ELEMENTARNE NEPOGODE

1894 0

-U poljoprivredi je teška situacija koja će se odraziti na jesensku sjetvu i na slijedeću godinu – kaže zamjenik župana Davor Vlaović i dodaje da se štete barem dijelom poljoprivrednicima trebaju nadoknaditi i u novcu.

 

NOVA GRADIŠKA, 18 kolovoz 2012. – Županija poziva poljoprivrednike da prijave štete nastale dugotrajnom sušom, povjerenstva za procjenu šteta imaju pune ruke posla, a ministar Tihomir Jakovina traži modele kako nadoknaditi štete i poručuje – novca nema.

 

Zbog dugotrajne suše Brodsko-posavska županija proglasila je elementarnu nepogodu na području cijele županije. Zamjenik župana Davor Vlaović iskoristio je priliku da na obilježavanju Sana općine Vrbje pozove sva poljoprivredna gospodarstva da se jave u općine, da podnesu zahtjev za procjenu štete od suše kako bi se kvalitetno napravio elaborat. -Poslati ćemo ga u Ministarstvo poljoprivrede i tražiti naknadu štete od suše. Čuli smo našeg ministra da će pronaći modele za pomoć poljoprivredi ali da nema novca. Mi svi skupa moramo tražiti da se novca nađe, jer ako novca ima za neke druge projekte, tipa brodogradnje, onda se mora naći i za poljoprivredu.

 

Ako je ministar financija 1. ožujka mogao pronaći 400 milijuna kuna za štete od suše u prošloj godini trebao bi pronaći i za štete u ovoj. Usudim se reći da će ove godine štete od suše biti puno veće i iznositi između 150 i 200 milijuna kuna na području naše županije, a već smo proglasili elementarnu nepogodu od mraza i štete su preko 62 milijuna kuna u voćarstvu i vinogradarstvu. To dovoljno govori koliko je teška situacija u poljoprivredi koja će se odraziti i na slijedeću godinu, posebice u stočarstvu, te na pripremu sjetve na jesen. Sigurno da će poljoprivrednicima biti otežani uvjeti, a biti će još velikih problema – kazao je Davor Vlaović.

Related Post