PRVI INTERVJU VINKA GRGIĆA NAKON IZBORA ZA GRADONAČELNIKA

1119 0

Poznati arhitekt i suradnik PRO Gradnje Vinko Grgić postao je nedavno gradonačelnik Nove Gradiške! U ekskluzivnom razgovoru otkriva nam svoje planove za poboljšanje života u Novoj Gradiški

 

Razgovarala: Sanja Pakrac Kramarić

 

City Colosseum u Slavonskom Brodu, Župna crkva Marijina uznesenja u Korlatu, samoodrživa kuća za odmor Gotrovita, Ekogradnja u Novoj Gradiški – samo su djelić bogatog opusa 44-godišnjeg hrvatskog arhitekta Vinka Grgića koji je nedavno postao gradonačelnik Nove Gradiške. Ako je suditi po njegovim dosadašnjim djelima, Nova Gradiška je dobila – jak vjetar u leđa!

U razgovoru s novopečenim gradonačelnikom otkrili smo zašto je odlučio postati gradonačelnik, koji su mu planovi za poboljšanje života u Novoj Gradiški te što će biti s njegovom karijerom.

 

 

1.     S obzirom na uspješnu karijeru arhitekta, zašto ste odlučili postati gradonačelnikom Nove Gradiške?

 

Splet okolnosti! Ne postoji srednja škola za gradonačelnike niti fakultet koji bi vas usmjeravao prema toj funkciji, jednostavno nađete se u trenutku situacije i odlučite se baviti društveno korisnim radom i eto vas za gradonačelnika. Naravno nije tako jednostavno, ali jednostavna je želja i htjenje pomoći sredini u kojoj ste rođeni i u kojoj živite. Kad takvi napori bude prepoznati kod vaših sugrađana onda dobijate dodatni legitimitet i stvar je krenula. Nazad povratka nema, želje postaju stvarnosti, a osobna odgovornost prerasta u profesionalnu dužnost koju ne smijete iznevjeriti.

 

2.     Kako ocijenjujete rad nove vlade?

Na žalost u ovom trenutku ne izgleda dobro. Umjesto ozbiljnih pitanja društva najčešće teme se izvlače iz naftalina prošlosti i postavljaju se kao dominantna problematika društva. Prošlo je nekoliko mjesec, gotovo pola godine, međutim bitnih pomaka u ovom trenutku nema. Da li je to samo pitanje prvobitnog nesnalaženja ili nečeg goreg drugog ne mogu još uvijek jasno utvrditi, ali kao vječiti optimist mislim da stvar mora krenuti ukoliko se vlada zaista okrene temljnim pitanjima razvoja našeg društva, a ne pitanjima da li koliba nekog ministra zadovoljava minimalno tehničke uvjete i kao takva da li može dobiti kućni broj i adresu.

 

3.     Kakva je situacija danas u Novoj Gradiški?

Ponekad imam osjećaja da nas je naš dragi pisac i prozaist Josip Kozarac prije nekih stotinjak godina „zacoprao“ svojim „Mrtvim kapitalima“ jer posvuda u zraku

Slavonije osjećate bogatstvo koje u stvarnosti nema jer nije prepozanta, valorizirana i  iskorištena. Takva je situacija u u mojoj Novoj Gradiški i to je jedan od bitnih razloga zašto se baviti politikom jer je ona važno sredstvo ili alat kako započeti s promjenama, s dobrim promjenama.

4.     Koji su najveći razvojni potencijali NG?

Prije svega ljudstvo koje ima veliki potenicjal i tradiciju u metaloprerađivačkoj, drvnoj i prehrambenoj industriji. Uzmimo za primjer da je Atlanitic grupa izgradila najsuvremeniju tvornicu energetskih pločica baš u Novoj Gradiški, kao i Klima oprema tvornicu za proizvodnju opreme za ventilaciju, klimatizaciju i čiste prostore.

Bitni uvjeti za realizaciju nevedenih investicija su bili upravo tradicionalna pristupačnost zanimanja u tim industrijama i što je najvažnije preduvijeti koje smo realizirali kroz Industrijski park Nove Gradiške kao izuzetno organiziran u svim pitanjima kao što je minimalna cijena zemljišta, besplatna infrastruktura i vrlo kvalitena prostorno planska dokumentacija koja Vam omogućava da na najbrži mogući način dođete do svih potrebnih dozvola.

 

5.     Koji su Vaši planovi za poboljšanje života u NG? Što sve planirate poduzeti/promijeniti u NG sada kada ste gradonačelnik?

Dalnji razvoj navedenog Industrijskog parka bit će moj osnovni prioritet jer razvoj gospodarstva je dominatna stvar u cijeloj priči koja će razviti nova radna mjesta iz čijih se poreza može jedino nastaviti razvoj našeg grada. To je uzročno posljedična stvar i ciklus kojeg ako uspješno zatvorite u velikoj ste prednosti da osigurate ostanak mladih ljudi,a to znači da je grad „preživio“.

 

6.     Što kanite učiniti po pitanju same arhitekture grada NG?

Imam zaista puno ideja i želim pokazati da se u realno kratkom vremenskom periodu može napraviti puno toga. Uređenje centra grad mi je prioritet a to znači urediti stogodišnji park, poticati nekoliko višestambenih i poslovnih građevina na izradu dokumentacije i ishođenja sredstava fonda za energetsku obnovu, te započeti pripremu za uređenje novog centra grada u vidi arhitektonskog natječaja i pripreme istog za sufinanciranje putem jednih od dostupnih fondova. Cilj je isto tako ući u projekitranje i ishođenje dozvola za sve neuređene ulice grada, te sanirati sve ruinirane. Izraditi nekoliko parkirališta na problematičnim mjestima i riješiti kružni tok i uvesti semafor na potrebnim mjestima Imamo pitanje dovršenja gradskog muzeja, uređenja centra za mlade, skate park, teniski centar, malonogometni teren, dječjeg igrališta…

 

7.     Planirate li gradnju nekih većih projekta u NG (i kojih sve)?

Osim uređenja postojećeg centra za mlade plan je napraviti jedan novi multifunkcionalni centar s raznim sadržajima. Osim toga, kao što sam već spomenuo cilj mi je izgraditi novi centar grada koji bi se sastojao iz nove pozornice i amfiteatra, poslovno trgovačkog dijela, te osigurati veću parternu površinu za razna godišnja događanja te urediti dječije parkove za različite sadržaje. Naravno, sve dobre prepozante ideje poduzetnika ili institucija su dobro došle.

 

8.     Kanite li koristiti sredstva iz fondova EU i u koje svrhe?

Naravno, mi smo grad s malim proračunom tako da nam baš i ne ostane puno sredstava nakon što platite „hladni“ pogon i minimalna tekuća održavanja. Ta sredstva su možda dovoljan za jedan ili dva konkretna projekta, pa zbog toga moramo se koncentrirati i okrenuti jedino prema fondovima koji će pokrite financiranje većeg broja projekata.

 

 

9.     Što će biti s Vašom karijerom, odnosno s arhitektonskim uredima u NG i ZG?

Ured će nastavit raditi, ali bez mene. Prava su prenesena na odvjetnički ured, a za prvo vrijeme smo si osigurali dovoljno projekata za dalje. Sve ostaje na mojim mlađim mojim kolegama tj. djelatnicima da se bore, da stvaraju nove sadržaje i da na taj način osiguraju svoju egzistenciju. Bilo bi suludo reći da ću se ja malo odmaknuti i odmoriti od  arhitekture jer ona nije „tokarski stroj“ sa kojeg se dignete  i odete. Arhitektura je način života, način prožimanja stvari oko sebe, pitanje kritike života i spoznaje. Arhitektura je kult kojeg se ne možete riješiti zatvaranjem zadnje stranice knjige ili mahanjem poslijednjeg vagona, ona je nedjeljiv dio Vaše osobnosti pa će tako i ostati.

Related Post

“ADVENT U NAŠEM GRADU”

Autor - 20/12/2015 0
NOVA GRADIŠKA – Ovogodišnji, deveti po redu „Advent u našem gradu“ održan prvi puta na središnjem novogradiškom trgu, po ocjeni…