PROJEKT OŠ „ANTE STARČEVIĆ“ REŠETARI I OŠ IZ LUPAKA U RUMUNJSKOJ

872 0

REŠETARI – Naš zavičajni govor naziv je projekta, kojega drugu godinu za redom provode OŠ Ante Starčevića Rešetari s OŠ iz rumunjskog grada Lupac.

 

Projekt provode od 15. do 18. rujna, a središnji projektni dan 17. rujna obuhvatio je radionice sadržajno vezane za upoznavanje s kulturnom baštinom i govorom našega kraja dok su gosti iz Rumunjske predstavili posebnosti mjesta iz kojega dolaze. Naime, u Rešetare je stiglo četvero učenika iz grada Lupac sa svojim nastavnicima. Različite projektne aktivnosti za cilj imaju kod učenika razviti i literarne sposobnosti, čitateljski interes i kulturu.

Boljem upoznavanju govora, ali i načina života, ljudi, običaja, doprinosi i boravak djece u obiteljima, koje su ih otvorena srca, kao i uvijek, dočekale. Potvrdio nam je to i Tihomir Batalo, ravnatelj škole domaćina i nositelja projekta te naglasio kako će ovu uspješnu suradnju i nastaviti.

Petar Hacegan, prof. hrvatskog jezika i književnosti i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj te voditelj projektnog tima osnovne škole iz Lupaca u razgovoru nam je, među ostalim istaknuo kako je učenje po modelu najbolji način stjecanja znanja, a upravo je projekt “Naš zavičajni govor” tomu najbolji primjer. Izrazio je zadovoljstvo uspješnom suradnjom i također najavio njezin nastavak.

Zadovoljstvo je provedbom ovoga projekta, kao svojevrsnom nadgradnjom Rešetaračkih susreta pjesnika, izrazila, u ime Hrvatske Matice iseljenika, tajnica Dijana Mašala Perković te naglasila veliko značenje i vrijednost koju omogućuje, a to su mobilnost učenika i nastavnika, širenje suradnje sa školama u drugim zemljama s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta upravo kroz materinji, hrvatski jezik, koji je trajna poveznica domovine i hrvatske dijaspore.

Ovakve vrijedne projekte podržava i za njih daje financijsku potporu i Ministartsvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, potvrdila nam je u razgovoru Jasna Aničić, viša stručna savjetnica, nadležna za nastavu na hrvatskom jeziku u inozemstvu. Sve pohvale uputila je provoditeljima projekta, domaćinima, načelniku Općine, ali i onima koji su najviše zaslužni za povezivanje Rešetara i iseljene Hrvatske, KLD-u “Rešetari”.

U sklopu projekta gosti su zajedno s domaćinima sudjelovali i na komemorativnom skupu za poginule hrvatske branitelje općine Rešetari pod nazivom “Da se ne zaboravi”. Uz učenike i djelatnike škole, cvijeće su kod Spomen obilježja u središtu Rešetara položili i upalili svijeće predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, udovice i djeca te predstavnici općine. Počast je odana i minutom šutnje na koju je pozvao ravnatelj Tihomir Batalo, a molitvu je potom vodio župnik vlč. Josip Bogović.

Tom je prigodom, među ostalim, ravnatelj Batalo naglasio kako i na ovaj način uče djecu i mlade poštovanju prema žrtvi hrvatskih sinova i kćeri za slobodnu i neovisnu domovinu.

Za goste i sudionike projekta “Naš zavičajni govor” prijem je upriličio načelnik općine Zlatko Aga zahvalio učiteljima, nastavnicima i svim djelatnicima škole na iznimnom trudu kojega ulažu kako u obrazovanje, tako i u odgoj djece. Zahvalio je na provedbi ovog vrijednog projekta i sudjelovanju već drugu godinu i prijateljima iz Rumunjske. Također je izrazio zadovoljstvo dolaskom ravnateljice OŠ “Goce Delčev”, nastavnica i učenika iz općine Ilinden s kojom je općina Rešetari također potpisala Povelju o prijateljstvu, kao i s rumunjskim gradom Lupac. U ime škole, ali i općine pozdravne je riječi uputila Dušanka Krstevska te najavila i novi zajednički projekt spomenute škole sa rešetaračkom pod nazivom “Most prijateljstva”. Ravnatelj Batalo potvrdio je kako su predradnje za provedbu projekta već napravljene, a njime bi se njegovala baština i tradicija reštaračka i općine Ilinden. – Na tom tragu osmislili smo projekt, koordinirali ga elektronskim putem usuglasili na razini projektnih timova škola, imenovali projektne timove, na čelu našega je učiteljica Slađana Ninković. Definirali smo i ciljeve, neki od njih su: promicanje razumijevanja i poštovanja različitih kultura, kulturne baštine mjesta, zavičaja,domovine, kao što su folklor, glazba, tradicija običaji, zatim upoznavanje s drugim obrazovnim sustavima, mobilnost učenika, promicanje europske suradnje u području obrazovanja. Podržat će ga općina Rešetari, općina Ilinden, dat će nam potporu naši osnivači BPŽ, Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, Hrvatska matica iseljenika RH. Nakon potpisivanja ugovora o suradnji uputit ćemo Zahtjev za suglasnost MZOS kako bi ga uključili u školski kurikulum za ovu školsku godinu- istaknuo je Tihomir Batalo.

Važnost suradnje s prijateljskim općinama, djecom i roditeljima naglasio je i načelnik Zlatko Aga, pohvalio rad djelatnika škole koja provodi vrijedne projekte, kao i BPŽ na potpori. Posebna zahvala svih sudionika projekta, gostiju, načelnika ravnatelja i djelatnika škole upućena je KLD-u “Rešetari” bez čije manifestacije “Rešetarački susreti pjesnika” svega ovoga ne bi bilo. Također je velika zahvala upućena i Ljerki Tot Naumovoj, članici Hrvatskog društva književnika i Društva književnika Makedonije, koja je uložila veliki trud u povezivanju općina Rešetari i Ilinden, koji je rezultirao potpisivanjem Povelje o prijateljstvu, a slijedom toga i čvršćom suradnjom. Poslije prijema kod načelnika uslijedio je izlet “Posavskom poučnom cestom”.

Sudionici projekta bit će 17. rujna nazočni i XIX. Rešetaračkom susretu pjesnika, predstavljanju Zbornika mladih pjesnika te Zbornika pjesnika rešetaračkog susreta. Projekt završava 18. rujna svetom misom u župnoj crkvi Krista Kralja

(Foto Radio NG)

Related Post

„USKRS UZ TAMBURU“

Autor - 07/04/2015 0
Gunjavčani i njihovi gosti su i ove godine uživali i u ljepoti konja i konjskih zaprega GUNJAVCI, 6. travanja 2015.…