OTVOREN VODOVOD U BRĐANIMA – Vodovodna družina rješava problem vodoopskrbe u zapadnom dijelu županije

524 0

BRĐANI, 21. rujna 2011. – U potpunosti je završen magistralni i sekundarni cjevovod u naseljima Zapolje i Brđani. U roku dva tjedna očekujemo de će se u potpunosti završiti radovi u Adžamovcima, a u ovom trenutku u izgradnji je vodovod u naselju Gunjavci koji će se nastaviti do Drežnika – kazao je to općinski načelnik Zlatko Aga na otvaranju vodovoda u Brđanima

u nazočnosti Josipa Benića, Nikole Jugovića, Đure Anđelkovića i Pave Klarića, općinskih načelnika u Novoj Kapeli, Cerniku, Davoru i Gornjim Bogićevcima. Bili su tu Milka Perković, predsjednica općinskog Vijeća, zamjenik načelnika Željko Kolaković i predstavnici Mjesnog odbora Brđani predvođeni predsjednikom Ivanom Pršom. Načelnik Zlatko Aga, zahvalio je Regionalnom vodovodu Davor i njegovom direktoru Mateju Severoviću, što su uložili velike napore u realizaciji najvećeg projekta izgradnje komunalne infrastrukture u zapadnom dijelu županije. Naglasio je da ovogodišnja suša i proglašena elementarna nepogoda potvrđuju koliko je voda važna za život ljudi i za svako domaćinstvo.

 

Općina Rešetari prva rješava problem opskrbe vodom

 

– Ostvaruje se naša želja da općina Rešetari do kraja 2011. godine, eventualno početkom 2012. godine, bude u potpunosti pokrivena s vodovodnom mrežom i opskrbljena vodom iz Davora- zaključio je Zlatko Aga.

– Mještani Brđana mogu biti zadovoljni jer se svako domaćinstvo može priključiti na vodovod. Prošle godine je na područje Zapolja uloženo 2,3 milijuna kuna, a ove u Brđane 800.000 kuna. Ovo nije kraj ovog projekta što se tiče općine Rešetari. Dogovoreni su poslovi za Gunjavce i Drežnik gdje se do kraja studenog, eventualno do kraja godine položiti cjevovod. I crpne stanice u Gunjavcima i Zapolju će se izgraditi do kraja ove godine.

Prošle godine osigurano je 2,3 , a ove 3 milijuna kuna, što znači da je preko 5 milijuna kuna osigurano za projekte vodoopskrbe u općini Rešetari. Osim u općini Rešetari, provodimo projekte i u općinama Okučani, (Čovac Gređani), Novoj Kapeli i Cerniku. U općini Nova Kapela za koji dan će započeti izgradnja cjevovoda prema Dragovcima i selima u brdskom dijelu općine.

 

Gradi se novo crpilište u Davoru

 

Projekt vodoopskrbe zapadnog dijela županije, zamišljen je 2004. godine, uspješno se realizira i završit će se 2012. godine. Kompletno područje od Okučana do Nove Kapele bit će pokriveno s magistralnim, a jedan dio sekundarnim cjevovodima. Kroz vrlo kratko razdoblje omogućiti će se cijelom području pitka voda u svakom domaćinstvu.

Sada je vodoopskrba na oskudnih tridesetak posto priključenosti. Očekujemo da će se to u naredne dvije godine podići na 70 posto kada će biti riješeni problemi nestašice vode.

U ovom trenutku projekt ukupno iznosu od 110 milijuna kuna. Realizacija je vrlo dobra.

Što smo zamislili to smo projektirali i u ovom se trenutku se već izgradilo ili se gradi.

Očekuje se i početak radova na novom crpilištu u Davoru. Taj se projekt provodi realizira, natječaji se provode i radovi se ugovaraju prema planu Svjetske banke koja ga financira – kazao jer Matej Severović.

115 milijuna eura Svjetske banke

 

– Načelnici općina iz zapadnog dijela županije proglasili su se vodovodna družina, krenuli u realizaciju svojih ideja i vizija i rješavanje vodoopskrbe. Iako su nam govorili da smo preambiciozni otvaranje vodovoda u Brđanima kazuje da smo sve dobro isplanirali. Projektom Unutarnje vode i sredstvima Svjetske banke u iznosu od 115 milijuna kuna riješili smo kompletnu vodoopskrbu u zapadnom dijelu županije. Hrvatska država vraća 92 posto, a jedinice lokalne samouprave samo 8 posto od ukupnih sredstava što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Projekt mora biti završen do kraja 2012. godine, kada ni manja mjesta na rubnim dijelovima općina neće biti bez vode. Imamo obećanje Ministarstva regionalnog razvoja da će se kroz Svjetsku banku osigurati 7 milijuna eura za završetak projekta vodoopskrbe svih, pa i najmanjih mjesta u zapadnom dijelu županije – kazao je Đuro Anđelković, načelnik općine Davor i predsjednik Skupštine Regionalnog vodovoda Davor.

Zadovoljan je bio i Ivan Prša, predsjednik MO Brđani, jer su, uz izgrađenu i plinsku mrežu i uređeno nogometno igralište, Brđani dobili vodovod. Zahvalio je svima koji su doprinijeli da se stanovništvu osigura i pitka voda.

– Otvaranje vodovoda u Brđanima je dokaz da radimo na podizanju standarda života stanovništva i u ovim kriznim vremenima se trudimo da građani bolje žive – kazala je Milka Perković.

 

Related Post

POVODOM DANA ŽENA

Autor - 09/03/2012 0
REŠETARI 9. ožujak 2012. – Dana 07.03. Ogranak HSLS-a Rešetari organizirao je proslavu povodom Dana žena, za sve pripadnice ljepšeg…