PRIVODI SE KRAJU SANACIJA ODLAGALIŠTA OTPADA U REŠETARIMA

1117 0

REŠETARI – EU projekt sanacije deponije komunalnog otpada u Rešetarima ušao je u završnu fazu i kako kaže načelnik Zlatko Aga za tridesetak dana bit će završen. Voditelj cijelog projekta su Općina Rešetari i načelnik Zlatko Aga.

-Postavljanja si i vari geokompozit na izolacijskim sipovima koji se rade da voda ne probije prema deponiji i priprema postavljanje gornjeg sloja drugih izolacijskih materijala koji će prekriti cijelu površinu od oko 3, 5 hektara preko kojih će doći oko 25 000 kubika zemlje. Narednih dana početi će betoniranje odvodnih kanala koji će površinske vode odvoditi prema vodotoku. Slijedi postavljanje ograde oko saniranog područja od građana koji će nakon primopredaje pripasti Općini. To znači da će Općina biti deset godina u moritoringu, da će nas obilaziti predstavnici EU i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i Fonda zaštite okoliša da vide da li mi dobro gospodarimo sa saniranim područjem. Smatra se da će se za 10 godina sanirano područje vratiti prirodi. Vrijednost projekta je 22 milijuna kuna, a javnom nabavom vrijednost je smanjena na 12 milijuna kuna, a u završnici će cijeli projekt stajati oko 13 milijuna kuna.

Projekt je naš, Općina je investitor, posrednička tijela su Fond i Ministarstvo zaštite okoliša, koji nas financiraju sa stopostotnim iznosom u izgradnji. Općina je sufinancirala svu projektnu dokumentaciju, sve studije i pripreme, te provela javnu nabavu. Imamo sufinanciranje za tehničku pomoć i nadzor. Radove izvodi PZC Slavonski Brod, nadzor tvrtka iz Vinkovaca, a tehnička pomoć daje tvrtka Sintagma iz Nove Gradiške.

Kada radovi na sanaciji odlagališta otpada budu dovršeni Rešetari će se napokon riješiti velikog komunalnog problema, a prema najavama iz Općine Rešetari bit će tu uređen rekreacijski centar s ribnjacima za sportski ribolov.

Related Post

„USKRS UZ TAMBURU“

Autor - 29/03/2016 0
Gunjavčani i njihovi gosti i ove su godine uživali i u ljepoti konja i konjskih zaprega GUNJAVCI, 29. ožujak 2016.…