DVD REŠETARI – 80 godina dobrovoljnosti i humanosti

1003 0

REŠETARI, 6. lipanj 2010. – U nazočnosti četrdeset predstavnika DVD-a i vatrogasnih Zajednica DVD Rešetari obilježilo je 80 godina kontinuiranog rada. Svečanost su uveličali župan brodsko-posavski Danijel Marušić i njegova zamjenica Ružica Vidaković, Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, zapovjednik

Vatrogasne zajednice BPŽ Stjepan Županić, Siniša Vuković i Ivana Prpića, predsjednik i zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Rešetari, općinski načelnik Zlatko Aga i predsjednica općinskog Vijeća Milka Perković.

Doček gostiju

Dragovoljno, hrabro i nesebično Rešetarački su vatrogasci tijekom 80 godina spašavali živote i imovinu i bili na raspolaganju mještanima Rešetara i drugih mjesta u trenucima njihove osobne nedaće. Pod vatrogasnim geslom „Vatru gasi-brata spasi“ nikad nisu pitali čije gori. Uvijek je trebalo žurno se okupiti i vatru ugasiti, bilo da je gorjela kuća, gospodarska zgrada, strnište, zapušteno poljoprivredno zemljište ili šuma. Posljednjih godina, a tako i u ovoj, spašavali su imovinu od poplave i stanovništvo opskrbljivali pitkom vodom. O povijesti društva, organizaciji i aktivnostima u proteklih 80 godina govorio je Marijan Vinter.  

– Imam veoma ugodnu dužnost da u ime Hrvatske vatrogasne zajednice i u svoje osobno ime najsračnije čestitam svim članovima i vodstvu DVD Rešetari značajnu obljetnicu osnutka i uspješnog rada. Čestitam na postignutim uspjesima i zahvaljujem se u ime Hrvatske vatrogasne zajednice – kazao je Teodor Fricki rešetaračkim vatrogascima i zaželio uspjeh u budućem radu.

– Ovo društvo je do sada imalo perspektivu i opravdalo postojanje. Ima i budućnost. Ovo i sva naša društva na području Županije, ovog trenutka i ubuduće, odraditi će svoj poziv – kazao je Stjepan Županić pozdravljajući okupljene vatrogasce i njihove goste.  

– Čestitam društvu 80. obljetnicu. Prije dvije godine 3. lipnja Rešetari su imali veliku poplavu. Kada sam došao sreo sam načelnika općine i naravno vatrogasce. Ovu obljetnicu slave pod izvanrednim stanjem koje je izazvala poplava i koje je još uvijek na snazi. Vatrogasci na cijelom području Županije pomažu jedni drugima i idu na krizna stanja. Prava vrijednost vatrogastva je da uvijek budu na dohvat ruke i prvi koji izlaze na teren. Treba vam pružiti podršku i naravno da će Brodsko-posavska županija to uvijek činiti – kazao je župan Danijel Marušić, dodajući da je DVD Rešetari zaslužilo sve pohvale.

 – Iako ima 80 godina ovo društvo doživljava svoju najbolju i najbolju mladost. Govorim to iz razloga jer se puno toga obistinilo i dogodilo dobroga ovom društvu, od nabavke novog vozila i opreme do uređenja vatrogasnog doma. Ovo društvo nikada nije bilo spremnije ni opremljenije. Opravdalo je svoje postojanje i prije nekoliko dana. Za vrijeme poplave se vidjelo koliko je ovo društvo spremno i koliko može pomoći. Ispimpali su vodui iz 300 podruma i isto toliko bunara i bilo na usluzi svim građanima u našoj Županiji – kazao je Zlatko Aga.  

Obljetnica je bila prilika da se prisjete preminulih vatrogasaca, ali i svih poginulih u Domovinskom ratu, posebno vatrogasaca i ostalih branitelja s područja općine Rešetari. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika poginulim braniteljima i središđnejg križa na mjesnom groblju. U župnoj crkvi služena je sveta misa. Podijeljena su i brojna vatrogasna priznanja i odličja za doprinosu vatrogastvu. Održana je i javna vatrogasna vježba i druženje brojnih gostiju koji su zadovoljni napustili Rešetare. Dobrom organizacijom zadovoljan je bio Đuro Marčević, predsjednik DVD-a Rešetari, kao i svi članovi društva koji su se, treba to istaknuti, iskazali dobrom organizacijom. 

 

 

 

Related Post

POVODOM DANA ŽENA

Autor - 09/03/2012 0
REŠETARI 9. ožujak 2012. – Dana 07.03. Ogranak HSLS-a Rešetari organizirao je proslavu povodom Dana žena, za sve pripadnice ljepšeg…

KESTENIJADA U REŠETARIMA

Autor - 19/10/2014 0
REŠETARI, 19. listopad 2014. – Društvo „Naša djeca“ Rešetari danas je na zadovoljstvo najmlađih stanovnika općine organiziralo, sada već tradicionalnu…