Projekt „Zajedno za žene“ vrijedan 928.650 kuna zaposlit će 10 žena koje će pomagati 60 starih i nemoćnih osoba

3275 0

Autor Franjo Samardžić

VRBJE, 29.  srpnja 2020. – Općina Vrbje jučer je predstavila  projekt „Zajedno za žene“. Podsjetimo.    Načelnik  Igor Jurišić  je  18. lipnja sudjelovao na svečanom potpisivanju i uručivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu programa „Zaželi – program zapošljavanja žena faza II“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 928.650  kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

U nazočnosti žena koje će se zaposliti, zamjenice  općinskog načelnika Barbare Jurčević i Branka Medunića, ravnatelja Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška koji je  zajedno sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod,  partner u projektu, projekt je predstavio voditelj promocije Josip Brozović.

Barbara Jurčević  je  u ime Općine Vrbje, na temelju iskustava  iz sličnog provedenog projekta,  izrazila zadovoljstvo što se nastavlja skrb  o starim  osobama  u potrebi  i zapošljavaju teže zapošljive žene sa područja općine. Zahvalila se  Udruzi Studio B na angažiranju  u projektu.

Branko Medunić  je također izrazio zadovoljstvo  što se nastavljaju projekti  zapošljavanja  teško zapošljivih žena  i posebno zbog pomoći starim osobama  u njihovim kućama, što je za njih, naglasio je, najbolje. Svi oni žele, kazao je,  što duže ostati u svom domu, a ne ići u domove za stare i nemoćne. Podupire  zato inicijativu da ovakvi projekti postanu trajni.

Cilj projekta “Zajedno za žene” je osnažiti i povećati stupanj samostalnosti kod 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, s područja općine Vrbje, kroz njihovo zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 60 najpotrebitijih korisnika,  čime će se povećati  kvaliteta njihovog života. Projekt traje 16 mjeseci.

Kako  ističu u Općini Vrbje, projekt će  pozitivno utjecati na povećanje zapošljivosti rizičnih skupina žena  na tržištu rada i osigurati pružanje  socijalne usluge na području  općine i doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Sve zaposlene žene proći će edukaciju za gerontodomaćice, čime će se osigurati mogućnost njihova ostanka na tržištu rada po završetku projektnih aktivnosti.

Općina Vrbje kontinuirano radi na unapređivanju kvalitete života svojih žitelja, a ovaj projekt je tek jedan u nizu uspješnih napora koji se  ulažu kako bi kroz korištenje mogućnosti dostupnih kroz ESI fondove radili na kvalitetno planiranom ruralnom razvoju, te na taj način osigurali kvalitetnije životno okruženje za sve stanovnike općine.

Kroz provedbu projekta ostvarit će se bolja suradnja lokalne samouprave i institucija što će omogućiti daljnje razvijanje i zajedničko planiranje prijenosa primjera dobre prakse odnosno širenja različitih vrsta socijalnih usluga, broja pružatelja kao i različitih skupina korisnika. Ovim projektom razvija se krossektoralno partnerstvo različitih institucija koje će biti nastavljeno kroz suradnju na lokalnim, regionalnim ili nacionalnim programima.

Ovo je prvi projekt koji je Općina Vrbje prijavila na natječaj iz Europskog socijalnog fonda kao nositelj. Provedbena tijela u sustavu upravljanja ESI fondovima ocijenili  su ga s  106 od maksimalnih 110 bodova.

Related Post