PROSLAVA VELIKE GOSPE U DOLINI

676 0

DOLINA / BOSASKA GRADIŠKA – Dok smo se približavali župnoj crkvi u rodnoj župi Dolina, poput Izraelaca, kada su dolazili u Jeruzalem, u ušima su odzvanjali stihovi Psalma 100 (4-5):

 

“ Uđite s hvalama na vrata njegova,

u dvore njegove s pjesmama;

hvalite ga, ime mu slavite!

Jer dobar je Jahve,

dovijeka je ljubav njegova,

od koljena do koljena vjernost njegova”.

 

Dolinska bijela ljepotica kao da je širila ruke da nas sve zagrli, radosna što smo došli, u njoj proslaviti patron  župe VELIKU GOSPU – Gospu dolinsku.

 

O tome će govoriti i vlč. Žarko Vladislav Ošap, predmolitelj današnjeg misnog slavlja, koji je došao iz Banja Luke. Između ostalog je rekao: Došli ste vođeni vjerom. Majka Nebeska vas  je u Dolinu pozvala i niste se pitali koliko ćete sati čekati na granici. Bogu hvala što je Dolina ovo dočekala. Znam da danas prebirete dobre uspomene, a one loše ste ostavili po strani kako bi ovo sveto druženje, na ovaj veliki blagdan bilo što plodonosnije.

Gdjegod bili, budite ljudi vjere. Poput Marije čvrsto vjerujte. Vjerujte vjerom vaših predaka, kada se Dolina orila od obiteljske molitve. Nemojte dozvoliti da Vam se, i sada novi domovi osuše od obiteljske molitve. Vjeru zalijevajte tom molitvom. Nemojte biti kršćani suhe vjere. Ovu župu poznajem više od dvadesetpet godina, a 1995. godine sam je zajedno s bosanskogradiškom župom preuzeo od msgr. Kazimira. Radostan sam što s Vama mogu slaviti ovu sv. Misu.

Riječi zahvale je uputio vlč. Peri Čoliću župniku, što gas aje pozvao da s Dolincima proslavi patron župe, a sam zbog bolesti nije mogao doći pa je zamolio da ga uključimo u molitve, te  prenio srdačne pozdrave od p. Damira Šokića kod kojeg je bio  u Bolu na Braču prije izvjesnog vremena te Zdenki Budić koja je pripremila crkvu za ovo misno slavlje I nazočne pozvala kod sebe na kirvaj.

Potakao je na  dovršetak započetih radova u crkvi i oko crkve u povodu predstojeće 100-te obljetnice ove župe.

Najavio je skori dolazak vlč. Borisa Ljevak koji će pomagati župniku Peri u obnašanju svećeničke dužnosti u župama Bosanska Gradiška i Dolina.

 

– o O o –

 

U dolinskoj crkvi se je okupio lijep broj vjernika, možda ne toliki kao prethodnih godina. Župnik Pero je poslao piva i sokova kako bi se vjernici nakon sv. Mise okrijepili. Bila je to zgoda da se porazgovara s onima koje čovjek često ne sreće, ali i prilika da se upišu darovi za izgradnju crkve.

 

 

PROSLAVA SV. ROKA U BOS. GRADIŠCI

 

U nedjelju, 16. kolovoza u župi Bosanska Gradiška je proslavljena svetkovina sv. Roka, zaštitnika i naslovnika ove župe, zaštitnika od kuge i od ostalih zaraznih bolesti.

Središnje misno slavlje  u 10:30 sati predvodio je msgr. Drago Balvanović, sin ove grude – misionar u Peruu u koncelebraciji s vlč. Žarkom Vladislavom Ošapom, nekdašnjim župnikom župe Bos. Gradiška i upravitelj župe Dolina..

Vlč. Žarko je nadahnuto propovijedao  rekavši da se je sv. Rok  rodio 1295. godine u Montpellieru u južnoj Francuskoj.  Još prije navršene 20. godine života ostao je bez oba roditelja. Prodao je sva svoja dobra i novac podijelio siromasima te se kao siromašni hodočasnik uputio prema Rimu gdje se zadržao tri godine. Sva njegova putovanja bila su ispunjena ljubavlju prema bolesnicima, pa nam je uputio poruku da u toj ljubavi premas bližnjemu slijdimo ovoga nebeskog ugodnika.

– o  O  o –

Njima se pri oltaru nije mogao ni danas pridružiti bosanskogradiški župnik vlč. Pero Čolić zbog bolesti. Za to vrijme je on molio u svojoj sobi na bolesničkoj postelji. Nakon misnog slavlja brojni vjernici – hodočasnici koji su došli iz različitih krajeva Hrvatske su ga otišli posjetiti.

Uza sve zdravstvene poteškoće vlč. Pero nije zaboravio na dobri stari običaj, pa je vlč. Žarko u njegovo ime pozvao sve misare da se nakon sv. Mise  okrijepe jelom i pićem u dvorani Župno-pastoralnog centra.

Foto:   Mile Knežević

Related Post

SVEČANO NA GOSPINOM POLJU

Autor - 10/09/2014 0
BILI BRIG – VRBOVA – U predvečerje blagdana Rođenja BDM, 7. rujna, požeški biskup Antun Škvorčević, tradicionalno je s nekoliko…

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 29/06/2015 0
POŽEGA – Na slavlju u požeškoj Katedrali, 27. lipnja biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu sa stotinjak svećenika zaredio je za…

SVEČANOST U MALOJ

Autor - 01/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA,1. veljače 2016. – Mještani novogradiškog naselja Mala 30. su siječnja na dostojanstven način proslavili 200. godina od podizanja…