Proslava svete Ane u Novom Selu

389 0

Tekst i fotografije Milorad Oršulić Mican
NOVO SELO – Lijepi običaj, proslava nebeskih zaštitnika u pojedinim selima župe Dolina i Bosanska Gradiška, zahvaljujući p. Tomislavu Topiću župniku župe sv. Rok u Bosanskoj Gradišci i upravitelju župe Dolina, se uspješno nastavlja.
U Donjoj Dolini je proslavljen blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, u Bukviku i Batru (sela kojih više nema) sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, u Mačkovcu blagdan Duhova (prvi puta nakon rata u BiH), a u Novom Selu blagdan sv. Ane. Prigradska mjesta Bosanske Gradiške ne spominjem, jer u Brstovčini se je nakon rata slavila sv. Ana, a u Čatrnji blagdan rođenja Bl. Djevice Marije – Mala Gospa.
Proslava blagdana sv. Joakima i Ane u Novom Selu protekla je u znaku korone virusa, pa se je okupilo uz svećenika samo šestoro vjernika. Troje je došlo iz Hrvatske, dvoje iz Gornje Doline i jedan sa župnikom iz Kozinaca.
U kapelici izgrađenoj 1972. godine, koja je preživjela rat u BiH a sada vapi za obnovom, p. Tomislav je služio svečanu sv. Misu za vrijeme koje je nadahnuto propovijedao.
Nakon misnog slavlja družilo se uz kavu i hladno piće, a misarima se pridružio i susjed kapelice koji se brine za održavanje njenog okoliša.
Razgovaralo se o mogućoj obnovi kapelice i predstojećoj proslavi stote obljetnice župe Dolina koja će se održati na blagdan Velike Gospe
Iz Novog Sela otišlo se u Gornju Dolinu do crkve gdje se radovi na njenom uređenju privode kraju. Zidovi su gletovani kao i betonske grede a drveni strop osvježen.
No, pojavile su druge poteškoće. Zamijećeno je kako krov crkve prokišnjava pa će se i na njemu morati poduzeti potrebiti građevinski zahvati. To je još od posljedica rata, ali i nevremena.
Važno je istaći i aktivnost članova HPD (Hrvatsko pjevačko društvo) „Posavac“ iz Bosanske Gradiške, koje je svoj rad obnovilo prije godinu dana. Oni su očistili župnu kuću od „krova do ulaznih vrata“. S toga objekta su, u tijeku rata, skinuta sva vrata i prozori, a odnesen je iz nje i parket. Sada se pokušavaju iznaći novčana sredstva kako bi se postavila nova stolarija i objekt stavio u funkciju. (Tekst i fotografije: Milorad Oršulić -Mican)

Related Post