PROPADAJU PROJEKTI

667 0

-Izjave koje slušamo u medijima jako me iritiraju. Slušamo da nema projekata za fondove i da nismo spremni. Nema, međutim, fondova i natječaja za naše projekte, ne možemo dobiti sredstva i projekte realizirati – kaže Pavo Klarić,

općinski načelnik u Gornjim Bogićevcima.

 

NOVA GRADIŠKA, 18. kolovoz 2012. – Svakodnevno slušamo ministre i druge državne dužnosnike kako savjetuju ljudima iz jedinica lokalne samouprave da prave projekte, a ako to sami ne mogu da angažiraju mlade i stručne ljude, jer ima domaćih i europskih fondova i projekta, a u njima i novca koji treba iskoristiti.

 

U praksi, međutim, ima slučajeva da su općine u projekte potrošile svoj i državni novac, te dobile dozvole za izvođenje radova, kojih nema jer nema novaca. Nema početka radova pa ističu rokovi lokacijskim, građevinskim i inim dozvolama i prijeti opasnost da sav trud padne u vodu. Jedna od takvih općina je Općina Gornji Bogićevci.

 

-Uložili smo trud i novac u izradu projekata ali novca za njihovu realizaciju nema. Izradili smo projekte kanalizacije za Dubovac i Kosovac, projekt kanalizacije Smrtić-Ratkovac prva faza i lokacijsku dozvolu za drugu fazu, projekt za izgradnju društvenog doma u Kosovcu jer je stari u takvom, stanju da se ne isplati sanacija. Izradili smo i projekt za pješačke staze i uređenja središta Gornjih Bogićevaca.

 

Izjave koje slušamo u medijima jako me iritiraju. Slušamo da nema projekata za fondove i da nismo spremni. Nema, međutim, fondova i natječaja za naše projekte, ne možemo dobiti sredstva i projekte realizirati.

Nije to jedini problem. Za kanalizacija u Kosovcu prijeti opasnost da istekne dokumentacija. Započeli smo s radovima da ona ne propadne. Međutim, Hrvatske vode nisu imale razumijevanja i uvrstile nas u prvi natječaj. Imamo neke naznake i obećanja da će to krenuti u rujnu. Nadam se da će to biti tako. Da apsurd bude još veći u dokumentaciju su Hrvatske vode uložile svoja sredstva, a onda nas ne prate.

 

Dozvola vrijedi dvije godine, produži se još dvije godine i onda propada ako se ne krene s radovima. Da se to ne desi obično krenemo s radovima, ali ih ne možemo izvesti do kraja jer nemamo novca sa strane. Nekada smo imali Fond za regionalni razvoj. Ove godine je Ministarstvo regionalnog razvoja raspisalo natječaj za projekte, a samo su općine Dragalić i Rešetari na području naše županije dobile sredstva.

Uče nas kako se prave projekti i prikuplja dokumentacija. Mi to znamo ali nemamo novca – kaže Pavo Klarić, općinski načelnik u Gornjim Bogićervcima.

Related Post

BRAVO MAŽORETKINJE

Autor - 08/10/2012 0
Ekipno naše su mažoretkinje osvojile drugo mjesto. U kategoriji “duo” Patricia Lang i Maja Golovrški bile su najbolje i osvojile…