Pripadnici 99. zagrebačke brigade HV-e posjetili novogradiški kraj

1299 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 15.  listopada 2022. – Predvođeni ratnim zapovjednikom  pukovnikom Ivicom Babićem i  pukovnikom Rudolfom Klicperom pripadnici  99. zagrebačke brigade HV-e  posjetili su danas Novu Gradišku  i  bivšu novogradišku bojišnicu  gdje su 1991. i 1992. godine bili  sastavni  dio  hrvatskih oružanih snaga koje su se na novogradiškoj bojišnici suprotstavile srpskom agresoru, uspjele ga zaustaviti i obraniti Novu Gradišku. 

Kod  spomen-obilježja  poginulim i umrlim  hrvatskim braniteljima položili su vijenac i zapalili svijeće.   Kao i kod biste prvog  hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana  molitvom su se  prisjetili   poginulih prijatelja iz 99. brigade HV-e  i ostalih hrvatskih branitelja   i odali im počast  za žrtvu koju su dali za slobodnu  i neovisnu Domovinu. Na novogradiškoj bojišnici u nešto manje od pola godine poginulo je  18  njenih pripadnika. Njihova imena nalaze se na spomen-zidu   spomen-obilježja  poginulim  hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana  kojim su se Novogradiščani odužili svim braniteljima koji su poginuli u obrani njihovog grada. 

U Novoj Gradiški su ih  pozdravili i zaželjeli im dobrodošlicu i brigadir Josip Mikšić,   zapovjednik  121. brigade HV-e Nova Gradiška i Operativne  grupe Nova Gradiška, te  Krešimir Baković u ime Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška.

99. zagrebačka brigada HV-e  bila je raspoređena na  posavskom dijelu bojišnice, ali i njenim drugim dijelovima od Save na jugu do Psunja na sjeveru. Njeni pripadnici danas su  pored Nove Gradiške bili i u Cerniku gdje ih je dočekao općinski načelnik  Vitomir Žakić. Zapalili su svijeće kod spomen-obilježja  poginulim hrvatskim braniteljima s područja Općine Cernik, a potom su posjetili Franjevački samostan  i izložbu plodova i prerađevina  starih sorta  voća i povrća. Posjetili su Gorice i Sičice gdje su  također  kod spomenika  poginulim braniteljima zapalili svijeće.

Related Post

I ŽENE SE TUKU

Autor - 07/08/2017 0
SLAVONSKI BROD, 7. kolovoza 2017. – Tijekom vikenda Brodsko-posavska policija je intervenirala u dva slučaja remećenje javnog reda i mira.…