PSUNJSKA SAMOSTALNA SATNIJA – PSUNJ JE OBRANJEN, A ODAŠILJAČ HRT-a SAČUVAN

1285 0

CERNIK, 3. rujna 2010. – Kod HRT-ova odašiljača na Psunju i spomenika poginulim braniteljima danas su se okupili pripadnici Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška i zajedno s roditeljima poginulih branitelja, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima su bili i članovi Udruge dragovoljaca Domovinskog

 rata općine Čavle , te djelatnicima odašiljača i predstavnicima Općine Cernik koje je predvodio načelnik Nikola Jugović, još su se jednom prisjetili ratnih događanja i odali počast poginulim braniteljima. Nazočne su pozdravili Vitomir Žakić, zamjenik načelnika Općine Cernik , predsjednik uprave Odašiljača i veza Denis Nikola Kulišić, Denis Čaronja predsjednik udruge dragovoljaca Domovinskog rata općine Čavlče te zapovjednik satnije Luka Zec.

U obrani Psunja i odašiljača poginulo je petnaest, a ranjeno trideset pripadnika Satnije kojom je zapovijedao Luka Zec. Na jednom od najtežih dijelova novogradiške bojišnice obranili su odašaljač i spriječili neprijatelja da ga osvoji i onesposobi, a time i uspostavi medijsku blokadu sjeverozapadne Hrvatske.

 

Strateški važno područje za vođenje rata u novogradiškom kraju, a od izuzetnog interesa za obranu Nove Gradiške, bio je Psunju. Pokazalo se tijekom rata da je srpski agresor imao namjeru da se preko Psunja i njegovih južnih obronaka približi Novoj Gradiški sa sjeverne strane i tako je stavi u poluokruženje i osvoji. Drugi razlog zbog kojeg je Psunj bio izuzetno važan , ne samo za novogradiško i zapadnoslavonsko bojište, već i za veći dio sjeverozapadne Hrvatske, je odašiljač Hrvatske radiotelevizije. Osim televizijskih i radijskih veza na njemu su bile instalirane i telefonske veze. Ne čudi stoga što je zrakoplovstvo bivše JNA u nekoliko navrata bombardiralo i raketiralo odašiljač u namjetri da ga sruši, a veze onesposobi i područje zapadne Slavonije stavi u medijsku izoliranost.

Samostalna psunjska satnija ustrojava se od dijelova Cerničke satnije koja je bila u sastavu 1. Bojne 108. Brigade HV-e, osnovane u lipnju 1991. Godine. Cernička satnija djelovala je početkom rata u zaustavljanju agresora kod Okučana, Smrtića, Gornjih Bogićevaca, Medara i Trnave.

 

Za dan ustrojstva Samostalne psunjske satnije uzima se 5. Listopada 1991. Godine. Tog dana 47 boraca Cerničke satnije se priključuje 35-orici boraca Cermičkog voda i 18-torici pripadnika Pratećeg voda koji je imao zadaću da nadzire i osigurava cestu Strmac – Brezovo Polje. Time je kompletirana i ustrojena Samostalna psunjska satnija. Tiojekom listopada broj njenih pripadnika kreće se od 100 do 160 boraca.

Za zapovjednika je imenovan Luka Zec. Uspješno satniju vodi sve do travnja 1992. godine.

 

Svoju zadaću satnija je uspješno obavila u specifičnom ratnom djelovanju. Osiguravanje i nadziranje strateških točaka na Psunju, a posebice odašiljača HRT-a na Brezovom Polju zahtijevalo je dobro poznavanje terena i dosta domišljatosti. Samostalna psunjska satnija obranila je teritorij koji joj je dan na čuvanje i nadziranje. Njeni borci su bili izloženi svakodnevnim četničkim zasjedama, snajperskim hicima, podmetnutim minama i topničkim projektilima. Dobro fzički pripremljeni i hrabri borci Samostalne psunjske satnije nisu agresoru dozvolili pristup na branjeno područje odašiljača HRT-a.  

Related Post