Pripreme za obnoviteljsku skupštinu Hrvatskog pjevačkog društva „Posavac“

2043 0

Autor Milorad Oršulić Mican

Društvo se obnavlja u cilju okupljanja mladih, ali i starijih osoba radi promicanja, razvitka i unapređenja čuvanja izvornih običaja hrvatskog puka na području općine Bos. Gradiška

BOSANSKA GRADIŠKA – U Bosanskoj Gradišci je u ponedjeljak, 24. lipnja održan sastanak Inicijativnog odbora, kao prethodnica održavanja obnoviteljske Skupštine Hrvatskog pjevačkog društva „Posavac“ Bosanska Gradiška, u kripti Župno-pastoralnog vijeća župe sv. Rok, u nazočnosti bosanskogradišog župnika p. Tomislava Topića, koji je kazao kako će za rad ovoga Društva ustupiti prostor ali pružiti i drugu svekoliku pomoć.
Uz spomenutog župnika sastanku su nazočili inicijatori ovoga sastanka gospođe Ljiljana Došen i Petra Miklavčić iz Bos. Gradiške, Pavo Topalović i Zlatko Karlović i Nove Topole te iz Hrvatske Miroslava Sušilo iz Kutine i Milorad Oršulić – Mican iz Okučana.
Prije održavanja ovoga sastanka obavljeni su brojni razgovori s dužnosnicima Banjolučke biskupije, predstavnicima gradske uprave Bos. Gradiška, a gđa Došen je nazočila i Okruglom stolu u organizaciji dopredsjednika RS-a Josipa Jerkovića na temu: „Hrvati u RS – O(p)stanak“ u Banja Luci.
Društvo se obnavlja u cilju okupljanja mladih, ali i starijih osoba radi promicanja, razvitka i unapređenja čuvanja izvornih običaja hrvatskog puka na području općine Bos. Gradiška.
Društvo će poticati i promicati sve oblike glazbe, posebice zborskog pjevanja i vokalnog izražavanja kroz razne oblike glazbenih i glazbeno scenskih formi u svrhu razvijanja kulturno umjetničkog amaterizma, baviti se izdavačkom djelatnošću (izdavanje časopisa, godišnjaka, knjiga i dr.), ostvarivanje suradnje sa srodnim Udrugama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, razvijanje programa međunarodne suradnje i sl.
HPD nastavlja tradiciju HPD „Posavac“ koje je osnovano 1900. godine u Bos. Gradišci, a s radom je prestalo završetkom Drugog svjetskog rata. Kao glavni osnivač ovog Društva navodi se Mirko pl. Đurkovečki iz Windhorsta (kasnije Nova Topola) poduzetnik i zastupnik u Bosanskom saboru, a prvi njegov predsjednik bio je ljekarnik Stjepan pl. Varjačić. Vrijedno je spomenutu kako je HPD je u sklopu proslave tisućuobljetnice hrvatskog kraljevstva i dvadesetpete obljetnice postojanja i rada 1926. god., izgradilo Spomenik hrvatskim velikanima na trgu kralja Tomislava ispred katoličke crkve. Djelo je to kipara Ivana Eckerta visoko 6 m u kojem su ugrađena četiri medaljona hrvatskih velikana, koje je izradio kipara Brune Diamant: Kralja Tomislava, Matije Gupca, Petra Zrinskog i Josipa Jurja Strossmayera.
Na dan 30. listopada 1932. godine blagoslovljen je i otvoren Hrvatski dom u vlasništvu HPD „Posavac“ koji. je izgrađen u neposrednoj blizini katoliče crkve, zalaganjem članova Društva. Taj Dom je sada u vlasništvu grada Bos. Gradiška i tražit će se njegov povrat.

 

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 30/04/2016 0
Svim vjernicima koji blagdan Uskrsa slave po julijanskom kalendaru želimo obilje obiteljskog mira, ljubavi i Božjeg blagoslova uz tradicionalno ‘Hristos…