ROĐENDANSKO SLAVLJE – ALOJZ IVANIŠEVIĆ PROSLAVIO 80., A SUPRUGA KATA 78. ROĐENDAN

1486 0

GUNJAVCI, 21. kolovoza 2010. – U Gunjavcima nitko do sada nije slavio rođendan na način kako je to učinio Alojz Ivanišević i supruga Kata. Osim što je u Hrvatskom seljačkom domu Alojz slavio 80., a Kata 78. rođendan, slavili su i 61. obljetnicu braka. Ovaj vitalni i neumorni Gunjavčanin u goste je pozvao mušku pjevačku skupinu KUD-a „Drežnik“ iz

Drežnika i mušku pjevačku skupinu „Biđani“ iz Biskog Sela. Nisu oni došli slučajno. Alojz je poznat čovjek među folklorašima, ne samo novogradiškog kraja, već među brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz cijele Hrvatske. Gotovo da i nema smotre folklora na kojoj s njima nije bio. Dogodila su se tu brojna prijateljstva i poznanstva. Rođendansko veselje, na kome su se uz članove obitelji, okupili Alojzovi prijatelji, upotpunili su svirkom i „Stari bećari“.

– Doživio sam ono što nisam mislio da ću doživiti, a to je 80 godina života. Sa svojom obitelji, prijateljima i dobrim ljudima želio sam proslaviti ovaj jubilarni rođendan. Veliki sam ljubitelj naše kulturne i zato sam pozvao moje prijatelje iz Drežnika i Bickog Sela – kaže slavljenik Alojz Ivanišević.  

Dobro se sjeća proteklog života, posebno posljednju 61 godinu, koliko je u braku sa suprugom Katom. Kažu da su se jako mladi zaljubili i oženili iako su Katini roditelji bili protiv njihove bračne zajednice. Kata je imala 16, a Alojz 17 godina.  

– Unatoč tome što smo bili mladi i neiskusni, a život težak, nikada zbog toga nismo požalili. Oženili smo se 1949. godine. Bila je nakon rata velika neimaština i sirotinja. Išao sam povremeno raditi u nadnicu, a kada sam se 1953. godine vratio iz vojske zaposlio sam se u rudniku lignita u Rešetarima. Radio sam po noći i po danu i prikupljao građevinski materijal za kuću koju smo počeli graditi 1957. godine. Kata je obavljala sve poslove kod kuće i odgajala djecu – prisjeća se Alojz.  

– Život smo proveli u toleranciji i nikada se nismo posvađali da ne razgovaramo. O problemima, kojih je bilo, nikada nismo raspravljali pred djecom – dodaje Kata ponosna na sinove Ivana, Stjepana, Đuru i Zdravka , sedmero unučadi i praunuku. 

Tamburaški sastav “Stari bećari”

 

Dodajmo uz ovu kratku životnu priču da je Alojz zadužio svoje selo. Godinama je bio predsjednik Mjesne zajednice Gunjavci i može se pohvaliti da je u tom vremenu dovedena telefonska linija do selo, izgrađen Seljački dom i asfaltirana cesta.  

Pjevačka skupina “Biđani” Bicko selo

 

Muška pjevačka skupina KUD-a “Drežnik” iz Drežnika

 

 

Related Post