PROJEKT OŠ DRAGALIĆ, KREŠIMIRA KVOČIĆA I JURJA RIBARIĆA

1301 0

 Trajno zabilježiti ljude i događaje koji su utjecali na postojanje Dragalića

  DRAGALIĆ, 4. lipanj 2010. – Predstavljanje kulturno-edukativnog projekta Osnovne škole Dragalić te Krešimira Kvočića i Jurja Ribarića u Vatrogasnom domu i prostoru osnovne škole, prvi je u nizu javnih prikaza u zamisli da Dragalić u dogledno vrijeme trajno zabilježi događaje i ljude koji su presudno utjecali na njegovo postojanje. Upravo ove godine navršava se 800 godine otkako se u darovnici kralja Andrije II. spominje šire okružje ovoga mjesta, koje je zacijelo već tada postojalo, ali se izrijekom ne spominje. Svojim prijateljima učenicima i gostima učenici Osnovne škole Dragalić su kroz dobro osmišljen program govorili o povijesti svoga sela, povijesti škole, stradanjimja u Domovinskom ratu i obnovi sela nakon oslobođenja 1. svibnja 1995. godine. Čitali su se literarni uradci i recitirale pjesme, svirali su tamburaši i nastupali mali folkloraši. Proglašeni su i najbolji likovni i literarni radovi.

Školski projekt Moje selo, kao multimedijski program kojega su pripremili nastavnici i učenici Osnovne škole Dragalić te Dragalić – Razglednice za mjestopis od pamtivijeka do naših dana u obliku dokumentarnog filma i Prilozi za mjestopis od pamtivijeka do naših dana, kao izložba i zajedničko ostvarenje Krešimira Kvočića i Jurja Ribarića, propituju i potiču na promišljanje, ali i pozivaju sve ljude voljne pomoći da se svemu tome priključe – navodi se predstavljanju projekta.

 Nakana je nakon sustavnog prikupljanja građe i istraživanja, za početak pripremiti i tiskati monografiju i snimiti cjevečernji dokumentarni film o Dragaliću i ljudima koji su u njemu živjeli i stvarali ili još uvijek tu žive i rade.  

Related Post

„Llino višebojac“

Autor - 24/11/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 24. studeni 2011. – Učenici OŠ „Mato Lovrak“ napunili su danas gradsku sportsku dvoranu. Tresle su se tribine…

PILOT -PROJEKT „E-ŠKOLE“

Autor - 23/02/2015 0
Uključene su osnovne škole: „Vladimir Nazor“ Adžamovci, „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac, „Ante Starčević“ Rešetari, Ljudevit Gaj Nova Gradiška te Gimnazija…