SMOTRA FOLKLORA – ORUBIČKO KOLO NA DVA ŠTUKA

1233 0

ORUBICA, 21. kolovoza 2010. – Zahvaljujući vrijednim entuzijastima iz KUD-a „Fra Marijan Lanosović“ posavsko selo Orubica tradicionalno je, deseti puta, bilo u znaku folklora. Na jubilarnu Smotru folklora „Kolo na dva štuka“, nazvanu po jedinstvenom kolu koje se igra samo u Orubici, na pozornicu u središte mjesta ove su godine doveli osam kulturno

-umjetničkih društava. UZ KUD „Eugen Kumičić“ iz Slavonskog Broda došla su društva iz Rešetara, Čačinaca, Stenjevca, Viškova, Brestače i Donjih Andrijevaca. Nije izostao ni nastup domaćina, čija je mlađa skupina prva nastupila.

Nakon što je povorka sudionika došla do pozornice, mještani Orubice i okolnih mjesta uživali su folklornoj baštini, pjesmi, plesu i ljepoti narodnih nošnji. Ono što treba izdvojiti na ovoj smotri je ambijent koji su posjetiteljima pripremile Orubičanke, a kakav nismo do sada primijetili ni na jednoj smotri. Kulturna i tradicijska baština Orubice koju su predstavile nije mogla ostati nezapažena. Uklopila se ljepotu i šarenilo narodnih nošji, pjesmu i zvuke tambure. Doprinijele su lijepom orubičkom ugođaju u ljetno predvečerje. 

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i Općine Davor. Mještane, posjetitelje i folkloraše pozdravio je Branko Mišković, predsjednik KUD-a „Fra Marijan Lanosović“ i zahvalio svima koji doprionose da se ova smotra održava. Smotru je otvorio Ivica Marjanović, pročelnik u općini Davor. Istaknuo je da će Općina Davor kao i do sada podržavalti ovu smotru, pratiti rad svih društava, pa tako i KUD-a „Fra Marijan Lanosović“ i financijski ih pomagati. Nije propustio priliku pohvaliti Orubičane jer su ustrajali deset godina, održali kontinuitet smotre i doprinijeli da Orubica ima hvale vrijednu manifestaciju. 

Branko Mišković, predsjednika KUD-a “Fra Marijan Lanosović”

 

Ni ove godine nije izostala poznata orubička gastronomska ponuda prženi šaran, šaran na rašljama i riblji paprikaš.

 

Ivica Marjanović

 

Related Post

“DJEČJE LJETO” U ORUBICI

Autor - 18/06/2013 0
Od 18. do 20. lipnja, u Orubici se organizira, sada već tradicionalno, „Dječje ljeto“. Dani druženja i duhovnosti upriličeni su…