom jer sam čuo da ima djece koja ne mogu ući u kombi, a imaju potrebu za prijevozom. Nadam se da ovaj automobil neće biti zadnji. Vidim da u Novoj Gradiški ima dosta udruga koje imaju potrebu za prijevozom. Nastojat ćemo da Udruga koja okuplja osobe s mentalnom retardacijom svake 4 godine dobije drugi koimbi, a stari da bude namijenjen za rad drugih udruga u gradu – kazao je Marko Lončar i dodao kako je gradonačelnik Hezogenauracha Geman Hacker kazao da su Marko Lončar i bivši gradonačelnik Hans Lang bili prijatelji, a da su to sada on i Petar Lončar što jamči nastavak uspješne suradnje dva grada.

Kata Vukšić zahvalila se u ime udruge i njenih članova gradskim čelnicima i Marku Lončaru za sve što su učinili za udrugu preko prijateljstva s gradom Herzogenaurachom, te posebno, kao je naglasila prijateljima u Njemačkoj na vrijednoj donaciji koja omogućuje prijevoz do prostorija udruge u Novoj Gradiški, na izlete i razna natjecanja.

Related Post

SAVEZ UDRUGA UDOMITELJA HRVATSKE

Autor - 15/09/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 15. rujan 2012. – Katarina Bojšić ponovo je izabrana za predsjednicu Saveza udruga udomitelja Hrvatske na Skupštini održanoj…